Przepis na gulasz po węgiersku to jedna z moich ulubionych potraw. Przygotowanie tego dania jest proste, jednogarnkowe, można wrzucić do słoików i cieszyć się smakiem przez wiele dni.

Prawdziwa wyżera dla prawdziwych facetów, ale nie tylko :). Wołowina, warzywa i przyprawy. Gulasz po węgiersku sprawdzi się jako dodatek do placków ziemniaczanych. W dzisiejszym odcinku gulasz podam z puree ziemniaczanym. Zapraszam.

Film – jak przygotować gulasz po węgiersku (już wkrótce…)

Gulasz po węgiersku
Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku

Przygotowanie gulaszu po węgiersku rozpoczynam zawsze od wyboru mięsa w sklepie. Najlepsze do tego dania będą: pręga wołowa, łopatka wołowa, karkówka wołowa.

Czasem mieszam różne rodzaje mięsa wołowo-wieprzowe. W tym przepisie na gulasz po węgiersku wykorzystałem tylko łopatkę wołową.

Skadniki na gulasz po węgiersku
Skadniki na gulasz po węgiersku

Składniki:

  • 500g wołowiny,
  • 2 duże czerwone papryki,
  • 2 duże cebule żółte,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe marchewki,
  • kawałek selera i pietruszki,
  • 200g fasoli czerwonej z puszki
  • Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, zioła prowansalskie.
Zamarynowana wołowina
Zamarynowana wołowina

Gulasz po węgiersku przygotowuje zawsze od wyboru wołowiny, którą w pierwszej kolejności przyprawiam, najlepiej dzień wcześniej, ale gdy kawałki są drobne wystarczy godzina. Dodaje 1 czubatą łyżkę papryki słodkiej, 1/2 łyżkę pieprzu czarnego oraz 1 czubatą łyżkę ziół prowansalskich. Mięsa nie solę.

Tak przygotowana wołowinę skrapiam jeszcze oliwą z oliwek (lub olejem).

Zamarynowane mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię. Nie dodaje już oleju, gdyż ten z marynaty wystarczy. Ważne by patelnia była rozgrzana, by wołowina dobrze przypiekła się z każdej strony. Tak więc smażę, wołowinę ok 5-10minut. Dodaje wcześniej przygotowaną cebulę, pokrojoną w pióra. Wszystko przesmażam przez chwilę i przykrywam.

Warzywa do gulaszu
Warzywa do gulaszu

Przygotowanie warzyw do gulaszu po węgiersku

W tym czasie kroję marchew, pietruszkę, seler na kostkę. Po 30minutach od momentu rozpoczęcia smażenia wołowiny dodaje warzywa oraz całość podlewam ok. 100ml wody. Przykrywam i duszę do miękkości. 1,5-2godziny.

Paprykę kroję w kostkę i nie dodaje jej do mięsa. Dopiero na sam koniec to zrobię. Dobrze jest paprykę wcześniej przesmażyć i gotową wymieszać z gulaszem po węgiersku.

Papryka do gulaszu
Papryka do gulaszu

Razem z papryką czerwoną do gulaszu dodaje fasolę czerwoną z puszki. Doda smaku i jednocześnie zagęści nam gulasz po węgiersku.

Fasola do gulaszu
Fasola do gulaszu

Gulasz po węgiersku jest gotowy w momencie kiedy mięso będzie miękkie. Dlatego tak jak wspominałem na początku przygotowanie zależy od rodzaju mięsa jak wybierzesz. Często przed smażeniem wołowinkę obtaczam w mące, ale dziś chciałem by było jak najprościej. Tym bardziej, że chce gulasz podać z puree.

Gulasz po węgiersku z puree tymiankowym
Gulasz po węgiersku z puree tymiankowym

Puree tymiankowe do gulaszu po węgiersku

Do gulaszu po węgiersku przygotowałem puree z ziemniaków.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków,
  • 50g masła,
  • 50ml śmietany 30%,
  • 1łyżka tymianku,
  • 1/2 łyżki soli,

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ugnieść, dodać masło, tymianek oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać, natychmiast podawać. Tymiankowe puree idealnie pasuje do różnego rodzaju dań mięsnych, takich jak gulasz.

Puree tymiankowe do gulaszu po węgiersku

Puree do ziemniaków

Ziemniaki można także wykorzystać do innego rodzaju dań mięsnych. Puree z tymiankiem doskonale sprawdzić się jako dodatek do kotletów schabowych czy ryb panierowanych.

Całość mojego dania uzupełniły kiszone ogórki, a ty z czym go podasz?

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Pozdrawiam.

KrychuGotuje.

Recipe By KrychuGotuje
Course: Obiad Cusine:Hungary Difficulty:Easy

Servings

4 minutes

Preparing Time

30 minutes

Cooking Time

180 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 500g wołowiny,

  2. 2 duże czerwone papryki,

  3. 2 duże cebule żółte,

  4. 2 ząbki czosnku,

  5. 2 małe marchewki,

  6. kawałek selera i pietruszki,

  7. 200g fasoli czerwonej z puszki

  8. Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, zioła prowansalskie.

DIRECTION

  1. Przygotowanie mięsa do gulaszu

    Wołowinę pokroić w kostkę, przyprawić. Smażyć przez 10 minut. Dodać cebulę.

  2. Przygotowanie warzyw do gulaszu

    Warzywa pokroić, dodać do mięsa wołowego z cebulą.

  3. Przygotowanie gulaszu po węgiersku

    Gotować pod przykryciem z dodatkiem wody przez 2-3 godziny, do miękkości. Dodać na koniec paprykę czerwoną i fasolę. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Doprawić solą do smaku.

NOTES

    Do gulaszu po węgiersku bardzo dobrze pasuje puree tymiankowe.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese