Świeżonka po japońsku
Całkiem ciekawie to wyszło: świeżonka po japońsku, tak nazwałem ten przepis. Klasyczną świeżonkę rodem z polskiej kuchni pewnie znacie. Też lubię od czasu do czasu przygotować tradycyjne smaczki.
Najważniejszą wartością dodaną, dla mnie i pewnie dla wielu, jest czas w którym przygotujesz świeżonkę po japońsku. Co do smaku tej potrawy nie będę się rozwodził: JEST PYSZNA!!!
![Świeżonka po japońsku na patelni.](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/09/swiezonka_po_japonsku-1024x1024.jpg)
Świeżonka po japońsku
Ten przepis można przygotować na wiele sposobów, ale podam ten który możesz obejrzeć na moim kanale na YouTube. Oczywiście dla wolących poczytaj przepis podaje:
Składniki:
- 500g łopatki wieprzowej,
- 100g cebuli,
- 100g szpinaku olbrzymiego
- 100g makaronu ryżowego
- 10ml sosu sojowego,
- 1 łyżkę płatków chili,
- oraz świeżo mielony pieprz.
![Składniki: cebula, wieprzowina, szpinak, sos sojowy, płatki chili, makaron ryżowy](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/09/skladniki_swiezonka_po_japonsku-1024x576.jpg)
Dodam, że w tym przepisie wykorzystałem łopatkę, która dość mocno była przerośnięta tłuszczem. Jeśli więc będziesz miał pod ręką chudziutką wieprzowinkę to do składników dopisz 50g smalcu (słoniny).
Przygotowanie: świeżonka po japońsku
![Tłuszcz z mięsem na skwarki](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/09/tluszcz_do_smazenia-819x1024.jpg)
![Wytapianie tłuszczu z łopatki wieprzowej](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/09/wytapianie_tluszczu_do_smazenia-1024x576.jpg)
Mój przepis jest o tyle ciekawy, że łączy dwa zaprzyjaźnione narody ;). Z łopatki wieprzowej wykrawam tłuszcz i kroję go w drobną kostkę. Tutaj trochę trzeba poczekać by dobrze się wytopił smalczyk, na którym podsmażam cebulkę. Cebulkę kroję w pióra. Do cebuli dodaje 1 łyżeczkę płatków chili. Wszystko smażę do momenty aż złapie złoty kolor.
![Cebula pokrojona w pióra na patelni ze skwarami](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/09/smazenie_cebuli_ze_skwarkami-819x1024.jpg)
I teraz jest czas by dodać wieprzowinę. Kroję ją w kostkę (ok. 2cm).
![Doprawiona cebula i łopatka wieprzowa na patelni](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/09/smazenie_lopatki_wieprzowej-1024x576.jpg)
W czasie gdy się smaży przygotowuje szpinak i makaron ryżowy. Makaron gotuje według wskazówek podanych na opakowaniu, ale bardziej dolną niż górną granicę. Szpinak zalewam wrzątkiem i natychmiast wyciągam (blanszowanie). Szpinak kroje w paski.
Blanszowanie
Dokładna definicja tego sposobu obróbki cieplnej dostępne tutaj: blanszowanie. Zapraszam również do zapoznania się z działem: Sztuka kulinarna: podział tusz mięsa i obróbka cieplna: smażenie i grillowanie. (krychu-gotuje.pl).
![Zblanszowany szpinak do świeżonka po japońsku](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/09/szpinak_do_miesa-819x1024.jpg)
Łopatkę na patelni odwracam by idealnie się podsmażyła. Gdy jest już prawie gotowa, wtedy dodaje szpinak, 1 łyżkę sosu sojowego. Wszystko mieszam i do daje makaron ryżowy.
Zawsze trochę wody z gotowania makarony odlewam do szklanki, gdybym uznał, że chcę trochę więcej płynu w tym daniu. Na koniec jeszcze dodaje 1 łyżeczkę pieprzu.
Prawda, że smacznie i szybko :).
Jeśli czegoś nie jesteś pewien zapraszam Cię do obejrzenia filmu.
Świeżonka po japońsku – film:
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KrychuGotuje.
Zapraszam również do obejrzenia innych przepisów na mięsko z makaronem:
0 comments