Klasyka polskiej kuchni – przepis na pieczeń wieprzową, duszoną z cebulą i kminkiem. Bardzo prosty sposób na danie obiadowe. Zapraszam do obejrzenia filmu jak przygotować pieczeń wieprzową.

Długo szukałem tego przepisu na pieczeń wieprzową. W końcu znalazłem, zrobiłem i dzielę się z Tobą. Przepis na pieczeń wieprzową wyszukałem w starej książce kucharskie „Polska Kuchnia”, jak większość tam znalezionych przepisów jest bardzo prosty do przygotowania. Smak mięsa po przygotowaniu jest wspaniały. Był dla mnie zaskoczeniem, jak to pieczeń bez pieczenia? Tak właśnie:

wystarczy tylko przygotować mięso, obsmażyć je i dusić pod przykryciem. Dodatkiem jest sos, który jest obłędnie smacznych. Idealnie komponuje się do klusek śląskich, jeszcze modra kapusta lub ćwikła z chrzanem. Gotowy polski obiad jak się patrzy. Z pewnością pieczeń wieprzową należy przygotować zgodnie z przepisem, który przedstawiam w filmie, jednakże polecam brytfannę duszenia. Uważam również, że nie mniej istotne jest dobre przysmażenie mięsa. Wtedy nabierze odpowiedniej barwy, sam sos będzie o wiele smaczniejszych także zapraszam do obejrzenia filmu:

Przepis na tradycyjną potrawę obiadową z polskiej kuchni: „Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą”. Inspirację i przepis kulinarny zaczerpnąłem z książki kucharskie „Polska Kuchnia”. Od pewnego czasu regularnie przygotowuje potrawy według tradycyjnych przepisów oraz poznaje tajniki związane z szeroko pojętą sztuką kulinarną. Lecz dzisiejszy wpis na blogu, jak wskazuje tytuł, poświęcony będzie pieczeni wieprzowej :). Drogi czytelniku jeśli chcesz przygotować pieczeń wieprzową duszoną z cebulą dla siebie i swoich bliskich, zarezerwuj cztery godziny.Tak, potrawa jest czasochłonna, lecz pracy przy niej na pewno mniej aniżeli przy: cannelloni. Smak polskiej potrawy wyśmienity z pewnością większość potwierdzi moje zdanie.

Składniki potrzebne do przygotowania pieczeni wieprzowej

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki (lub szynki)
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 20 gram mąki
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i olej do smażenia
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie – pieczeń wieprzowa

Mięso w pierwszej kolejności opłukaj, oprósz solą i mąką. Łopatkę obsmaż z każdej strony na silnie rozgrzanym tłuszczu. Tak by zarumieniła się z każdej strony. Gdy mięso nabierze koloru dodaj wodę, około ćwierć szklanki. Wodę miej w pobliżu patelni. W przypadku gdy podczas duszenia będzie odparowywać uzupełniaj braki. Zmniejsz moc kuchenki i na bardzo wolnym ogniu duś pieczeń do czasu aż będzie miękka. Moja 1,5kg sztuka łopatki potrzebowała trzech godzin. Jak tylko zaczniesz dusić pieczeń zajmij się cebulą. Pokroi ją w talarki i dodaj do mięsa. Pieczeń wieprzową duszoną z cebulą posyp kminkiem. Tak jak wspominałem na początku to tyle jeśli chodzi o pracę przy tej potrawie. Oczywiście od czasu do czasu zajrzyj czy powstały sos nie odparował. Gdy mięso będzie już miękkie wyjmij je i pokrój w skośne, cienkie paski w poprzek włókien. Tak przygotowaną pieczeń ułóż na półmisku, oblej powstałym sosem z cebulą. Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą doskonale komponuje się z ziemniakami lub kluskami śląskimi oraz kapustą kwaszoną lub surówką z warzyw.

Przepis na pieczeń wieprzową duszoną z cebulą – wersja video

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>