Serwus! Przepis na serca i żołądki drobiowe z patelni jest kapitalny. Prosty i szybki do przygotowania sposób na danie obiadowe z kaszą jęczmienną.

To kolejny odcinek z serii Jak przygotować podroby na obiad. Dziś pokażę Ci jak przygotować w prosty sposób serca i żołądki drobiowe na patelni. Idealnie sprawdzą się do kaszy, ziemniaków czy ryżu.

Serca i żołądki drobiowe z patelni

YouTube player
Żołądki i serca z patelni.

Ten przepis na danie obiadowe jest swego rodzaju bazą wyjściową. Można go w bardzo sposób dowolnie ulepszać dodając kolejne składniki, ale o tym w kolejnych odcinkach. Teraz czas na przygotowanie serc i żołądków drobiowych

Gotowanie serc i żołądków drobiowych
Gotowanie serc i żołądków drobiowych

Przygotowanie serc i żołądków drobiowych

Do przygotowania tego dania wykorzystałem:

  • 200g żołądków,
  • 200g serc,
  • 150g marchwi,
  • 2 cebule czerwone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżkę majeranku,
  • 20ml oliwy z oliwek,
  • oraz kaszę jaglaną.
Podroby kurczaka na patelni
Podroby kurczaka na patelni

Przygotowanie dania obiadowego

Żołądki i serca trzeba gotować przez 2 godziny by były miękkie. Powstaje z nich bardzo ciekawa baza do wielu zup. Podroby drobiowe z tego przepisu wykorzystałem do przygotowania pysznej zupy: krupnik. Oczywiście możesz obgotować je z dodatkiem włoszczyzny i w całości wykorzystać do tego dania. Wtedy bardziej skłaniałbym się do zrobienia swego rodzaju gulaszu z podrobów.

Jak masz już ugotowane podroby drobiowe i marchew to czas przygotować pozostałe składniki:

Dwie cebule posiekaj w plastry, na rozgrzaną patelnie dodaj ok. 20ml oliwy z oliwek lub innego tłuszczu (masło, olej roślinny). Dodaj cebulę i przesmaż ją przez ok. 2 minuty. W tym czasie przygotuj czosnek: pokroić go w plastry. Dodaj do cebuli i chwilę przesmaż. Dodaj podroby drobiowe. Wymieszaj.

Dodaj 2 łyżki majeranku oraz 1 łyżeczkę chrzanu. Wymieszaj. Możesz jeszcze doprawić do smaku pieprzem i solą, ale właściwie to danie obiadowe z serc i żołądków jest gotowe!

Danie obiadowe: serca i żołądki drobiowe z kaszą jęczmienną
Danie obiadowe: serca i żołądki drobiowe z kaszą jęczmienną

Ja dodałem je do kaszy jęczmiennej, którą gotowałem wcześniej do krupniku.

Wyszło bardzo smacznie!

Oczywiście ten przepis jak wspominałem zainspirował mnie do kolejnych nowych dań. Już wkrótce więcej. Jak wiadomo podroby należy spożywać od czasu do czasu, ale na pewno powinny pojawić się w diecie. Dlatego już niebawem kolejne przepisy na różnego rodzaju wariacje sercowo-żołądkowe ;).

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Pozdrawiam.

KrychuGotuje.

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
poniedziałek, 12 grudnia, 2022
poniedziałek, 22 stycznia, 2024
środa, 11 stycznia, 2023
niedziela, 14 marca, 2021
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese