Kolorowa surówka
Kolorowa surówka to szybki, prosty przepis na dodatek do dań. Surówka idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach jako dodatek do dań mięsnych.
Sama w sobie surówka jest pyszna, często wykorzystują ją na kolację. Bardzo prosta w przygotowaniu.
Szybkie danie na kolacje lub dodatek do obiadu.
czas przygotowania ok. 15minut
Do przygotowania surówki potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 główkę sałaty lodowej
- 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 1 duży ogórek
- przyprawy (oregano, pieprz, sól)
- oliwę oraz ocet winny lub jabłkowy
Nie będę rozpisywał się na temat przygotowania ponieważ jest banalnie prosty. Przede wszystkim należy porwać sałatę lodową na kawałki. Nigdy nie kroje sałaty, uważam że postrzępiona wygląda dużo lepiej. Jeśli masz inne zdanie podziel się nim w komentarzu.
Drugą czynnością jest pokrojenie papryk. Tutaj już uważam, że należy kroić paprykę :). Zazwyczaj robię to tak: paprykę kroję na różnej grubości kawałki. Czyli nie tak jak nakazuje “prawo kulinarne”. Ogórek również kroję w kostkę. Nie wybieram gniazd nasiennych ponieważ w połączeniu z oliwą z oliwek i octem stworzą wyśmienity sos. Dopełnieniem surówki jest pieprz i sól oraz oregano. Oczywiście bez oregano też będzie pysznie. Kompozycja tych prostych składników sprawia, że kolorowa surówka pasuje niemalże do wszystkiego.
Zapraszam Cię również na jeszcze prostszy przepis na surówkę.
2 comments