Faszerowana papryka mięsem wieprzowo-wołowym z ryżem po arabsku, cebulą i pieczarkami. Przepis na danie obiadowe dla 3 – 6 osób. Faszerowaną paprykę robiłem wiele razy, tradycyjnie z doprawionym mięsem. Lubię eksperymentować w kuchni więc połączyłem tradycyjne rozwiązania z kuchni polskiej z orientalnymi sposobami przygotowania posiłków. Tak powstał przepis na faszerowane papryki.
Sprawdzone przepisy
Kasza gryczana przeważnie w mojej kuchni wykorzystywana była do wszelkiego rodzaju gulaszy. Do czasu aż spróbowałem tureckiej kaszy w jednej z restauracji serwujących dania kuchni tureckiej. Uwielbiam próbować nowe smaki, byłem bardzo zaskoczony.
Jak przygotować wołowinę? Przepis na ciekawy obiad – kofta.
Tradycyjna potrawa kuchni bliskowschodniej. Podobnie jak wiele tradycyjnych dań każdy region ma swój sposób na przygotowanie kofty. Przepis, którym chcę się podzielić poznałem od rodowitego Egipcjanina. Także możemy tu mówić o kofcie egipskiej.
Tatar z polskiej wołowiny – prawdopodobnie najlepszy na Świecie… dla mnie na pewno. Tradycyjnie przygotowany z dodatkiem kiszonego ogórka, cebuli, szczypioru oraz żółtka jaja kurzego. Tatar doprawiam tylko pieprzem i solą. Tak przygotowany stanowi pełnowartościowy posiłek na obiad. Oczywiście kromka chleba lub bułka z masełkiem wskazana.
Klasyka polskiej kuchni – przepis na pieczeń wieprzową, duszoną z cebulą i kminkiem. Bardzo prosty sposób na danie obiadowe. Zapraszam do obejrzenia filmu jak przygotować pieczeń wieprzową.
Łosoś w sosie z ziołami, duszony w aromacie cytrynowo-porowym ze śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem. Podany z ziemniakami i surówką. Smaczne i szybkie danie obiadowe z Łososia.
Karkówka po węgiersku z ziemniakami

Składniki do przygotowanie karkówki po węgiersku:
- 1 kg karkówki
- 2 czerwone papryki
- 1 papryka pepperoni
- 4 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany
- olej z winogron
Przygotowanie karkówki po węgiersku

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w drobne kawałki. Karkówkę przyprawiamy słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą oraz granulowanym czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy przyprawione kawałki mięsa. W czasie gdy mięso się smaży kroimy w drobną kostkę: paprykę, pepperoni oraz pomidory. Gdy karkówka obsmaży się z każdej strony dodajemy warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku oraz kilka ziaren czarnego pieprzy zmniejszamy ogień i przykrywamy.

Dusimy przez ok. 1,5godzin od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec odlewamy szklankę powstałego sosu, który chłodzimy i łączymy z mąką. Używam słoika z zakrętką, dzięki czemu szybko i dokładnie mogę połączyć składniki. Tak przygotowaną zaprawę dodajemy na patelnie i czekamy aż zacznie się gotować. Mieszamy i gotowe!!\r\n\r\n


Pobierz pdf: karkówka po węgiersku
Do przygotowania tej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 kg karkówki
- 2 czerwone papryki
- 1 papryka pepperoni
- 4 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany
- olej z winogron
PRZYGOTOWANIE KARKÓWKI
Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy przyprawione kawałki mięsa. W czasie gdy mięso się smaży kroimy w drobną kostkę: paprykę, pepperoni oraz pomidory. Gdy karkówka obsmaży się z każdej strony dodajemy warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku oraz kilka ziaren czarnego pieprzy zmniejszamy ogień i przykrywamy.
Etapy przygotowania kotlecików z oliwkami w jednym zdjęciu. Zobacz jak prosto przygotujesz ciekawe danie na obiad.
Cannelloni z farszem. Zdecydowanie jestem zwolennikiem potraw, które szybko i prosto można przyrządzić… ale smak dzisiejszego makaronu 😉 wart był poświęconego czasu na jego przygotowanie.