Rolada z indyka
Rolada z indyka to mój pomysł na wykorzystanie filetów z indyka. Szybki i prosty sposób na przygotowanie pysznego dania z indyka.
Uwielbiam dania typu rolada, jednym z moich ulubionych jest: rolada z boczku. Dziś postanowiłem przygotować roladę, ale tym razem w przepisie użyłem filetów z indyka.
Zapraszam do obejrzenia.
Rolada z indyka
Servings
5 minutes
Preparing Time
10 minutes
Cooking Time
60 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
1kg filetów z indyka
1/2szt. cebuli czerwonej,
10szt. liści kapusty,
1/2 łyżki papryki słodkiej,
1/2 łyżki pieprzu czarnego,
1/2 łyżki przyprawy curry,
1/4 łyżki mielonego imbiru,
odrobina cynamonu,
kilkanaście ziaren kolendry
DIRECTION
- Przygotowanie fileta z indyka
Filet z indyka przygotować na grubość 1-1,5 cm. Doprawić przyprawami. Zetrzeć marchew, cebulę pokroić i położyć na indyku. Zwinąć roladę z indyka. Położyć na liściach kapusty. Posolić. Przykryć liśćmi kapusty. Zawinąć w folię aluminiową.
- Pieczenie rolady z indyka.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Włożyć roladę i piec przez godzinę.
NOTES
Przygotowanie – rolada z indyka
W tym przepisie na roladę z indyka najbardziej wymagającą czynnością jest przygotowanie filetów z indyka. Można ro zrobić na kilka sposobów:
- pokroić filet na kilka kawałków i rozbić,
- rozbić filet tak jak na kotlety,
- można również podzielić mięso nożem tak by stanowiło jedną całość.
Właśnie ten ostatni sposób użyłem w moim przepisie.
Przygotowanie filetów z indyka
Indyka rozkroiłem nożem tak by miał równomierną grubość (1-1,5cm). Położyłem go na desce i tam go doprawiłem przyprawami:
- pół łyżki papryki słodkiej,
- pół łyżki pieprzu czarnego,
- ćwierć łyżki mielonego imbiru,
- pół łyżki przyprawy curry,
- odrobinę cynamonu,
- oraz garstkę ziaren kolendry.
Do tak przygotowanego fileta z indyka dodałem jeszcze marchew. Marchew umyłem i obieraczką do warzyw starłem podłużne plastry. Cebulę czerwoną pokroiłem na plastry i położyłem na marchew.
Całość zawinąłem na kształt rolady. Roladę z indyka przełożyłem na wcześniej przygotowane liście kapusty, które ułożyłem na foli aluminiowej. Mięso posypałem od góry 1 łyżką soli. Położyłem jeszcze kilka liści kapusty tak by dokładnie przykryły mięso.
Zawinąłem w folię.
Pieczenie – rolada z indyka
Przygotowaną roladę z indyka położyłem na ceramiczne naczynie do zapiekania. Ustawiłem temperaturę pieczenia na 180°C funkcja termo obiegu. Ustawiłem czas na 1 godzinę. Po upieczeniu zostawiłem roladę do wystygnięcia.
Wyszła kapitalnie aż żałuje że w tym dniu postanowiłem przygotować podroby z kurczaka na obiad, bo z pewnością na ciepło była by fantastyczna. Tak czy inaczej taka forma przygotowania indyka z pewnością sprawdzi się na imprezach różnego typu, jako składnik zimnej płyty. Pokrojoną roladę również można by zalać galantyną i w takiej formie podać smakoszą.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
KrychuGotuje.
Polecam przepisy:
Ten przepis to prawdziwy HIT!!!
Kapitalny włoski: przepis na spaghetti Carbonara. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym go trochę nie zmienił w stosunku do oryginału. Zapraszam do obejrzenia!
0 comments