Wielu z Was często pyta: Jak usmażyć rybę? Tak by była chrupiąca i soczysta. Odpowiedź znajdziesz w tym przepisie kulinarnym: smażona ryba.

To drugi w 2024 roku przepis kulinarny na blogu KrychuGotuje. Jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia dostałem propozycje wspólnego przygotowania smażonej ryby. I to nie byle jakiej ryby. Ryba ta pochodzi z Norwegii, świeżo złapana, zamrożona, czekała na przygotowanie. Już przez telefon powiedziałem jakie przyprawy użyć, by wyglądała tak:

Jak usmażyć rybę?
Jak usmażyć rybę?

Jak usmażyć rybę?

Po rozmrożeniu ryby należy ją osuszyć na ręczniku papierowym i doprawić:

  • pieprz,
  • sól,
  • tymiankiem.

Najlepiej żeby ryba poleżała w przyprawach przez noc.

Ryba doprawiona pieprzem i solą
Ryba doprawiona pieprzem i solą

Czas na smażenie

Tutaj najistotniejsze jest na czym będziemy smażyć rybę. W tym przepisie filety z ryby były grube, ok 2cm. Dlatego zdecydowałem się na wybór oliwy i masła klarowanego. Oczywiście na oleju roślinnym również da się usmażyć rybę, ale to już nie będzie to.

Smażenie ryby na oliwie z oliwek
Smażenie ryby na oliwie z oliwek

Ważne jest by smażyć rybę na dużej ilości tłuszczu, dobrze rozgrzanego. Rybę zaczynam smażyć od strony skóry, dodaje na wierzch posiekaną natkę pietruszki.

Smażona ryba po 5 minutach z każdej strony z dodatkiem masła klarowanego
Smażona ryba po 5 minutach z każdej strony z dodatkiem masła klarowanego

W tym przepisie dodatkowo po przesmażeniu ryby po 5 minut z każdej strony dodałem z wierzchu masło klarowane. Smażyłem jeszcze przez 5 minut. Polewając tłuszczem za pomocą łyżki rybę.

Wyszła kapitalnie.

Jak usmażyć rybę?

Chrupiąca i soczysta, ale nie surowa w środku, taka powinna być usmażona ryba!

Jak usmażyć rybę?
Jak usmażyć rybę?

Mam ogromną nadzieję, że udało się odpowiedzieć na pytanie: jak usmażyć rybę? Jeśli macie pytania związane z tym przepisem zapraszam do zadawania ich w komentarzach.

Dlaczego warto jeść rybę?

Najważniejsze zalety jedzenia ryb to:

  • źródło wysokiej jakości białka, a jak wiadomo białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Biało z ryb zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, czyli jest kompletnym źródłem białka.
  • kwasy tłuszczowe omega-3, czyli EPA (elkozaoebtaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy), które mają pozytywny wpływ na serce, mózg, oczy. Wpływają na obniżenie cholesterolu,
  • źródło wielu witamin i minerałów: witamina D, witamina B12, jod, selen, cynk,
  • są lekko strawne w porównaniu do innych źródeł białka,

Warto jednak mieć na uwadze skąd pochodzą ryby, gdyż te odławiane w zanieczyszczonych akwenach wodnych mogą mieć niekorzystny wpływ na organizm.

Przepisy na wykorzystanie ryby:

Zapraszam również do obejrzenia przepisu: zupa dyniowa z krewetkami oraz innych przepisów kulinarnych video dostępnych na moim kanale na YouTube.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Pozdrawiam.

KrychuGotuje.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese