Spaghetti carbonara delikatnie zmienione w stosunku do oryginalnej wersji. Pyszne i treściwe danie obiadowe. Zapraszam.

Czasem eksperymentowanie z tradycyjnymi przepisami kulinarnymi daje nadspodziewane efekty. Tak było tym razem. Spaghetti a’la carbonara zobaczysz w tym odcinku. Zamiast wędzonego boczku wykorzystałem szynkę wędzoną westfalską oraz zamiast sera twardego wykorzystałem twaróg śmietanowy. Wyszło wspaniale.

Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara na talerzu

Film – spaghetti a’la carbonara

YouTube player
Przepis na nową wersję spaghetti carbonara.

Spaghetti carbonara to klasyczne danie obiadowe kuchni włoskiej. Było to posiłek przygotowywany dla górników. Dlatego nazwa: Carbon = Węgiel, jest to bardzo kaloryczne danie, a takiego potrzebowali górnicy by móc w pocie czoła wydobywać węgiel.

Składniki na spaghetti carbonara
Składniki na spaghetti carbonara

Przepis na spaghetti carbonara

Do przygotowania tego dania potrzebować będziesz:

  • 100g makaronu typ Spaghetti,
  • 200g szynka Westfalska,
  • 200ml śmietany 30%,
  • 100g sera białego śmietankowego,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula czerwona ,
  • oliwę z oliwek,
  • natkę pietruszki oraz pieprz i sól.
Szynka i cebula
Szynka i cebula

W tym przepisie możesz równie dobrze wykorzystać wędzony boczek i sery: parmezan i pecorino. Jeśli natomiast zdecydujesz się użyć składników wyżej wymienionych to już Ci mówię jak zrobić pyszną carbonarę.

Makron typ Spaghetti
Makron typ Spaghetti

Wstaw wodę na makron, w tym czasie szynkę i cebulę pokroić w paski. Podsmażyć na oliwie z oliwy, jeśli będziesz miał tłustą szynkę to sama w sobie da tłuszcz. Wstaw makaron typu spaghetti i gotuj go ok. 10min, przełóż do szynki i cebuli. Wszystko wymieszaj. Wyłącz kuchenkę.

Podsmażona szynka i cebula
Podsmażona szynka i cebula

Przygotuj sos carbonara:

3 jajka, 200ml śmietany, 100g sera białego śmietankowego wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą. Około 1/2 łyżeczki pieprzu, natomiast ilość soli zależy od tego jak słona jest szynka (boczek). Gdy wszystko bardzo dokładnie wymieszasz na jednolitą masę dodaj do makaronu.

Włącz kuchenkę na wolny tryb i mieszając doprowadź do podgrzania sosu, tak by lekko zaczął gęstnieć (parował). Nie gotuj go! Chodzi o tak zwaną emulgację żółtka, które pod wpływem temperatur zawiąże delikatny aksamitny sos. Wtedy jest mowa właśnie o spaghetti carbonara.

Makaron, szynka i cebula
Makaron, szynka i cebula

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Pozdrawiam.

KrychuGotuje.

Recipe By KrychuGotuje
Course: Obiad Cusine:Italy Difficulty:Easy

Servings

4 minutes

Preparing Time

10 minutes

Cooking Time

20 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 100g makaronu typ Spaghetti,

  2. 200g szynka Westfalska,

  3. 200ml śmietany 30%

  4. 100g sera białego śmietankowego,

  5. 3szt. jajka,

  6. 1szt. cebula czerwona,

  7. oliwę z oliwek,

  8. natkę pietruszki oraz pieprz i sól.

DIRECTION

  1. Przygotowanie szynki i cebuli

    Szynkę pokroić w paski, cebulę w pióra, podsmażyć na oliwie z oliwek

  2. Przygotowanie makronu

    Makaron gotować 10minut by był lekko nie dogotowany

  3. Przygotowanie sosu

    Jajka, śmietanę, twaróg doprawić pieprz i solą, dokładnie wymieszać na jednolitą masę

  4. Spaghetti carbonara

    Do szynki i cebuli dodać makaron przesmażyć. Wyłączyć kuchenkę i dodać sos ciągle mieszając. Włączyć kuchenkę i na wolnym trybie podgrzać sos, ciągle mieszając.

NOTES

    Sos carbonara jest super jeśli odpowiednio się go przygotuje.

Zapraszam również do odwiedzenia mojego kanału: KrychuGotuje gdzie znajdziesz mnóstwo przepisów kulinarnych, tych klasycznych jak również mojego autorstwa.

Polecam również zobaczyć przepis na makaron z kurczakiem.

Więcej przepisów kulinarnych

  • Cannelloni z farszem

    Cannelloni z farszem

    Cannelloni z farszem. Zdecydowanie jestem zwolennikiem potraw, które szybko i prosto można przyrządzić… ale smak dzisiejszego makaronu 😉 wart był poświęconego czasu na jego przygotowanie.

  • Kotleciki z oliwkami

    Kotleciki z oliwkami

    Kotleciki z oliwkami to przepis, który jest moim autorskim pomysłem na zmianę tradycyjnych kotletów mielonych, które uwielbiam.

  • Karkówka po węgiersku

    Karkówka po węgiersku

    Karkówka po węgiersku z ziemniakami. Przepis na bardzo smaczny i prosty do przygotowania obiad.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese