Tortilla na 3 sposoby
Tortillę można przygotować na 1001 sposób. Dziś chciałbym pokazać 3 sposoby na tortillę. Dwa z nich to tortilla na zimno oraz jeden sposób na ciepło. Tortilla na 3 sposoby. Tortilla na zimno z łososiem, z salami czy tortilla na ciepło? Przygotowałem dla Ciebie przepisy na tortillę
3 sposoby na Tortillę:
Przygotowałem dla Ciebie przepisy na tortillę na zimno: z łososiem oraz tortillę z salami na zimno. Na ciepło wspaniała Tortilla z mięsem mielonym oraz fasolą i kukurydzą.
Tortilla z salami
Samo salami to nie wszystko, zobacz jakie składniki będziesz potrzebować:
Składniki tortilla z salami
- 4 placki tortilli (wrapy) z ziarnami
- 200 gram sałatki jarzynowej
- 100 gram salami
- 200 gram miks sałat
- 50 gram majonezu
Jak widzisz musisz mieć wcześniej przygotowaną sałatkę jarzynową. Najczęściej wykorzystuje tą, która została z poprzedniego dnia lub robię ją na szybko z warzyw ugotowanych w rosole lub innym wywarze. By nie przedłużać tutaj znajdziesz przepis na sałatkę jarzynową. Ponieważ czasem jak mnie najdzie gotuje warzywa a wywar zostawiam na dzień następny do przygotowania zupy.
Przygotowanie tortilli z salami
Przygotowania jest bardzo proste. Jeśli jeszcze nie obejrzałeś filmu to już tłumaczę. Wszystkie składniki szykuje wcześniej. Placki rozkładam na blacie.
Smaruje bardzo cienką warstwą majonezu po całej powierzchni Tortilli.
Nakładam 2 łyżki sałatki jarzynowej w środku, robię taki pasek.
Salami kroje w plastry, a następnie w paski i układam równą warstwę na sałatkę. Kładę mix sałat na salami.
Czas by to zwinąć :). Chwytam z jednej strony placek i podwijam go po położone wcześniej składniki. Przesuwam do siebie i bardzo dokładnie ściskam i zaczynam rolować. Tak każdą po kolei i odkładam.
Przygotowuje talerz, który wyścielam miksem sałat lub roszponką, rukolom co tam mam pod ręką. Ty możesz wykorzystać to co masz u siebie. Zawszę kładę jakąś zieleninę bo ładnie się prezentuje to po pierwsze a po drugie to po drugie nie widać śladów po tortillach. Bo za chwilę będziemy je kroić :). Trzecia jeszcze ważna sprawa to warstwa zieleninki często jest brana razem z tortillą i stanowi jak gdyby dodatkową potrawę na stole. Oczywiści zawsze dla moich gości przygotowuje sos do miksu sałat, czy winegret.
Jak już sałaty mam na talerzu to zaczynam kroić placki na takie 2-3cm kawałki prosto lub pod skosem. Zazwyczaj to kroje tak i tak, wtedy na talerzu wygląda że są dwa różne smakołyki. Do dekoracji wykorzystuje papryki surowe: czerwoną, żółtą, zieloną lub chili.
Przygotowanie tortilli z łososiem
W tym przepisie najważniejszy jest łosoś wędzony.
Wybieraj łososia, który jest smaczny (sprawdzony), czyli taki w pięknym kolorze łososiowym. Nigdy nie żałuje i zawsze wybieram takie które są smaczne a nie tanie. Łososia potrzeba na 4 tortille ok. 100 gram.
Drugim równie istotnym składnikiem, który mam sprawdzony jest biały ser. Z niego przygotowuje pastę koperkową. Używam sprawdzony twaróg śmietanowy z lokalnej mleczarni. Jest przepyszny. Po za tym by przygotować pastę koperkową potrzebować będziesz:
Składniki pasta koperkowa:
- 250 gram białego sera (śmietankowego)
- 100 ml jogurtu naturalnego
- pęczek kopru
- pieprz, sól
Przygotowanie pasty koperkowej jest bardzo proste.
Wystarczy połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Tortilla z łososiem z przygotowana pastą była bardzo delikatna w smaku. Możesz też dodać starte skórki z cytryny lub sok, ale nie jest to zupełnie potrzebne.
Dla koloru i smaku dodaje jeszcze ogórek zielony. Tu uwaga moja taka by przy pomocy obieraczki wzdłuż przygotować paski długości ogórka. Wtedy bardzo ciekawie to wygląda. Smak ogórka nie wybija się, jest bardzo delikatnie wyczuwalny.
Trzeci sposób na tortillę, który pokażę to ten na ciepło.
Tortilla z mięsem mielonym
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 pomidory
- 1 papryczka chilli
- 0,2 kg kukurydzy
- 0,2 kg fasoli czerwonej
- Przyprawy: papryka słodka, curry, bazylia, oregano, pieprz i sól
Przygotowanie tortilli
Przygotowanie zaczynam od pokrojenia w kostkę pomidorów. Pomidory smażę doprawiając je papryką słodką, oregano oraz przyprawę Curry. Dodaje fasolę czerwoną i kukurydzę, wszystko razem przesmażam. Dodaje mielone mięso i duszę wszystko przez ok. 30 minut. Dodaje jeszcze posiekaną ostrą paprykę chilli oraz suszoną ostrą paprykę. Pod koniec dodaje 2 łyżki koncentratu. Dokładnie mieszam i duszę do momentu aż woda odparuje. Tak by farsz był gęsty.
Tak przygotowany farsz, gorący kładę na tortillę i zwijam.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG.
Zapraszam do obejrzenia przepisu na tradycyjne spaghetti bolognese.
8 comments
Reply
Apetycznie wygląda, szczegolnie tortilla z łososiem 😀
Uwielbiam przepisy z wykorzystaniem tortilli a te są niesamowicie smaczne. Super wpis.
Tak tortilla to najszybszy sposób na super przekąskę. Pomysłów mam jeszcze sporo także wkrótce nowe na blogu. Pozdrawiam i dziękuję za dobre słowo.
Ten wpis jest bardzo ciekawy
Ciekawa kompozycja smakowa
Tortilla z łososiem jest moim faworytem. Jej smak jest obłędny.
Super, że Ci się podoba zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube