No i wyszło… orientalne przyprawy, tradycyjny polski smak, czyli placki ziemniaczane z taginem. W końcu na blogu wrzuciłem, niemal każdemu znane placki ziemniaczane. Po węgiersku? Po polsku? Zrobione tradycyjnie z przepisu jakich wiele w Internecie. Lecz farsz, inspirowany kuchnią arabaską, z nutą chińskich i indyjskich przypraw, zaprawiony śmietanką.

Placki ziemniaczane z Taginem
Placki ziemniaczane z Taginem z bliska

Każda babcia robi najlepsze placki ziemniaczane :). Moja takie robiła, pamiętam doskonale ich smak. Zazwyczaj jedliśmy je z cukrem. Już jako dziecko wolałem zdecydowanie jeść placki ziemniaczane z dodatkami, np. ketchupem :). Dziś pokaże Ci drogi czytelniku jak możesz przygotować ciekawy obiad bez mięsa.

Poniżej przedstawiam składniki jakie będziesz potrzebował do przygotowania tego pysznego obiadu:

Składniki placki ziemniaczane:

  • około 1kg ziemniaków (młode) starte na grubym oku
  • 1 cebula (duża)
  • 3 ząbki czosnku (małe)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • pieprz i sól

Oczywiście przygotowanie placków można zdecydowanie uprosić, ale według przepisu który pokazuje powyżej łatwiej smażyć do różnego rodzaju dodatków, czy to gulaszu wołowego czy bliskowschodniego Tagina.

W tym przepisie poniżej przedstawiam właśnie składniki do tego farszu:

Składniki Tagin:

  • 1 cebula (bardzo drobno posiekana)
  • 500 gram przecieru pomidorowego lub 200gram koncentratu
  • mieszanka warzywna (3 rodzaje: czerwona papryka, kalafior, brokuł, marchew, fasola, groszek, cukinia)
  • sól, pieprz, kminek kruszony, cynamon
  • 500 gram mieszanka chińska (czosnek, kolendra, gorczyca biała, papryka słodka, kurkuma, kminek, cukier, chilli, imbir, cynamon, czarny pieprz, goździki, kozieradka, natka pietruszki
  • tandoori barbeque masala (kolendra, sól, kozieradka, kumin, cynamon, chilli, pieprz, imbir, cebula, czosnek, gorczyca, liść laurowy, gałka muszkatołowa, koszenila i tartrazyna, goździki, kardamon)
  • 500 gram ziemniaków
  • 1 łyżka śmietany 12% 

Przygotowanie Tagina do placków ziemniaczanych

Rozpoczynamy od drobnego posiekania cebuli. W dużym garze rozgrzewamy olej roślinny i dodajemy cebulę, gdy złapie ciemny kolor dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy.

Kroimy w średniej wielkości kawałki dwie sztuki pomidora i dodajemy do koncentratu. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Tak by uzyskać bardzo gęstą esencje. Przyprawiamy pieprzem i solą (2-3 szczypty, zawsze doprawić na koniec można 😉 ) oraz szczyptę cynamonu i kminku kruszonego.

W tym momencie dodajemy mieszankę warzywną (może być mrożona). Dokładnie mieszamy. Dodajemy jeszcze po szczypcie mieszanki chińskiej i tandoori barbeque masala. Dolewamy 500 ml wody oraz pokrojone w kostkę ziemniaczki (idealne są młode, ostrugane). Przykrywamy i dusimy przez 30-45 minut pod przykryciem.

Placki ziemniaczane w trakcie smażenia oraz przygotowany Tagin

Czas na placki ziemniaczane

W czasie gdy Tagin nabiera smaku obieramy (strugamy) ziemniaczki, 1 cebulę, 3 ząbki czosnku.  Wszystko dajemy do miski i mieszamy. Dodajemy pieprz i sól oraz 2 jajka po 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz mąki pszennej. Dokładnie mieszamy. Mamy gotową masę na placki ziemniaczane.

Na patelni rozgrzewamy nie wielką ilość oleju roślinnego. Bardzo ważna jest temperatura oleju, więc trzeba dopasować ją w trakcie smażenia pierwszych sztuk. Tak by placuszki nie były zbyt spalone a z kolei nie stały na oleju przez dłuższy czas. Więc tak smażymy całą przygotowaną masę.

Do Tagina najlepsze będą duże placki, najlepiej wielkości naleśników, lecz może być problem z przewracaniem. Gdy po smażymy wszystko nasz Tagin powinien być gotowy. Jeśli jest rzadki możemy odparować wodę. Jedna łyżka śmietany też zagęści oraz doda potrawie polskiego smaczku ;).

Tagin na placku ziemniaczanym

Życzę smacznego.

Zapraszam Cię do podzielenia się opinią na temat tego przepisu, jak i całego bloga.

Pozdrawiam.

Z dań obiadowych bez mięsa polecam Ci zupę z soczewicy, która często podaje także z pulpetami 🙂

ZAPRASZAM DO WYPRÓBOWANIA PRZEPISÓW:

  • Cannelloni z farszem

    Cannelloni z farszem

    Cannelloni z farszem. Zdecydowanie jestem zwolennikiem potraw, które szybko i prosto można przyrządzić… ale smak dzisiejszego makaronu 😉 wart był poświęconego czasu na jego przygotowanie.

    ZOBACZ PRZEPIS 👀

  • Czerwona cebula faszerowana

    Czerwona cebula faszerowana

    Czerwona cebula faszerowana mięsem mielonym zapiekana. Bardzo wpadł mi w oko ten przepis. Łączy smaki, która doskonale do siebie pasują.

    ZOBACZ PRZEPIS 👀

  • Dynia z makaronem

    Dynia z makaronem

    Dynia z makaronem w sosie z grzybami i pulpetami to dzisiejszy pomysł na obiad. Ten przepis na dynię jest inny, delikatny smak dyni, pikantne pulpety, aromatyczne suszone grzyby.

    ZOBACZ PRZEPIS 👀

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese