Przetwory z pigwy
Przetwory z pigwy na zimę przygotujesz zarówno z owoców, które rosną na krzewach jak i drzewach. Owoc pigwy nadaje się do różnego rodzaju przetworów na zimę.
Przetwory z pigwy
Pigwa jest charakterystycznym owocem w kształcie podobnym do jabłek. Kolor żółty, na skórce pigwy jest charakterystyczne omszenie, które łatwo schodzi. Pigwa rośnie zarówno na drzewach jak i krzewach. Owoce pigwy mają charakterystyczny i bardzo aromatyczny smak. Wykorzystywane są zarówno w czystej postaci do przetworów, lecz równie z powodzeniem można je dodać do aronii.
Pigwa w syropie miodowym
Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie pigwy.
Konfitura z pigwy
Do przygotowania konfitury z pigwy potrzebować będziesz:
- pigwę,
- cukier,
- wodę,
- cynamon.
W tym przepisie celowo nie podaje ilości składników. Zaraz zobaczysz dlaczego. Pigwę dokładnie myję, ponieważ wykorzystam owoce ze skórką. Przygotowanie tego przetworu z pigwy zaczynam od pokrojenia owoców na 4 części i usunięcia gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce kroję na drobną kostkę.
Pokrojoną pigwę przekładam do słoików i zasypuje cukrem. Do każdego słoika dodaje jeszcze szczyptę cynamonu.
Odstawiam na dwa dni. Codziennie rano i wieczorem mieszam dokładnie. Pigwa puści sok. Tak przygotowana konfitura może przez jakiś czas stać w lodówce. Oczywiście można słoiki pasteryzować.
Dżem z pigwy
Składniki:
- 2kg pigwy,
- 250g cukru,
- 250ml wody,
W tym przepisie obieram pigwę, skórki które zostają siekam na bardzo drobne kawałki (przydają się jako alternatywa do skórek pomarańczy). Pigwę podobnie jak przy konfiturze kroje na 4 części, usuwam gniazda, siekam na drobne kawałki.
Pigwę przekładam do garnka i zalewam wodą oraz dodaje cukier. Doprowadzam do wrzenia, mieszam i przez godzinę gotuje na bardzo wolnym ogniu. Tak przygotowany dżem przekładam do słoików. Pasteryzuje przez 10minut.
Sok z pigwy
Do przygotowania soku wykorzystuje maszynkę do wyciskania. Oczywiście wcześniej dokładnie myje owoce, kroje na 4 i usuwam gniazda nasienne. Wyciśnięty sok przekładam do słoików lub butelek i pasteryzuje. Sok z pigwy jest bardzo zdrowym napojem dostarczającym w zimę wielu ważnych witamin oraz składników mineralnych. Bardzo istotna jest zawartość pektyny i taniny w soku.
Czy pigwa jest rośliną ozdobną czy jadalną?
Odpowiedź brzmi dwa razy tak!
Pigwa spotykana w ogrodach może być zarówno drzewem owocowym jak i pięknym krzewem. Owoc pigwy nadaje się do różnego rodzaju przetworów na zimę. W ogrodzie pigwa oprócz swych owoców dojrzewających jesienią, na wiosnę pięknie kwitnie. Co sprawia, że warto go uprawiać. Warto też mieć dostęp do owoców, które zawierają:
Energia | 57Kcal w 100g |
Białko | 0,4g |
Węglowodany | 15,3g |
Błonnik | 1,9g |
Wapń | 11Mg |
Fosofor | 17Mg |
Potas | 197Mg |
Sód | 4Mg |
Witamina C | 15Mg |
Niacyna | 0,2Mg |
Tiaminy | 0,02Mg |
Jak było powiedziane wcześniej pigwa jest wartościowym owocem, zawierającym wiele mikroelementów oraz witamin. Dlatego warto przygotować przetwory z pigwy na zimę.
0 comments