Przepisy na porzeczkę
Sezon na przepisy na porzeczkę: czarną i czerwoną. Zestawienie kilku przepisów na przetwory i dania z czarnej i czerwonej porzeczki.
Przepisy na czerwoną porzeczkę
Przepisy na czarną porzeczkę
Porzeczka
Porzeczka (Ribes L.) – rodzaj krzewu z rodziny agrestowatych. Należy tutaj co najmniej 191 gatunków. Występują one na obszarach o klimacie umiarkowanym i subpolarnym. W Polsce spotkać można 6 gatunków dziko rosnących porzeczek. Występują w różnych siedliskach: mokradła, lasy, tereny skaliste. Wiele gatunków uważa się za ważne rośliny owocowe, zwłaszcza:
wikipedia.pl
porzeczka agrest, porzeczka zwyczajna, porzeczka czarna.
Porzeczki zbierane prosto z krzaka, gdy są dojrzałem pasują do różnego rodzaju dań. Można je z powodzeniem wykorzystać do deserów, lodów, ciast jako element dekoracyjny. Porzeczka doskonale komponuje się również z mięsami. Jest idealna do przygotowania przetworów na zimę, ale także do przygotowania galaretek ze względu na zawartość pektyn.

Porzeczki to także źródło wielu witamin i mikroelementów. Są bogate w witaminę C oraz szereg innych składników, dzięki którym można je z powodzeniem wykorzystywać przy leczeniu przeziębienia.
0 comments