Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese z makaronem razowym. Prawdziwe włoskie danie na obiad.
Przepis na Spaghetti bolognese. Tradycyjnie przygotowane a jednak minimalnie zmodyfikowane. Danie obiadowe zaspokoi apetyt 4 osób. Koszt wszystkich zakupów wyniósł 45 zł (2014 ROK). Przy czym zaznaczę, że kupiłem butelkę oliwy z oliwek oraz białe wino. Odejmując więc te dwa produkty cena na osobę będzie oscylować w granicach 5-6 złotych.
Składniki na spaghetti:
- 500 gram mięso wołowe-wieprzowego
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 100 gram selera, 100 gram marchwi
- 200 gram koncentratu pomidorowego
- 50 ml białego wytrawnego wina
- makaron: typ Spaghetti
- oliwa, sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra
- koperek i nać pietruszki
Przygotowanie Spaghetti bolognese
Rozpoczynam od mięsa. Już sam wybór ma ogromne znaczenie.
Z pełną odpowiedzialnością twierdzę, że spaghetti bolognese zaczynamy już u rzeźnika :). W moim odczuciu różnorodność zmielonego mięsa pozwala uzyskać wyszukany smak. W prezentowanym przepisie wykorzystałem mięso wieprzowe (70%) oraz wołowe (30%) z łopatki.
Do mięsa dodałem: pieprz, sól, oregano, bazylię oraz paprykę słodką i ostrą. Dodatkowo podpatrując kuchnię bliskiego wschodu, gdzie do mięsa dodaje się zieleninę. W tym miejscu zachęcam Cię do zobaczenia przepisu na koftę, czyli grillowane pyszności. Do mięsa na spaghetti postanowiłem dodać posiekany koper oraz pietruszkę. Tak przygotowane mięso na spaghetti bolognese odstawiłem do lodówki.
Czas przygotować spaghetti bolognese
Cebulę pokroiłem w drobną kostkę. Na dobrze rozgrzaną patelnię dałem oliwę z oliwek, ale myślę, że olej roślinny byłby lepszy. Gdy cebula “dostała” brązowego koloru dodałem koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko wymieszałem.
Po 4-5 minutach przyszedł czas na starty seler i marchew. Chwila smażenia, trochę wody i przyprawy dodałem: szczypta pieprzu, soli, oregano, bazylii oraz papryki słodkiej.
Na wolnym ogniu 10-15 minut duszenia. Czas na dodanie głównego składnika czyli mięsa. Rozdrobnione mięso, ząbek czosnku oraz pomidory dodałem do spaghetti, dokładnie wymieszałem i pod przykryciem na przez 10 minut zostawiłem na ogniu.
W tym czasie ugotowałem makaron typu spaghetti z odrobiną oleju i soli, tym razem razową wersję. Przygotowany w ten sposób makaron położyłem w środku głębokiego talerza, spaghetti bolognese umieściłem w okół makarony, na wierzch starłem żółty ser. Do dekoracji wykorzystałem listek pietruszki, ale listek bazylii były bardziej efektowny.
Życzę smacznego! Zachęcam do komentowania przepisu na spaghetti bolognese.
Pozdrawiam
Zobacz przepisy na makarony:
Do następnego gotowania
KG
Jak przygotować spaghetti?
2 comments
Reply
Pyszny przepis na spaghetti-bolognese. Fajny pomysł z makaronem razowym i zieleninką w mięsie 💪