Sałatka owocowo-warzywna
Przekąska na drugie śniadania lub podwieczorek, czyli szybka sałatka owocowo-warzywna bez dodawania cukru. 125kcal na porcję. Wysoka zawartość składników odżywczych. Przygotowanie banalnie proste.
Słodka sałatka owocowo-warzywna
Smak sałatki w dużej mierze zależy od odmiany owoców jakie wykorzystasz. Jeśli chcesz aby Twoja sałatka była bardzo słodka wykorzystaj dojrzałe banany oraz słodką odmianę jabłka (np. “Kosztela”).
Przy diecie bazującej na racjonalnym żywieniu, w której batonów, czekolad oraz innych słodkość zbyt wiele się nie pojawia:), ta sałatka zaspokoi apetyt na te rarytasy.
Jeżeli nie przepadasz za bardzo słodkim smakiem “Szara reneta” będzie dla Ciebie.
Składniki – sałatka owocowo-warzywna
- 1szt banana [135kcal/150gram]
- 1szt jabłka [75kcal/150gram]
- 1szt marchwi [39kcal/150gram]
- cynamon, ostra papryka lub chili
Wartości odżywcze składników
Składnik | kcal | Białko [gram] | Tłuszcz [gram] | Węglowodany [gram] | Błonnik [gram] |
Banan | 135 | 1,8 | 0,3 | 30,5 | 3,0 |
Jabłko | 75 | 0,4 | 0,6 | 16,0 | 3,5 |
Marchew | 40 | 1,5 | 0,3 | 4,5 | 3,0 |
Łącznie | 250 | 3,7 | 1,2 | 51,0 | 9,5 |
Przygotowanie sałatki owocowo-warzywnej
Jak wspomniałem na początku tego wpisu przygotowanie jest szybkie i proste. Wystarczy pokroić banany w drobne kawałki. Marchew ostrugać i zetrzeć przez grube otwory. Podobnie jabłko, którego nie obieraj, zetrzyj razem ze skórką.
Oczywiście jeśli masz dostęp do jabłek nie pryskanych
(ostatnie badania mówią, że właśnie w skórce zostają pozostałości pestycydów).
Dodaj szczyptę cynamonu oraz ostrej papryki lub chili. Cynamonu dodaj naprawdę nie wiele, tak by nie był dominującym smakiem. Przecież to sałatka owocowo-warzywna, więc połączenie banana, jabłka oraz marchwi tworzy smak. Papryki ostrej lub chili dodaj w podobnej ilości.
Ciekawym uzupełnieniem tej sałatki będzie łyżka miodu, gdybyś użył kwaśnych jabłek, a lubisz słodycze.
Jeśli szukasz innej sałatki owocowej lub warzywnej zajrzyj do działu: sałatki i surówki
Drogi czytelniku jeśli masz jeszcze chwilę czasu dodaj swoją opinię na temat tego przepisu dodając komentarz. Możesz również udzielić mi krytyki, odnośnie funkcjonowania, wyglądu bloga kulinarnego, na pewno się nie obrażę :). Dlatego z niecierpliwością czekam na Twój komentarz!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam.
Krychu
Świeże, nieuszkodzonei nie pryskane jabłka zawierają witaminę C oraz większość innych witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9, A i Retinol, E i tokoferol, K, β-Karoten, likopen) i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę.
Jak widzisz zdrowe odżywianie nie musi być katorgom, możesz zawsze tworzyć słodkie przekąski z naszych rodzimych owoców i warzyw.
Zaprasza również do przepisów śniadaniowych
Koktajl truskawkowo-bananowy ↗
Zdrowo i smacznie.
Jajecznica z grzybami ↗
Jajecznica nie zawsze musi być z boczkiem.
Sałatka z jarmużem↗
Jarmuż, ale również serek wiejski oraz kilka składników śniadaniowych.
Servings
2 minutes
Preparing Time
5 minutes
Cooking Time
minutes
Calories
125 kcal
INGREDIENTS
1pcs banana [135kcal/150gram]
1pcs apple [75kcal/150gram]
1pcs carrot [39kcal/150gram]
cinnamon, hot pepper or chili
DIRECTION
- Preparation of fruit and vegetable salad
As I mentioned at the beginning of this post, preparation is quick and simple. It is enough to cut the bananas into small pieces. Carrots sharpen and grate through thick holes. Similarly, the apple that you do not peel, grate together with the peel.
- Seasoning fruit and vegetable salad
Add a pinch of cinnamon and hot pepper or chili. Add really not much cinnamon, so that it is not the dominant taste. After all, it is a fruit and vegetable salad, so the combination of banana, apple and carrot creates taste. Add hot pepper or chili in a similar amount.
NOTES
The taste of the salad largely depends on the variety of fruit you use. If you want your salad to be very sweet, use ripe bananas and a sweet apple variety (e.g. “Kosztela”).
1 comments
Reply
Bardzo zaciekawiło mnie to połączenie różnych smaków. Wygląda smakowicie.