Zupa gulaszowa, prawdziwa węgierska potrawa. Idealna potrawa na chłodne dni. Do zupy wykorzystuje zarówno wołowinę, jak i wieprzowinę.
Sprawdzone przepisy
Jedna z moich ulubionych zup – zupa warzywna. Wspaniała kompozycja warzyw (kalafior, brokuł, marchew, seler, pietruszka) z delikatnym smakiem żeberek sprawiły, że dziś dzielę się z Tobą tym przepisem.
Nietypowy przepis na zawijańca schabowego
Zrobiłem eksperyment i tak powstał przepis na zawijaniec schabowy z nadzieniem brukselkowo-rukolowym z czosnkowym posmakiem. Potrawa na obiad o wyrazistym smaku. Ciekaw jestem Waszej opinii co sądzicie o przepisie na zawijaniec schabowy.
Faszerowana papryka mięsem wieprzowo-wołowym z ryżem po arabsku, cebulą i pieczarkami. Przepis na danie obiadowe dla 3 – 6 osób. Faszerowaną paprykę robiłem wiele razy, tradycyjnie z doprawionym mięsem. Lubię eksperymentować w kuchni więc połączyłem tradycyjne rozwiązania z kuchni polskiej z orientalnymi sposobami przygotowania posiłków. Tak powstał przepis na faszerowane papryki.
Policzki wieprzowe, niestety coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. To proste w przygotowaniu danie obiadowe jest niepowtarzalne w smaku. Delikatne, rozpływają się w ustach.
Klasyka polskiej kuchni – przepis na pieczeń wieprzową, duszoną z cebulą i kminkiem. Bardzo prosty sposób na danie obiadowe. Zapraszam do obejrzenia filmu jak przygotować pieczeń wieprzową.
Karkówka po węgiersku z ziemniakami

Składniki do przygotowanie karkówki po węgiersku:
- 1 kg karkówki
- 2 czerwone papryki
- 1 papryka pepperoni
- 4 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany
- olej z winogron
Przygotowanie karkówki po węgiersku

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w drobne kawałki. Karkówkę przyprawiamy słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą oraz granulowanym czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy przyprawione kawałki mięsa. W czasie gdy mięso się smaży kroimy w drobną kostkę: paprykę, pepperoni oraz pomidory. Gdy karkówka obsmaży się z każdej strony dodajemy warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku oraz kilka ziaren czarnego pieprzy zmniejszamy ogień i przykrywamy.

Dusimy przez ok. 1,5godzin od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec odlewamy szklankę powstałego sosu, który chłodzimy i łączymy z mąką. Używam słoika z zakrętką, dzięki czemu szybko i dokładnie mogę połączyć składniki. Tak przygotowaną zaprawę dodajemy na patelnie i czekamy aż zacznie się gotować. Mieszamy i gotowe!!\r\n\r\n


Pobierz pdf: karkówka po węgiersku
Do przygotowania tej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 kg karkówki
- 2 czerwone papryki
- 1 papryka pepperoni
- 4 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany
- olej z winogron
PRZYGOTOWANIE KARKÓWKI
Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy przyprawione kawałki mięsa. W czasie gdy mięso się smaży kroimy w drobną kostkę: paprykę, pepperoni oraz pomidory. Gdy karkówka obsmaży się z każdej strony dodajemy warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku oraz kilka ziaren czarnego pieprzy zmniejszamy ogień i przykrywamy.
Etapy przygotowania kotlecików z oliwkami w jednym zdjęciu. Zobacz jak prosto przygotujesz ciekawe danie na obiad.
Tradycyjny bigos polski
Bigos polski – to tradycyjne danie kojarzące się z Świętami Bożego Narodzenia. Niepowtarzalny smak i stosunkowo prosty sposób przyrządzenia sprawiły, że Bigos na trwale wpisał się w jadłospis narodu polskiego. Dzięki temu, że można go odgrzewać kilkukrotnie, jak powiadają im więcej razy tym smaczniejszy, można go przechować do nocy sylwestrowej. W czasie zawieruchy świątecznej prawie w każdym domu czuć aromatyczny zapach przyrządzanego bigosu.
Cannelloni z farszem. Zdecydowanie jestem zwolennikiem potraw, które szybko i prosto można przyrządzić… ale smak dzisiejszego makaronu 😉 wart był poświęconego czasu na jego przygotowanie.