Jak usmażyć rybę?
Wielu z Was często pyta: Jak usmażyć rybę? Tak by była chrupiąca i soczysta. Odpowiedź znajdziesz w tym przepisie kulinarnym: smażona ryba.
To drugi w 2024 roku przepis kulinarny na blogu KrychuGotuje. Jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia dostałem propozycje wspólnego przygotowania smażonej ryby. I to nie byle jakiej ryby. Ryba ta pochodzi z Norwegii, świeżo złapana, zamrożona, czekała na przygotowanie. Już przez telefon powiedziałem jakie przyprawy użyć, by wyglądała tak:
![Jak usmażyć rybę?](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2024/01/smazona_ryba_z_pietruszka-1024x819.jpg)
Jak usmażyć rybę?
Po rozmrożeniu ryby należy ją osuszyć na ręczniku papierowym i doprawić:
- pieprz,
- sól,
- tymiankiem.
Najlepiej żeby ryba poleżała w przyprawach przez noc.
![Ryba doprawiona pieprzem i solą](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2024/01/zamarynowa_ryba_do_smazenia-1024x819.jpg)
Czas na smażenie
Tutaj najistotniejsze jest na czym będziemy smażyć rybę. W tym przepisie filety z ryby były grube, ok 2cm. Dlatego zdecydowałem się na wybór oliwy i masła klarowanego. Oczywiście na oleju roślinnym również da się usmażyć rybę, ale to już nie będzie to.
![Smażenie ryby na oliwie z oliwek](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2024/01/smazenie_ryby-1024x819.jpg)
Ważne jest by smażyć rybę na dużej ilości tłuszczu, dobrze rozgrzanego. Rybę zaczynam smażyć od strony skóry, dodaje na wierzch posiekaną natkę pietruszki.
![Smażona ryba po 5 minutach z każdej strony z dodatkiem masła klarowanego](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2024/01/ryba_smazona_z_maslem_klarowanym-1024x819.jpg)
W tym przepisie dodatkowo po przesmażeniu ryby po 5 minut z każdej strony dodałem z wierzchu masło klarowane. Smażyłem jeszcze przez 5 minut. Polewając tłuszczem za pomocą łyżki rybę.
Wyszła kapitalnie.
Jak usmażyć rybę?
Chrupiąca i soczysta, ale nie surowa w środku, taka powinna być usmażona ryba!
![Jak usmażyć rybę?](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2024/01/jak_usmazyc_rybe-1024x819.jpg)
Mam ogromną nadzieję, że udało się odpowiedzieć na pytanie: jak usmażyć rybę? Jeśli macie pytania związane z tym przepisem zapraszam do zadawania ich w komentarzach.
Dlaczego warto jeść rybę?
Najważniejsze zalety jedzenia ryb to:
- źródło wysokiej jakości białka, a jak wiadomo białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Biało z ryb zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, czyli jest kompletnym źródłem białka.
- kwasy tłuszczowe omega-3, czyli EPA (elkozaoebtaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy), które mają pozytywny wpływ na serce, mózg, oczy. Wpływają na obniżenie cholesterolu,
- źródło wielu witamin i minerałów: witamina D, witamina B12, jod, selen, cynk,
- są lekko strawne w porównaniu do innych źródeł białka,
Warto jednak mieć na uwadze skąd pochodzą ryby, gdyż te odławiane w zanieczyszczonych akwenach wodnych mogą mieć niekorzystny wpływ na organizm.
Przepisy na wykorzystanie ryby:
Zapraszam również do obejrzenia przepisu: zupa dyniowa z krewetkami oraz innych przepisów kulinarnych video dostępnych na moim kanale na YouTube.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
KrychuGotuje.
0 comments