Gołąbki z kaszą i grzybami to przepis podpatrzony w kuchni mojej mamy, jest rewelacyjny. Przyznam się Wam, że jeszcze nigdy nie robiłem gołąbków. Mamine są najlepsze i kropka, zaczynając o tych tradycyjnych… a na tych kończąc.

Film: gołąbki z kaszą i grzybami

YouTube player
Film jak przygotować gołąbki z kaszą i grzybami

Zapraszam do obejrzenia filmu, jeśli masz jakieś pytania, sugestie proszę podziel się nimi w komentarzach.

Gołąbki z kaszą pęczak
Gołąbki z kaszą pęczak

Nowy przepis na gołąbki z kaszą

Jestem wielkim fanem tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowym. Z mięsem mielonym i ryżem. Uwielbiam je. Najlepsze gołąbki robi moja mama. Jakiś czas temu, właśnie u mamy, spróbowałem gołąbków z kaszą i grzybami. Bardzo mi zasmakowały. Kolejnego razu postanowiłem brać udział w przygotowaniu tego dania i zrobić kilka ujęć. Przepis dokładnie spisałem i przedstawiam na blogu.

Farsz: kasza pęczak, grzyby, natka
Farsz: kasza pęczak, grzyby, natka

Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami

  • 1główka kapusty włoskiej,
  • 200g ugotowanej kaszy pęczak,
  • 100 g świeżych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz
Gołąbek z kaszą pęczak
Gołąbek z kaszą pęczak

Grzyby w przepisie należy podgotować przez 45 minut z cebulą, pokroić na drobne kawałki. Im mniejsze tym lepiej, ale nie za drobno. Do tego przepisu możesz także wykorzystać grzyby suszone przy okazji przygotowania sosu grzybowego z suszonych grzybów.

Gołąbki z kaszą i grzybami przed pieczeniem
Gołąbki z kaszą i grzybami przed pieczeniem

Przygotowanie gołąbków z kaszą i grzybami różni się tym o tradycyjnych. Nie trzeba ich gotować. Wystarczy upiec je w piekarniku. Czas pieczenia to tylko 45 minut.

Pieczone gołąbki
Pieczone gołąbki

Przygotowanie gołąbków

Oczywiście w pierwszej kolejności przygotować kapustę. Zaczynamy od wykrojenia głąba kapusty. Kapustę zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu aż zmiękną liści (ok. 15minut). Po wyjęciu kapusty należy liście rozłożyć na płasko.

Przygotować farsz. Połączyć wszystkie składniki w misce. Doprawić pieprzem i solą.

Na przygotowane liście kapusty kładziemy farsz. Tyle ile się da. Wszystko zależy od wielkości kapusty. W tym przepisie wychodziło około 2 dużych łyżek.

Teraz czas na zawijanie i to odsyłam Was do filmu, gdzie dokładnie widać jak zawinąć gołąbki.

Tak przygotowane gołąbki z kaszą i grzybami trafiają do żaroodpornego naczynia. Na ich wierzch kładziemy liście, które zostały. Pieczemy pod przykryciem przez 45 minut w temperaturze 190º Celsjusza.

Gołąbek po przekrojeniu
Gołąbek po przekrojeniu

Po upieczeniu w zasadzie są gotowe do spożycia. Nic więcej do nich nie trzeba są genialne same w sobie.

Zapraszam Cię do odwiedzenia strony: krychu-gotuje.pl.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tekst