Smażony filet z Morszczuka
Smażony filet z Morszczuka na obiad. Uwierzcie mi ale kiedyś nie lubiłem ryby :). Smażenie ryby dziś jest wielką przyjemnością. Morszczuk podany z ziemniakami i surówką jest wspaniałym doznaniem dla podniebienia.
Dlatego przynajmniej raz w tygodniu staram się by potrawa z rybą trafiła do mojego jadłospisu. Dzisiejsze danie obiadowe jest bardzo proste do przyrządzenia.
Smażony filet z Morszczuka
Składniki potrzebne do przygotowania dwóch porcji obiadowych:
- 0,5kg filetów z Morszczuka
- 0,4kg ziemniaków
- seler i marchewka
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Potrawę wykorzystać można jako danie obiadowe w racjonalnej “diecie 5-posiłkowej“. Ryby są bogate w białko i kwasy omega. Ryba wraz z ziemniakami i surówką w pełni zaspokoi energetyczne zapotrzebowanie organizmu w porze obiadowej. Staram się przygotować rybę także w tygodniu. Czasami też skuszę się na owoce morza.
Przygotowanie ryby
Rozpoczynamy od przygotowania naszych filetów rybnych. Tutaj wielkiej filozofii nie ma. Wystarczy rybę z jednej i drugiej strony posypać solą i pieprzem. Ważne by dokładnie pokryć filety z Morszczuka. Na zdjęciach jest to dobrze widoczne.
Smażenie ryby – filetów Morszczuka
Smażenie ryby trzeba wykonać na dobrze rozgrzanym tłuszczu! To ważne by zachować jak najwięcej walorów smakowych. Smażenie ryby, w tym wypadku filetów z Morszczuka przeprowadziłem na oliwie z oliwek. Po włożeniu ryby na patelnie obsmażyłem ją z każdej strony. Z racji tego że ryba wcześniej była zamrożona podczas smażenia wydobyła się wodą. Zmniejszyłem ogień i pod przykryciem dusiłem moje filety około 15minut. Można oczywiście tego uniknąć, rozmrażając filety i obsuszając je. Czy wyjdą tak cudownie soczyste?
Danie obiadowe – smażony filet z Morszczuka
Delikatny smażony filet z Morszczuka z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką selerowo-marchwiową.
Drogi czytelniku jeśli uznasz, że warto ten przepis na smażoną rybę jest wart Twego podniebienia dodaj proszę komentarz, opinię lub sugestię. Zarówno na temat tego przepisu jak i całego bloga. Jest ona dla mnie niezwykle ważna by móc ciągle przyrządzać przepisy kulinarne, smaczniejsze, lepiej zaprezentowane.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam.
Krychu
Jeśli lubisz rybę w trochę innym wydaniu to polecam Ci obejrzeć: przepis na Mintaja.
Polecam Ci również przepisy na wodne stworki:
Owoce morza w 10 minut ↗
Szybki przepis na przygotowanie owoców morza na obiad
Krewetki z pomidorkami koktajlowymi ↗
Pyszne krewetki!
Owoce morza z ryżem ↗
Pełnowartościowy obiad: owoce morza z ryżem.
Smażony filet z Morszczuka
Servings
2 minutes
Preparing Time
15 minutes
Cooking Time
15 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
0,5kg of Hake fillets
0,4kg of potatoes
0,4kg celery and carrots
salt and pepper
frying oil
DIRECTION
- Frying fish
Frying fish, in this case hake fillets, I carried out in olive oil. After putting the fish in the pan, I fried it on each side. Due to the fact that the fish was previously frozen during frying, it came out with water. I reduced the fire and under cover stewed my fillets for about 15 minutes. This can, of course, be avoided by thawing the fillets and drying them. Will they come out so wonderfully juicy?
NOTES
The dish can be used as a dinner dish in a rational “5-meal diet”. Fish is rich in protein and omega acids. Fish together with potatoes and salad will fully satisfy the energy needs of the body at lunchtime.
2 comments
Reply
Nie dodaje Pan mąki anie żadnej panierki do smażonej ryby?
Wygląda apetycznie…
Jestem przekonana że to danie musi smakować wyśmienicie.