Sezon grillowy rozpoczęty
Maj, początek sezonu grillowego to okazja na wypróbowanie nowych przepisów na grilla. Zazwyczaj sezon grillowy kojarzy się z karkówką i kiełbasą. Dziś jednak chciałbym Ci zaprezentować nowe przepisy na grilla.
Pierwszym z nich jest schab wieprzowy marynowany w sosie sojowym.
Schab na grilla
- 1kg schabu wieprzowego,
- 10ml sosu sojowego,
- 1 łyżka przyprawy Węgierskiej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka świeżej macierzanki.

Przygotowanie schabu na grilla.
Schab kroje na plastry grubości ok 1,5cm. Powinny być grube, nie przejmuj się na grillu idealnie się upieką. Będą chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Tak przygotowane plastry dokładnie obtaczam w przyprawach, na koniec dodaje sos sojowy. Schab przygotowuje 48 godzin przed grillem. Plastry są grube więc muszą trochę poleżeć by dobrze przenikły przyprawami.
W trakcie grillowania ważne jest by temperatura nie była zbyt wysoka. By schab równomiernie dopiekł się w środku. Czas grillowania to ok. 5minut z każdej strony. Gdy będzie dobrze zarumieniony wtedy jest gotowy. Ważne jest by za długo go nie grillować bo wtedy nadto się przesuszy. Do marynaty dodaje jeszcze plastry cebuli, które również smażę razem ze schabem. Są idealnym dodatkiem.

Do tego przepisu możesz jeszcze do marynaty dołożyć pokrojone ząbki czosnku, ale nie każdy lubi ich smak. Natomiast cebula dodaje charakterystycznego smaku schabowym. W trakcie grillowania staje się chrupiąca i słodka podkreślając w ten sposób smak schabu. Myślę, że ten przepis na grilla jest idealny. Z kolei tak przygotowany schab jest cudowny, a i czas grillowania jest zdecydowanie krótszy niż karkówki.
Gorąco polecam wypróbować ten przepis oraz zapraszam do odwiedzenia mojej strony na Facebooku oraz kanału na YouTube. Oczywiście zachęcam do dzielenia się przepisami w komentarzach. Do tego przepisu polecam sałatkę grillowaną oczywiście zamiast kurczaka schab: Sałatka kurczak z grillowaną cukinią
Życzę smacznego i do następnego grillowania :).
Zapraszam również do obejrzeniu filmu: jak przygotować marynatę do karkówki.
KrychuGotuje
Przepisy kulinarne na blogu
-
Świeżonka po japońsku
Całkiem ciekawie to wyszło: świeżonka po japońsku, tak nazwałem ten przepis. Klasyczną świeżonkę rodem z polskiej kuchni pewnie znacie. Też lubię od czasu do czasu przygotować tradycyjne smaczki.
-
Jak przygotować krewetki?
Jak przygotować krewetki w najprostszy sposób? Na to pytanie odpowiem w tym wpisie. Zapraszam.
-
Polędwiczki wieprzowe z grzybami
Polędwiczki wieprzowe z grzybami to bardzo smaczny i prosty przepis. W tym przepisie wykorzystałem mało znanego grzyba: Rycerzyk czerwonozłoty.
-
Sałatka z nasturcją i malinami
O tak! Sałatka z nasturcją to prawdziwa bomba wspomagająca odporność. Idealna na koniec lata, kiedy to dostępność świeżych składników jest na wyciągnięcie ręki.
-
Najlepsze przepisy na cukinię
W dzisiejszym wpisie przedstawiam najlepsze przepisy na cukinię. To wspaniałe warzywo zawdzięczamy Włochom, ale wcześniej do Europy musiała zostać sprowadzona Dynia przez hiszpańskich żeglarzy.
-
Sałata, szpinak, rzodkiewka
W maju w ogrodzie pojawia się pierwsza rzodkiewka, sałata, szpinak. To idealne składniki do przygotowania pysznego dodatku do obiadu lub zdrowego śniadania.
0 comments