Całkiem ciekawie to wyszło: świeżonka po japońsku, tak nazwałem ten przepis. Klasyczną świeżonkę rodem z polskiej kuchni pewnie znacie. Też lubię od czasu do czasu przygotować tradycyjne smaczki.

Najważniejszą wartością dodaną, dla mnie i pewnie dla wielu, jest czas w którym przygotujesz świeżonkę po japońsku. Co do smaku tej potrawy nie będę się rozwodził: JEST PYSZNA!!!

Świeżonka po japońsku na patelni.
Świeżonka po japońsku na patelni.

Świeżonka po japońsku

Ten przepis można przygotować na wiele sposobów, ale podam ten który możesz obejrzeć na moim kanale na YouTube. Oczywiście dla wolących poczytaj przepis podaje:

Składniki:

  • 500g łopatki wieprzowej,
  • 100g cebuli,
  • 100g szpinaku olbrzymiego
  • 100g makaronu ryżowego
  • 10ml sosu sojowego,
  • 1 łyżkę płatków chili,
  • oraz świeżo mielony pieprz.
Składniki: cebula, wieprzowina, szpinak, sos sojowy, płatki chili, makaron ryżowy
Składniki: cebula, wieprzowina, szpinak, sos sojowy, płatki chili, makaron ryżowy

Dodam, że w tym przepisie wykorzystałem łopatkę, która dość mocno była przerośnięta tłuszczem. Jeśli więc będziesz miał pod ręką chudziutką wieprzowinkę to do składników dopisz 50g smalcu (słoniny).

Przygotowanie: świeżonka po japońsku

Tłuszcz z mięsem na skwarki
Tłuszcz z mięsem na skwarki
Wytapianie tłuszczu z łopatki wieprzowej
Wytapianie tłuszczu z łopatki wieprzowej

Mój przepis jest o tyle ciekawy, że łączy dwa zaprzyjaźnione narody ;). Z łopatki wieprzowej wykrawam tłuszcz i kroję go w drobną kostkę. Tutaj trochę trzeba poczekać by dobrze się wytopił smalczyk, na którym podsmażam cebulkę. Cebulkę kroję w pióra. Do cebuli dodaje 1 łyżeczkę płatków chili. Wszystko smażę do momenty aż złapie złoty kolor.

Cebula pokrojona w pióra na patelni ze skwarami
Cebula pokrojona w pióra na patelni ze skwarami

I teraz jest czas by dodać wieprzowinę. Kroję ją w kostkę (ok. 2cm).

Doprawiona cebula i łopatka wieprzowa na patelni
Doprawiona cebula i łopatka wieprzowa na patelni

W czasie gdy się smaży przygotowuje szpinak i makaron ryżowy. Makaron gotuje według wskazówek podanych na opakowaniu, ale bardziej dolną niż górną granicę. Szpinak zalewam wrzątkiem i natychmiast wyciągam (blanszowanie). Szpinak kroje w paski.

Blanszowanie

Dokładna definicja tego sposobu obróbki cieplnej dostępne tutaj: blanszowanie. Zapraszam również do zapoznania się z działem: Sztuka kulinarna: podział tusz mięsa i obróbka cieplna: smażenie i grillowanie. (krychu-gotuje.pl).

Zblanszowany szpinak do świeżonka po japońsku
Zblanszowany szpinak do świeżonka po japońsku

Łopatkę na patelni odwracam by idealnie się podsmażyła. Gdy jest już prawie gotowa, wtedy dodaje szpinak, 1 łyżkę sosu sojowego. Wszystko mieszam i do daje makaron ryżowy.

Zawsze trochę wody z gotowania makarony odlewam do szklanki, gdybym uznał, że chcę trochę więcej płynu w tym daniu. Na koniec jeszcze dodaje 1 łyżeczkę pieprzu.

Prawda, że smacznie i szybko :).

Jeśli czegoś nie jesteś pewien zapraszam Cię do obejrzenia filmu.

Świeżonka po japońsku – film:

YouTube player

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KrychuGotuje.

Zapraszam również do obejrzenia innych przepisów na mięsko z makaronem:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese