Sezon grillowy rozpoczęty
Maj, początek sezonu grillowego to okazja na wypróbowanie nowych przepisów na grilla. Zazwyczaj sezon grillowy kojarzy się z karkówką i kiełbasą. Dziś jednak chciałbym Ci zaprezentować nowe przepisy na grilla.
Pierwszym z nich jest schab wieprzowy marynowany w sosie sojowym.
Schab na grilla
- 1kg schabu wieprzowego,
- 10ml sosu sojowego,
- 1 łyżka przyprawy Węgierskiej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka świeżej macierzanki.
Przygotowanie schabu na grilla.
Schab kroje na plastry grubości ok 1,5cm. Powinny być grube, nie przejmuj się na grillu idealnie się upieką. Będą chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Tak przygotowane plastry dokładnie obtaczam w przyprawach, na koniec dodaje sos sojowy. Schab przygotowuje 48 godzin przed grillem. Plastry są grube więc muszą trochę poleżeć by dobrze przenikły przyprawami.
W trakcie grillowania ważne jest by temperatura nie była zbyt wysoka. By schab równomiernie dopiekł się w środku. Czas grillowania to ok. 5minut z każdej strony. Gdy będzie dobrze zarumieniony wtedy jest gotowy. Ważne jest by za długo go nie grillować bo wtedy nadto się przesuszy. Do marynaty dodaje jeszcze plastry cebuli, które również smażę razem ze schabem. Są idealnym dodatkiem.
Do tego przepisu możesz jeszcze do marynaty dołożyć pokrojone ząbki czosnku, ale nie każdy lubi ich smak. Natomiast cebula dodaje charakterystycznego smaku schabowym. W trakcie grillowania staje się chrupiąca i słodka podkreślając w ten sposób smak schabu. Myślę, że ten przepis na grilla jest idealny. Z kolei tak przygotowany schab jest cudowny, a i czas grillowania jest zdecydowanie krótszy niż karkówki.
Gorąco polecam wypróbować ten przepis oraz zapraszam do odwiedzenia mojej strony na Facebooku oraz kanału na YouTube. Oczywiście zachęcam do dzielenia się przepisami w komentarzach. Do tego przepisu polecam sałatkę grillowaną oczywiście zamiast kurczaka schab: Sałatka kurczak z grillowaną cukinią
Życzę smacznego i do następnego grillowania :).
Zapraszam również do obejrzeniu filmu: jak przygotować marynatę do karkówki.
KrychuGotuje
Przepisy kulinarne na blogu
-
Życzenia Wielkanoc 2024
W 2024 roku Wielkanoc przypada na 31 marca. Z tej okazji przygotowałem życzenia. Zapraszam do obejrzenia filmu.
-
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś: kebab z piekarnika. Szybki i prosty przepis na przygotowanie fajnego jedzenia. Do obiadu, ale również idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach.
-
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej kuchni w nowym wydaniu: karkówka w sosie własnym. Jeden z pierwszych filmów jak opublikowałem na kanale KrychuGotuje to właśnie karkówka w sosie własnym.
-
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie z pieczonym czosnkiem to kolejny przepis z serii filmów: “Jak przyrządzić podroby drobiowe?”. Jest to #4 odcinek. Zapraszam.
-
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeberka pieczone ekstra-mięsne jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy doprawić żeberka i je upiec. Jakich przypraw użyć?
-
Serca i żołądki drobiowe z patelni
Serwus! Przepis na serca i żołądki drobiowe z patelni jest kapitalny. Prosty i szybki do przygotowania sposób na danie obiadowe z kaszą jęczmienną.
0 comments