Agrest podobnie jak porzeczka należy do rodzaju porzeczka (łac. Ribes) z rodziny skalnicowatych (łac. Saxifragaceae). Mają bardzo duże znaczenie ogrodnicze niż nieliczne gatunki uprawiane jako krzewy ozdobne.

Ribes – porzeczka, agrest – charakterystyka

Wysokość1-3m
Okres kwitnieniakwiecień – maj
Rozmnażaniez nasion, sadzonek
Porzeczka, agrest – charakterystyka

Rodzaj ten obejmuje ok. 150 gatunków. Przykłady:

  • Porzeczka alpejska (Ribes alpinum)
  • Porzeczka krwista (Ribes sanguineum)
  • Porzeczkoagrest (Ribes nidigrolaria)
  • Porzeczka czarna (Ribes nigrum)
  • Porzeczka czerwona i biała (Ribes rubrum)
  • Agrest (Ribes uva-crispa var. sativum)

Agrest

Wszechstronny krzew jagodowy o niewielkim zapotrzebowaniu miejsca w ogrodzie.

Stanowisko: głęboka gleba gliniasta, także piaszczysta

Zapotrzebowanie miejsca: 1,8-2,5m2 na krzew

Wysokość: od 80cm do 1,2m

Okres kwitnienia: kwiecień

Okres dojrzewania: od początku lipca do końca lipca

Rozmnażanie: z sadzonek odrywanych lub przez szczepienie

Agrest ogrodowy pochodzi od występującego u nas w lasach dzikiego agrestu (Ribes uva-crispa). Dlatego jest wystarczająco mrozoodporny, ale potrzebuje więcej wody niż czerwona porzeczka. Ponieważ zbiór jest pracochłonny, roślina ta jest coraz rzadziej spotykana w zakładach produkcji towarowej. To jeszcze jeden powód by sadzić agrest w ogródku przydomowym.

Przepisy na przetwory z agrestu

5 przepisów na przetwory z agrestu idealne słoików na zimę.

Przepis nr. 1 Aromatyczny agrestowy chutney z lawendą

Składniki:

  • 600g agrestu
  • 2 cebule
  • 30ml octu winnego
  • 100ml octu jabłkowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
  • sól, pieprz, olej

Przygotowanie:

Owoce agrestu czyścimy z szypułek i myjemy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy. Dodajemy agrest, miód, ocet, gotujemy co jakiś czas mieszając, przez ok. 45min, w połowie gotowania dodajemy lawendę. Doprawiamy pieprzem i solą. Chutney przekładamy do słoików.

Przepis nr. 2 Dżem z agrestu z korzenną nutą

Składniki:

  • 1kg agrestu,
  • 500gram cukru,
  • 2 łyżki kandyzowanego imbiru,
  • pół cytryny,
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 200ml wody.

Przygotowanie: Owoce agrestu czyścimy z szypułek i myjemy. Gotujemy w rondlu, aż zmiękną i zaczną pękać. Agrest przecieramy przez metalowe sito o dużych oczkach, ewentualnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Wyciskamy sok z cytryny, kontynuujemy gotowanie. Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypujemy cukier, imbir, kardamon i cynamon. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 20-30minut, nadal mieszając. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Słoiki gotujemy w wodzie przez 15minut.

Przepis nr. 3 Galaretka agrestowa

Składniki:

  • 1,5kg agrestu czerwonego,
  • 200gram czarnej porzeczki,
  • 600gram cukru żelującego 3:1,
  • 700ml wody

Przygotowanie: Owoce agrestu czyścimy z szypułek i myjemy. Owoce zalewamy wodą i gotujemy przez 15minut pod przykryciem, aż zmiękną. Przecedzamy przez sito by cały sok spłynął. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Gorącą galaretkę przelewamy do słoików.

Przepis nr. 4 Agrest w marynacie

Składniki:

  • 1kg agrestu,
  • 250ml octu,
  • 400g cukru,
  • 500ml wody,
  • 2 ziarenka pieprzu, 3 goździki,
  • laska cynamonu, 1 liść laurowy

Przygotowanie: Owoce agrestu czyścimy z szypułek i myjemy. W garnku zagotowujemy wodę, ocet, cukier i przyprawy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zalewę studzimy, cedzimy przez sito, zalewamy nią agrest w słoikach. Przetwory pasteryzujemy 20minut w piekarniku lub wrzącej wodzie.

Przepis nr. 5 Agrestowo – limonkowy curd

Składniki:

  • 500g zielonego agrestu,
  • 160g drobnego cukru,
  • 40g masła,
  • 5 zółtek,
  • 4 limonki,
  • 100ml wody

Przygotowanie: Owoce agrestu czyścimy z szypułek i myjemy. Owoce gotujemy w wodzie do miękkości. Miksujemy blenderem, owocową pulpę przecieramy przez sito. Masło zasypujemy cukrem i mieszamy mikserem pod koniec dodajemy żółtka. Wyciskamy sok z limonek, łączymy z pulpą agrestową. Pulpę agrestowo-limonkową dodajemy do maślano-jajecznej masy. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotowujemy wodę w garnku. Ustawiamy naczynie w garnku, tak by nie dotkało gorącego dna. Dokładnie mieszamy aż powstanie gęsty krem.

5 przepisów na przetwory z agrestu – wideo:

Podziel się ze znajomymi:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>