Wątróbka smażona w sosie z pieczonym czosnkiem to kolejny przepis z serii filmów: “Jak przyrządzić podroby drobiowe?”. Jest to #4 odcinek. Zapraszam.

Wątróbka smażona – film:

YouTube player

W kolejnym odcinku z serii: “Jak przyrządzić podroby drobiowe?” postanowiłem przygotować wątróbkę smażoną w sosie z pieczonym czosnkiem.

Planowałem przygotować ją tradycyjnie. Przesmażoną z cebulą, ale dzień wcześniej robiłem pyszne żeberka pieczone, z których została mi cebula i czosnek pieczony. Postanowiłem je wykorzystać. Czasu też miałem nie wiele, więc dodatkowo pomyślałem że zrobię ją w sosie z jakimiś dodatkami, tak by można było wątróbkę odgrzać na drugi dzień. Tak powstał ten przepis.

Składniki do przepisu
Składniki do przepisu

Przygotowanie wątróbki smażonej

Do przygotowania tego dania na obiad potrzebować będziesz następujące składniki:

  • 600g wątróbki drobiowej,
  • 2 pieczone cebule,
  • ½ główki czosnku,
  • 200g ciecierzycy,
  • 100g ugotowanego ryżu,
  • 50ml oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki śmietany 12%,
  • 3 łyżki natki z pietruszki,
  • 1 łyżka pieprzu

Wątróbka przed smażeniem doprawiam jedynie pieprzem. Każdy kawałek obtaczam w mące. Tak też zazwyczaj przygotowuje tradycyjną wątróbkę z cebulą.

Czas na smażenie. Tym razem postanowiłem wykorzystać oliwę z oliwek. Gdy dobrze się rozgrzała na patelnię położyłem podroby drobiowe i smażyłem je po 2 minuty z każdej strony. Czas smażenia w przypadku wątróbki jest ważny, chcę by była chrupiąca i jeszcze krwista w środku.

Pieczony czosnek i cebula
Pieczony czosnek i cebula

Cebulę i czosnek przygotowałem wcześniej. Dodałem na patelnie.

Żeberka ekstra mięsne

Przepis na żeberka pieczone.

Z tego przepisu wykorzystałem upieczony czosnek i cebulę.

Ciecierzycę bez zalewy dodałem do wątróbki, przemieszałem. Temperatura spadła więc mogłem dodać śmietanę (4łyżki) oraz ryż. Doprawiłem solą i pieprzem. Gdy sos się fajnie wyklarował dodałem jeszcze świeżą natkę pietruszki. Wymieszałem i gotowe.

Wątróbka smażona w sosie z pieczonym czosnkiem na patelni
Wątróbka smażona w sosie z pieczonym czosnkiem na patelni

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Pozdrawiam.

KrychuGotuje.

Wątróbka smażona w sosie z pieczonym czosnkiem w naczyniu po pieczeniu żeberek
Wątróbka smażona w sosie z pieczonym czosnkiem w naczyniu po pieczeniu żeberek

Recipe By KrychuGotuje
Course: Obiad Cusine:Polska Difficulty:Easy

Servings

4 minutes

Preparing Time

10 minutes

Cooking Time

20 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 600g chicken liver,

  2. 2 baked onions,

  3. ½ head of garlic,

  4. 200g chickpeas,

  5. 100g cooked rice,

  6. 50ml olive oil,

  7. 4 tablespoons of cream 12%,

  8. 3 tablespoons of parsley,

  9. 1 tablespoon of pepper

  10. salt

DIRECTION

  1. Preparing the liver.

    Season the liver with pepper. Dust with flour. Chop the onion and garlic.

  2. Preparation of liver in sauce.

    Fry the liver in olive oil. Add garlic and onion. Add chickpeas, rice and cream. Add parsley. Season with pepper and salt.

NOTES

Blog kulinarny » Wątróbka smażona w sosie

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
poniedziałek, 22 marca, 2021
środa, 05 lutego, 2014
piątek, 21 października, 2022
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese