Jak przygotować krewetki w najprostszy sposób? Na to pytanie odpowiem w tym wpisie. Zapraszam.

Marynata do krewetek.

Od marynaty zawsze rozpoczynam przygotowanie krewetek. Bez tego nie wyobrażam sobie smacznego dania. Co dodaje do marynaty:

  • koperek,
  • czosnek,
  • cytrynę,
  • chili,
  • olej

Jak przygotować marynatę do krewetek możesz obejrzeć na filmie:

YouTube player

Krewetki marynuje minimum 24 godziny. Wtedy są bardzo przesiąknięte smakiem.

Marynowane krewetki

Jak przygotować krewetki?

Krewetki smażę w tym przepisie na maśle, bez żadnych dodatków. Dodaje tylko śmietanę, by zrobić cudowny, delikatny sos. Tak przygotowane krewetki pasuję do ryżu, makaronu. Same z pieczywem również idealnie skomponują się na talerzu.

YouTube player

Przedstawiony powyżej przepis można dowolnie modyfikować, np. zmieniając koperek na natkę pietruszki, można marynatę do krewetek udoskonalać, dodając np. imbir tarty. A wy jakie macie przepisy na marynatę do krewetek?

Składniki

  • 500g krewetek
  • 100g masła
  • 100ml śmietany
  • pęczek kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili,
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny

Zasada smażenia krewetek jest prosta. Na rozgrzane masło dodaj krewetki i smaż krótko by się dobrze zarumieniły. Dodaj śmietanę a na koniec w celu zagęszczenia dodaj masło. Jak przygotować krewetki by nie wyszły gumowe? Tutaj trzeba popróbować, bo nie ma złotej receptury, na pewno tłuszcz musi być dobrze rozgrzany. Krewetki powinny być dobrej jakości, świeże są najlepsze. Ale jest kilka firm których mrożone krewetki po odpowiednim przygotowaniu da się przygotować by smakowały wybornie. Ze swojej strony polecam przepis: krewetki w pomidorkach koktajlowych oraz wypróbowanie innych przepisów z wykorzystaniem owoców morza. Te dwa przepisy oraz przedstawiony powyżej przepis na krewetki są rewelacyjne i co ważne bardzo proste do przygotowania. Dlatego serdecznie polecam sprawdzenie każdego z nich.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Z ciekawostek jeszcze powiem, że krewetki spotkać można w wodach słodkich jak i słonych. Jest ich blisko 2500 gatunków z czego kilka można spotkać w Bałtyku oraz w czystych rzekach i jeziorach Polskich. Z owoców morza uważane są za najbardziej popularne i smaczne.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese