Agrest, porzeczka – łac. Ribes
Agrest podobnie jak porzeczka należy do rodzaju porzeczka (łac. Ribes) z rodziny skalnicowatych (łac. Saxifragaceae). Mają bardzo duże znaczenie ogrodnicze niż nieliczne gatunki uprawiane jako krzewy ozdobne.
Ribes – porzeczka, agrest – charakterystyka
Wysokość | 1-3m |
Okres kwitnienia | kwiecień – maj |
Rozmnażanie | z nasion, sadzonek |
Rodzaj ten obejmuje ok. 150 gatunków. Przykłady:
- Porzeczka alpejska (Ribes alpinum)
- Porzeczka krwista (Ribes sanguineum)
- Porzeczkoagrest (Ribes nidigrolaria)
- Porzeczka czarna (Ribes nigrum)
- Porzeczka czerwona i biała (Ribes rubrum)
- Agrest (Ribes uva-crispa var. sativum)
Agrest
Wszechstronny krzew jagodowy o niewielkim zapotrzebowaniu miejsca w ogrodzie.
Stanowisko: głęboka gleba gliniasta, także piaszczysta
Zapotrzebowanie miejsca: 1,8-2,5m2 na krzew
Wysokość: od 80cm do 1,2m
Okres kwitnienia: kwiecień
Okres dojrzewania: od początku lipca do końca lipca
Rozmnażanie: z sadzonek odrywanych lub przez szczepienie
Agrest ogrodowy pochodzi od występującego u nas w lasach dzikiego agrestu (Ribes uva-crispa). Dlatego jest wystarczająco mrozoodporny, ale potrzebuje więcej wody niż czerwona porzeczka. Ponieważ zbiór jest pracochłonny, roślina ta jest coraz rzadziej spotykana w zakładach produkcji towarowej. To jeszcze jeden powód by sadzić agrest w ogródku przydomowym.
Przepisy na przetwory z agrestu
5 przepisów na przetwory z agrestu idealne słoików na zimę.
Przepis nr. 1 Aromatyczny agrestowy chutney z lawendą
Składniki:
- 600g agrestu
- 2 cebule
- 30ml octu winnego
- 100ml octu jabłkowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
- sól, pieprz, olej
Przygotowanie:
Owoce agrestu czyścimy z szypułek i myjemy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy. Dodajemy agrest, miód, ocet, gotujemy co jakiś czas mieszając, przez ok. 45min, w połowie gotowania dodajemy lawendę. Doprawiamy pieprzem i solą. Chutney przekładamy do słoików.
Przepis nr. 2 Dżem z agrestu z korzenną nutą
Składniki:
- 1kg agrestu,
- 500gram cukru,
- 2 łyżki kandyzowanego imbiru,
- pół cytryny,
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 200ml wody.
Przygotowanie: Owoce agrestu czyścimy z szypułek i myjemy. Gotujemy w rondlu, aż zmiękną i zaczną pękać. Agrest przecieramy przez metalowe sito o dużych oczkach, ewentualnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Wyciskamy sok z cytryny, kontynuujemy gotowanie. Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypujemy cukier, imbir, kardamon i cynamon. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 20-30minut, nadal mieszając. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Słoiki gotujemy w wodzie przez 15minut.
Przepis nr. 3 Galaretka agrestowa
Składniki:
- 1,5kg agrestu czerwonego,
- 200gram czarnej porzeczki,
- 600gram cukru żelującego 3:1,
- 700ml wody
Przygotowanie: Owoce agrestu czyścimy z szypułek i myjemy. Owoce zalewamy wodą i gotujemy przez 15minut pod przykryciem, aż zmiękną. Przecedzamy przez sito by cały sok spłynął. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Gorącą galaretkę przelewamy do słoików.
Przepis nr. 4 Agrest w marynacie
Składniki:
- 1kg agrestu,
- 250ml octu,
- 400g cukru,
- 500ml wody,
- 2 ziarenka pieprzu, 3 goździki,
- laska cynamonu, 1 liść laurowy
Przygotowanie: Owoce agrestu czyścimy z szypułek i myjemy. W garnku zagotowujemy wodę, ocet, cukier i przyprawy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zalewę studzimy, cedzimy przez sito, zalewamy nią agrest w słoikach. Przetwory pasteryzujemy 20minut w piekarniku lub wrzącej wodzie.
Przepis nr. 5 Agrestowo – limonkowy curd
Składniki:
- 500g zielonego agrestu,
- 160g drobnego cukru,
- 40g masła,
- 5 zółtek,
- 4 limonki,
- 100ml wody
Przygotowanie: Owoce agrestu czyścimy z szypułek i myjemy. Owoce gotujemy w wodzie do miękkości. Miksujemy blenderem, owocową pulpę przecieramy przez sito. Masło zasypujemy cukrem i mieszamy mikserem pod koniec dodajemy żółtka. Wyciskamy sok z limonek, łączymy z pulpą agrestową. Pulpę agrestowo-limonkową dodajemy do maślano-jajecznej masy. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotowujemy wodę w garnku. Ustawiamy naczynie w garnku, tak by nie dotkało gorącego dna. Dokładnie mieszamy aż powstanie gęsty krem.
5 przepisów na przetwory z agrestu – wideo:
Życzę smacznego i do następnego gotowania 🙂
0 comments