Sałatka z tuńczykiem
Surówka z tuńczykiem, serem fera, oliwkami, sałatą lodową. Mocno zaakcentowany smak pysznej kolacji.
Prezentowany przepis na surówkę z tuńczykiem jest bardzo prosty. Jak większość przepisów prezentowanych na blogu. Uważam, że w każdej diecie powinna znaleźć się ryba oraz nabiał. Oczywiście o warzywach i owocach nie wspomnę ;). To ona powinny stanowić 50% naszej diety.
Połączenie smaków, które towarzyszy w trakcie spożycia tej surówki jest cudowne. Cudowny jest również sposób i prostota przygotowania jej na kolację lub na imprezę jako dodatek do przekąsek.
Surówka z tuńczykiem – składniki
- 1 sałata lodowa (może być mix sałat)
- 2 pomidory
- 1 puszka tuńczyka (olej)
- ser feta (150g)
- pieprz
- ocet jabłkowy
- ewentualnie sól.
Przygotowanie tej surówki należy zacząć od składników. Konkretnie chodzi mi o tuńczyka. Na rynku jest wiele firm oferujących tuńczyki w puszce. Do tej surówki należy wybrać tuńczyka w oleju roślinnym.
UWAGA!!! jest nowy rodzaj w oleju z soi. Uważam, że nie ma takiego smaku już tuńczyk jeśli jest właśnie w tego typu zaprawie. Dlatego wybierając tuńczyka najlepiej niech pływa w oleju słonecznikowym. Mam swoje sprawdzone, ale nie będę ich tutaj reklamował.
Oczywiście można wykorzystać do surówki tuńczyka w sosie własnym, ale wtedy trzeba kombinować z przyprawami. Chcemy przecież mieć szybko przygotowaną surówkę tuż przed przyjściem gości.
Smak zawarty w oleju z tej puszki połączy wszystkie smaki. Jedyną przyprawą jaką dodaje jest pieprz a sałatę skrapiam octem jabłkowym.
Ok, jeśli kupiliście przypadkiem tuńczyka w sosie własnym to zróbcie tak:
Jeśli chodzi o sól, to jej nie daje ponieważ zazwyczaj ser feta jest słony, więc on zapewni że nasza surówka będzie smakować.
Pomidor z kolei sprawi, że powstanie sosik z wszystkich wymienionych wyżej składników.
Mam też na blogu najprostszą i chyba najszybszą surówkę z pewnością nie zawsze się sprawdzi. Gotowa w 15minut.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na moim kanale kulinarnym:
Życzę smacznego i do następnego gotowania,
KG.
2 comments