Jak przygotować krewetki?
Jak przygotować krewetki w najprostszy sposób? Na to pytanie odpowiem w tym wpisie. Zapraszam.
Marynata do krewetek.
Od marynaty zawsze rozpoczynam przygotowanie krewetek. Bez tego nie wyobrażam sobie smacznego dania. Co dodaje do marynaty:
- koperek,
- czosnek,
- cytrynę,
- chili,
- olej
Jak przygotować marynatę do krewetek możesz obejrzeć na filmie:
Krewetki marynuje minimum 24 godziny. Wtedy są bardzo przesiąknięte smakiem.
Jak przygotować krewetki?
Krewetki smażę w tym przepisie na maśle, bez żadnych dodatków. Dodaje tylko śmietanę, by zrobić cudowny, delikatny sos. Tak przygotowane krewetki pasuję do ryżu, makaronu. Same z pieczywem również idealnie skomponują się na talerzu.
Przedstawiony powyżej przepis można dowolnie modyfikować, np. zmieniając koperek na natkę pietruszki, można marynatę do krewetek udoskonalać, dodając np. imbir tarty. A wy jakie macie przepisy na marynatę do krewetek?
Składniki
- 500g krewetek
- 100g masła
- 100ml śmietany
- pęczek kopru
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili,
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
Zasada smażenia krewetek jest prosta. Na rozgrzane masło dodaj krewetki i smaż krótko by się dobrze zarumieniły. Dodaj śmietanę a na koniec w celu zagęszczenia dodaj masło. Jak przygotować krewetki by nie wyszły gumowe? Tutaj trzeba popróbować, bo nie ma złotej receptury, na pewno tłuszcz musi być dobrze rozgrzany. Krewetki powinny być dobrej jakości, świeże są najlepsze. Ale jest kilka firm których mrożone krewetki po odpowiednim przygotowaniu da się przygotować by smakowały wybornie. Ze swojej strony polecam przepis: krewetki w pomidorkach koktajlowych oraz wypróbowanie innych przepisów z wykorzystaniem owoców morza. Te dwa przepisy oraz przedstawiony powyżej przepis na krewetki są rewelacyjne i co ważne bardzo proste do przygotowania. Dlatego serdecznie polecam sprawdzenie każdego z nich.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Z ciekawostek jeszcze powiem, że krewetki spotkać można w wodach słodkich jak i słonych. Jest ich blisko 2500 gatunków z czego kilka można spotkać w Bałtyku oraz w czystych rzekach i jeziorach Polskich. Z owoców morza uważane są za najbardziej popularne i smaczne.
0 comments