Polędwiczki wieprzowe z grzybami
Polędwiczki wieprzowe z grzybami to bardzo smaczny i prosty przepis. W tym przepisie wykorzystałem mało znanego grzyba: Rycerzyk czerwonozłoty.
Z grzybami należy postępować ostrożnie!!! Dlatego jeśli nie znasz się na grzybach to lepiej do tego przepisu wykorzystaj pieczarki, kurki lub grzyby które znasz. Nie mniej jednak powiem, że rycerzyk czerwonozłoty ma dość specyficzny i leśny smak. Dodaje aromatu i smaku tej potrawie.
Polędwiczki wieprzowe – składniki
Do przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie grzybowym potrzebować będziesz:
- 500g polędwiczek wieprzowych,
- 300g świeżych grzybów,
- 200g papryki czerwonej,
- 100g cebuli żółtej
- 100ml śmietany 30%,
- pierz i sól
Przygotowanie rozpoczynamy od pokrojenia w plastry polędwiczek i doprawianie ich pieprzem. Świeże grzyby (u mnie Rycerzyk czerwonozłoty, ale może być pieprznik jadalny lub pieczarki), kroje na kawałki i przesmażam razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę na maśle.
Do grzybów dodaje paprykę czerwoną i chwilę smażę. Całość odkładam. Polędwiczki wieprzowe smażę na oliwie z oliwek lub olej (po 2 minut z każdej strony). Ważne by ich nie smażyć zbyt długo, wtedy po dodaniu reszty dodatków będą soczyste. Ja takie uwielbiam. Gdy złapią śliczny złoty kolor dodaje wcześniej przygotowane grzyby i paprykę. Doprawiam solą. Dodaje śmietany, wyłączam kuchenkę.
Oczywiście grzyb prezentowany na grafice nie jest zbyt popularny, dlatego często do tego przepisu wykorzystuje kurki lub pieczarki. Sposób jest podobny. Podsmażam grzyby z cebulą na maśle. Gdy są gotowe dodaje paprykę. Jednakże wykorzystując pieczarki czy kurki dodaje jeszcze zioła do polędwiczek. Rycerzyk czerwonozłoty ma bardzo, ale to bardzo specyficzny smak i aromat co w zupełności zastępuję zioła.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Zapraszam również do obejrzenia przepisu : gołąbki z kaszą i grzybami
KrychuGotuje
0 comments