Spaghetti bolognese z makaronem razowym. Prawdziwe włoskie danie na obiad.

Przepis na Spaghetti bolognese. Tradycyjnie przygotowane a jednak minimalnie zmodyfikowane. Danie obiadowe zaspokoi apetyt 4 osób. Koszt wszystkich zakupów wyniósł 45 zł. Przy czym zaznaczę, że kupiłem butelkę oliwy z oliwek oraz białe wino. Odejmując więc te dwa produkty cena na osobę będzie oscylować w granicach 5-6 złotych.

Składniki na spaghetti:

  • 500 gram mięso wołowe-wieprzowego
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 100 gram selera, 100 gram marchwi
  • 200 gram koncentratu pomidorowego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • makaron: typ Spaghetti
  • oliwa, sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra
  • koperek i nać pietruszki
Składniki do spaghetti: makaron razowy, mięso mielone, pomidory, koncentrat pomidorowy, seler i marchew, ser, cebula i czosnek, oliwa z oliwek, wino białe wytrawne
Składniki do przygotowania spaghetti

Przygotowanie Spaghetti bolognese

Rozpoczynam od mięsa. Już sam wybór ma ogromne znaczenie.

Z pełną odpowiedzialnością twierdzę, że spaghetti bolognese zaczynamy już u rzeźnika :). W moim odczuciu różnorodność zmielonego mięsa pozwala uzyskać wyszukany smak. W prezentowanym przepisie wykorzystałem mięso wieprzowe (70%) oraz wołowe (30%) z łopatki.

Do mięsa dodałem: pieprz, sól, oregano, bazylię oraz paprykę słodką i ostrą. Dodatkowo podpatrując kuchnię bliskiego wschodu, gdzie do mięsa dodaje się zieleninę. W tym miejscu zachęcam Cię do zobaczenia przepisu na koftę, czyli grillowane pyszności. Do mięsa na spaghetti postanowiłem dodać posiekany koper oraz pietruszkę. Tak przygotowane mięso na spaghetti bolognese odstawiłem do lodówki.

Czas przygotować spaghetti bolognese

Cebulę pokroiłem w drobną kostkę. Na dobrze rozgrzaną patelnię dałem oliwę z oliwek, ale myślę, że olej roślinny byłby lepszy. Gdy cebula “dostała” brązowego koloru dodałem koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko wymieszałem.

Po 4-5 minutach przyszedł czas na starty seler i marchew. Chwila smażenia, trochę wody i przyprawy dodałem: szczypta pieprzu, soli, oregano, bazylii oraz papryki słodkiej.

Na wolnym ogniu 10-15 minut duszenia. Czas na dodanie głównego składnika czyli mięsa. Rozdrobnione mięso, ząbek czosnku oraz pomidory dodałem do spaghetti, dokładnie wymieszałem i pod przykryciem na przez 10 minut zostawiłem na ogniu.

W tym czasie ugotowałem makaron typu spaghetti z odrobiną oleju i soli, tym razem razową wersję. Przygotowany w ten sposób makaron położyłem w środku głębokiego talerza, spaghetti bolognese umieściłem w okół makarony, na wierzch starłem żółty ser. Do dekoracji wykorzystałem listek pietruszki, ale listek bazylii były bardziej efektowny.

Spaghetti bologonese na talerzu udekorowane pietruszką
Spaghetti na talerzu

Życzę smacznego! Zachęcam do komentowania przepisu na spaghetti bolognese.

Pozdrawiam

Zobacz przepisy na makarony:

Makaron z kurczakiem, brukselką oraz Cannelloni z farszem – blog kulinarny – pomysł na makaron na obiad.

Do następnego gotowania

KG

Spagetti bolognese na facebook

1 comments

  1. Pyszny przepis na spaghetti-bolognese. Fajny pomysł z makaronem razowym i zieleninką w mięsie 💪

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomid...
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy
Aromatyczna i tr...
Smażony filet z Morszczuka
Smażony filet z Morszczuka
Smażony filet z ...
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po breto...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese