Sałatka owocowa
Sałatka owocowa na śniadanie to jakże zdrowy sposób na pyszne śniadanie. W tym przepisie znajdziesz wszystko co dobre śniadanie powinno mieć.
Przygotowanie banalne na przekór smaku owoców, które w każdym kęsie sałatki owocowej można poczuć całym podniebieniem. Jabłko, twarde, soczyste lekko słodkie, zarazem kwaśne, pyszne. Pomarańcza dojrzała soczysta, słodka. Awokado jakby ktoś przeniósł Nas w inny Świat, świat nieznany, delikatny jakże ciekawy i intrygujący. Kiwi swą niewielką ilością dopełnia smak reszty owoców. Słodycz miodu i naturalny smak jogurtu. Prawda! Ciężko się opamiętać by nie zjeść wszystkiego.
Składniki by przygotować dwie porcje sałatki owocowej na dwie porcję idealne przy racjonalnym żywieniu idealne na kolację.
Składniki – sałatka owocowa
- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
- awokado
- kiwi
- 500 gram jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
Awokado wykorzystywane jest w sztuce kulinarnej, jako dodatek do sałatek, past, dekoracyjne. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka.
Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub substytut masła
Pomarańcza prawdopodobnie pochodzi z chin. Bogata w witaminy, szczególnie witaminę C
Kiwi ma tak niepowtarzalny smak jak awokado. Dojrzałe idealnie komponuje się do sałatek.
Jabłka ciężko opisać ich smak.
Na pewno to najbardziej pospolity owoc w Polsce.
Przygotowanie sałatki owocowej
Przygotowanie rozpoczynam od pokrojenia owoców. Zaczynam od pomarańczy, które filetuje. W trakcie powstaje spora ilość soku. Do soku dodaje łyżkę miodu. Mieszam. Wykorzystam go do jabłka i pomarańczy. Drugie kroje owoce kiwi, które lądują do miski, tam już czekają pomarańczę. Bardzo ślicznie to wygląda. Teraz czas na jabłka, które kroje w kostkę i moczę w soku z pomarańczy (dzięki temu zachowają swój kolor). Na koniec awokado, również polewam je sokiem z pomarańczy i wrzucam do sałatki owoce wraz z sokiem. Do sałatki owocowej dodaje jeszcze jogurt naturalny. Do dekoracji płatki kukurydziane lub inne.
Śniadanie z owoców gotowe. Lubisz pomarańcze? Sałatka Haloumi jest właśnie z nimi.
Życzę smacznego!
Zapraszam również Cię do zobaczenia:
Jeśli szukasz więcej informacji na temat zdrowego odżywiania to zapraszam się do nowego działu na stronie krychu-gotuje.pl
Koktajl truskawkowo-bananowy ↗
Zdrowo i smacznie.
Jajecznica z grzybami ↗
Jajecznica nie zawsze musi być z boczkiem.
Sałatka z jarmużem↗
Jarmuż, ale również serek wiejski oraz kilka składników śniadaniowych.
Servings
4 minutes
Preparing Time
10 minutes
Cooking Time
minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
2 apples
2 oranges
avocado
kiwi
500 grams of natural yogurt
1 tablespoon honey
DIRECTION
- Preparation of fruit salad
I start the preparation by cutting the fruit. I start with the oranges that he fillets. In the process, a large amount of juice is formed. To the juice adds a tablespoon of honey. I mix. I will use it for apple and orange. The second cut of kiwi fruits, which land in a bowl, there are already waiting oranges. It looks very beautiful. Now it’s time for apples, which I cut into cubes and soak in orange juice (thanks to this they will retain their color). At the end of the avocado, I also pour orange juice over them and throw the fruit into the salad along with the juice. Natural yogurt is added to the fruit salad. For decoration cornflakes or others.
NOTES
Breakfast with fruit ready.
0 comments