Rolada z indyka to mój pomysł na wykorzystanie filetów z indyka. Szybki i prosty sposób na przygotowanie pysznego dania z indyka.

Uwielbiam dania typu rolada, jednym z moich ulubionych jest: rolada z boczku. Dziś postanowiłem przygotować roladę, ale tym razem w przepisie użyłem filetów z indyka.

YouTube player

Zapraszam do obejrzenia.

Rolada z indyka

Recipe By KrychuGotuje
Course: Obiad Cusine:World Difficulty:Easy

Servings

5 minutes

Preparing Time

10 minutes

Cooking Time

60 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 1kg filetów z indyka

  2. 1/2szt. cebuli czerwonej,

  3. 10szt. liści kapusty,

  4. 1/2 łyżki papryki słodkiej,

  5. 1/2 łyżki pieprzu czarnego,

  6. 1/2 łyżki przyprawy curry,

  7. 1/4 łyżki mielonego imbiru,

  8. odrobina cynamonu,

  9. kilkanaście ziaren kolendry

DIRECTION

  1. Przygotowanie fileta z indyka

    Filet z indyka przygotować na grubość 1-1,5 cm. Doprawić przyprawami. Zetrzeć marchew, cebulę pokroić i położyć na indyku. Zwinąć roladę z indyka. Położyć na liściach kapusty. Posolić. Przykryć liśćmi kapusty. Zawinąć w folię aluminiową.

  2. Pieczenie rolady z indyka.

    Piekarnik nagrzać do 180°C. Włożyć roladę i piec przez godzinę.

NOTES

Filet indyka w przyprawach na desce
Filet indyka w przyprawach

Przygotowanie – rolada z indyka

W tym przepisie na roladę z indyka najbardziej wymagającą czynnością jest przygotowanie filetów z indyka. Można ro zrobić na kilka sposobów:

  • pokroić filet na kilka kawałków i rozbić,
  • rozbić filet tak jak na kotlety,
  • można również podzielić mięso nożem tak by stanowiło jedną całość.

Właśnie ten ostatni sposób użyłem w moim przepisie.

Przygotowanie rolady z indyka
Przygotowanie rolady z indyka

Przygotowanie filetów z indyka

Indyka rozkroiłem nożem tak by miał równomierną grubość (1-1,5cm). Położyłem go na desce i tam go doprawiłem przyprawami:

  • pół łyżki papryki słodkiej,
  • pół łyżki pieprzu czarnego,
  • ćwierć łyżki mielonego imbiru,
  • pół łyżki przyprawy curry,
  • odrobinę cynamonu,
  • oraz garstkę ziaren kolendry.
Gołąbek z indyka
Gołąbek z indyka

Do tak przygotowanego fileta z indyka dodałem jeszcze marchew. Marchew umyłem i obieraczką do warzyw starłem podłużne plastry. Cebulę czerwoną pokroiłem na plastry i położyłem na marchew.

Całość zawinąłem na kształt rolady. Roladę z indyka przełożyłem na wcześniej przygotowane liście kapusty, które ułożyłem na foli aluminiowej. Mięso posypałem od góry 1 łyżką soli. Położyłem jeszcze kilka liści kapusty tak by dokładnie przykryły mięso.

Zawinąłem w folię.

Rolada z indyka po upieczeniu
Rolada z indyka po upieczeniu

Pieczenie – rolada z indyka

Przygotowaną roladę z indyka położyłem na ceramiczne naczynie do zapiekania. Ustawiłem temperaturę pieczenia na 180°C funkcja termo obiegu. Ustawiłem czas na 1 godzinę. Po upieczeniu zostawiłem roladę do wystygnięcia.

Wyszła kapitalnie aż żałuje że w tym dniu postanowiłem przygotować podroby z kurczaka na obiad, bo z pewnością na ciepło była by fantastyczna. Tak czy inaczej taka forma przygotowania indyka z pewnością sprawdzi się na imprezach różnego typu, jako składnik zimnej płyty. Pokrojoną roladę również można by zalać galantyną i w takiej formie podać smakoszą.

Rolada z indyka
Rolada z indyka

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Pozdrawiam.

KrychuGotuje.

Polecam przepisy:

Spaghetti carbonara

Ten przepis to prawdziwy HIT!!!

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese