Faszerowana papryka mięsem wieprzowo-wołowym z ryżem po arabsku, cebulą i pieczarkami. Przepis na danie obiadowe dla 3 – 6 osób. Faszerowaną paprykę robiłem wiele razy, tradycyjnie z doprawionym mięsem. Lubię eksperymentować w kuchni więc połączyłem tradycyjne rozwiązania z kuchni polskiej z orientalnymi sposobami przygotowania posiłków. Tak powstał przepis na faszerowane papryki.

Zobacz przepis...

Kasza gryczana przeważnie w mojej kuchni wykorzystywana była do wszelkiego rodzaju gulaszy. Do czasu aż spróbowałem tureckiej kaszy w jednej z restauracji serwujących dania kuchni tureckiej. Uwielbiam próbować nowe smaki, byłem bardzo zaskoczony.

Zobacz przepis...

Jak przygotować wołowinę? Przepis na ciekawy obiad – kofta.

Tradycyjna potrawa kuchni bliskowschodniej. Podobnie jak wiele tradycyjnych dań każdy region ma swój sposób na przygotowanie kofty. Przepis, którym chcę się podzielić poznałem od rodowitego Egipcjanina. Także możemy tu mówić o kofcie egipskiej.

Zobacz przepis...

Tatar z polskiej wołowiny – prawdopodobnie najlepszy na Świecie… dla mnie na pewno. Tradycyjnie przygotowany z dodatkiem kiszonego ogórka, cebuli, szczypioru oraz żółtka jaja kurzego. Tatar doprawiam tylko pieprzem i solą. Tak przygotowany stanowi pełnowartościowy posiłek na obiad. Oczywiście kromka chleba lub bułka z masełkiem wskazana.

Zobacz przepis...

Karkówka po węgiersku z ziemniakami

Etapy przygotowania karkówki po węgiersku
Etapy przygotowania karkówki po węgiersku

Składniki do przygotowanie karkówki po węgiersku:

  • 1 kg karkówki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryka pepperoni
  • 4 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany
  • olej z winogron

Przygotowanie karkówki po węgiersku

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w drobne kawałki. Karkówkę przyprawiamy słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą oraz granulowanym czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy przyprawione kawałki mięsa. W czasie gdy mięso się smaży kroimy w drobną kostkę: paprykę, pepperoni oraz pomidory. Gdy karkówka obsmaży się z każdej strony dodajemy warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku oraz kilka ziaren czarnego pieprzy zmniejszamy ogień i przykrywamy.

Smażenie karkówki po węgiersku
Smażenie karkówki po węgiersku

Dusimy przez ok. 1,5godzin od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec odlewamy szklankę powstałego sosu, który chłodzimy i łączymy z mąką. Używam słoika z zakrętką, dzięki czemu szybko i dokładnie mogę połączyć składniki. Tak przygotowaną zaprawę dodajemy na patelnie i czekamy aż zacznie się gotować. Mieszamy i gotowe!!\r\n\r\n

Karkówka po węgiersku z ziemniakami
Karkówka po węgiersku z ziemniakami
Karkówka po węgiersku z ziemniakami
Karkówka po węgiersku z ziemniakami

Pobierz pdf: karkówka po węgiersku

Do przygotowania tej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 kg karkówki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryka pepperoni
  • 4 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany
  • olej z winogron

PRZYGOTOWANIE KARKÓWKI

Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy przyprawione kawałki mięsa. W czasie gdy mięso się smaży kroimy w drobną kostkę: paprykę, pepperoni oraz pomidory. Gdy karkówka obsmaży się z każdej strony dodajemy warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku oraz kilka ziaren czarnego pieprzy zmniejszamy ogień i przykrywamy.

Surówka z tuńczykiem
Surówka z tuńczykiem
Surówka z tuńczy...
Surówka na raz, dwa, trzy
Surówka na raz, dwa, trzy
Surówka na raz, ...
Kolorowa surówka
Kolorowa surówka
Kolorowa surówka...
Zupa warzywna na żeberkach
Zupa warzywna na żeberkach
Jedna z moich ul...