Jajecznica z prawdziwkiem i kurkami
Na śniadanie jajecznica z prawdziwkiem i kurkami, tak poproszę. Pomysł na śniadanie z darami lasu.
Sezon na grzyby dobiega końca, ale jeszcze pojedyncze sztuki się trafiają. Ostatnio dość przypadkowo znalazłem ładnego prawdziwka i kilka kurek na porannym spacerze z psem. Postanowiłem je schować do kieszeni. Po powrocie do domu, przygotowałem szybką jajecznicę.
Jajecznica z prawdziwkiem i kurkami
Bardzo lubię jajka na śniadanie. Takie tradycyjne na masełku. Lubię też z kiełbaską i cebulą. Dziś wersja nieco inna. Jajecznica z prawdziwkiem i kurkami.
Składniki
- 1 prawdziwek
- 8 jaj
- 5 kurek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- śmietana 30%
- smalec
Przygotowanie jajecznicy zaczynam od pokrojenia grzybów, które wcześniej dokładnie myję. Cebulę również kroję w drobną kostkę. Do smażenia wykorzystuje smalec, który rozgrzewam na patelni. Smalec możesz zastąpić masłem lub olejem roślinnym, ale to diametralnie zmieni smak. Na maśle jajecznica będzie delikatniejsza. Dodaje cebulę i grzyby. Smażę przez ok. 5 minut na nie za dużym ogniu. Wtedy dodaje sól i pieprz.
Jajecznica z prawdziwkiem i kurkami
Jajka rozbijam do miski, dodaje 2 łyżki śmietany 30%, sól i pieprz. Roztrzepuje jajka na jednolitą masę i wtedy dodaje do prawdziwka i kurek, które czekają podsmażone na patelni. Energicznie mieszam jajka z grzybami by się nie przypaliły, zmniejszam ogień i powoli doprowadzam do ścięcia. Lubię “luźną” jajecznicę. Dlatego stosuje sposób Gordona Ramseya (zdejmując co chwilę patelnię z palnika). Dlaczego tak? Jajecznica będzie smaczniejsza. Białko się zetnie, a żółtko zemulguje.
Jajecznicę z prawdziwkiem i kurkami podaje z pieczywem. Jest rewelacyjna.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG.
Polecam również szybkie przepisy kulinarne na śniadanie
Koktajl truskawkowo-bananowy ↗
Zdrowo i smacznie.
Jajecznica z grzybami ↗
Jajecznica nie zawsze musi być z boczkiem.
Sałatka z jarmużem↗
Jarmuż, ale również serek wiejski oraz kilka składników śniadaniowych.
Servings
2 minutes
Preparing Time
10 minutes
Cooking Time
10 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
1 boletus
8 eggs
5 chanterelles
1 onion
salt, pepper
cream 30%, the lard
DIRECTION
NOTES
I break the eggs into a bowl, add 2 tablespoons of 30% cream, salt and pepper. He beats the eggs into a homogeneous mass and then adds boletus and chanterelles, which are waiting to be fried in a pan. I vigorously mix the eggs with the mushrooms so they don’t burn, reduce the heat and slowly bring to a boil.
0 comments