Kasza bulgur z warzywami
Kasza bulgur z warzywami to przepis, który bardzo prosto przygotować. Idealne wegetariańskie danie na obiad. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Na początek chciałbym powiedzieć kilka słów o kaszy bulgur. Ta kasza jest delikatna w smaku i pasuje praktycznie do wszystkiego: warzyw, mięs, ryb. Pierwszy raz spróbowałem tą kaszę w tureckiej restauracji z dodatkiem przypraw jako dodatek do kofty wołowej. “Niebo w gębie” pomyślałem. Próbowałem zrobić taką kaszę w domu. Jednak nigdy nie smakowała tak jak wtedy. Myślę, że sekret smaku tkwił w przyprawach, które były dodane do kaszy bulgur.
Często jednak gotowałem kaszę z różnymi dodatkami, tak pod nasze polskie podniebienia. Taka najprostsza wersja tej kaszy to z dodatkiem masła i pietruszki jest idealna do ryb. W tym wpisie pokażę Ci jak przygotować kaszę bulgur z warzywami.
Kasza bulgur z warzywami – składniki:
- 200 gram kaszy bulgur (suchej)
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 średniej wielkości papryki czerwone
- 10 pomidorków koktajlowych
- Olej z suszonych pomidorów
- Przyprawy: zioła kuchni włoskiej, pieprz i sól
- Świeże liście bazylii
Przygotowanie kaszy bulgur z warzywami
Przygotowanie kaszy bulgur jest bardzo proste. W tym przepisie wykorzystałem gotową kaszę w woreczkach. Gotuje ją w osolonej wodzie przez 15minut. Natomiast warzywa przygotowuje wcześniej. Wstawiam kaszę przed rozpoczęciem smażenia warzyw. Ponieważ ok 10 minut zajmuje ich usmażenie.
Przygotowanie warzyw
Cukinia – kroje ją w poprzek na 4 części. Usuwam gniazdo nasiennej, które również wykorzystuje w tym przepisie. Twarde części cukinii kroję na ok 1cm kawałki. Tak przygotowaną cukinię marynuje w oleju ziołowym z bazylią i suszonymi pomidorami. Dodaje pieprz, sól oraz zioła kuchni włoskiej. Marynuje cukinię na początku przygotowania tego posiłku.
Papryka czerwona – kroję ją na podobnej wielkości kawałki co cukinię. Smażę paprykę na oliwie z oliwek przez około 5 minut. Dodaje jeszcze wcześniej usunięte, pokrojone gniazda nasienne. Jeśli cukinia jest młoda (nie ma twardych nasion). Podczas smażenia cukinia się rozgotuje, doda smaku do potrawy. Tak przygotowane papryki przekładam do rondla, który pyrka na najmniejszym ogniu.
Na patelni podsmażam zamarynowaną wcześniej cukinię przez około 2 minuty. Przekładam do papryki.
Pomidorki koktajlowe – kroję wzdłuż. Obsmażam przez 1 minutę ze świeżymi listkami bazylii. Odkładam je do miseczki. Możesz się zastanawiać dlaczego tak robię. Już tłumaczę. Pomidorki zachowają swą jędrność po dodaniu do kaszy bulgur z warzywami. Dodatkową będą smakowo wyczuwalne w tym daniu.
Przygotowanie kaszy
Kaszę bulgur wyciągam z woreczków i jeszcze gorącą przekładam do wcześniej podsmażonych warzyw (cukinii i papryki). Warzywa te mam w rondlu, grzeje na bardzo wolnym ogniu. Dokładnie wszystko mieszam. Sprawdzam smak. Ewentualnie dodaje soli, choć kaszę gotowałem w osolonej wodzie. Dodaje pieprz świeżo zmielony oraz krem balsamiczny z sokiem z granatu, ok. 1 łyżki. Ostatnio takie cudo znalazłem w jednym z marketów. Obecnie jest spory wybór różnego rodzaju kremów z malinami, pomarańczami itp. Jeśli go nie masz możesz dodać łyżkę miodu lub jakiego gęstego soku. Tutaj moja uwaga by jednak nie przesłodzić :).
Kremy balsamiczne są dlatego odpowiednie do tego dania bo dodają zarówno słodycz jak i kwaśność do potrawy.
Już na sam koniec dodaje wcześniej przygotowane pomidorki koktajlowe ze świeżą bazylią.
Gotuje przez około 5 minut na bardzo wolnym ogniu.
Takie danie obiadowe perfekcyjnie prezentuje się z świeżymi sałatami (mix), które możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi i wspomnianym kremem balsamicznym z granatami.
Życzę smacznego.
KG
Kasza bulgur jest super :). Polecam jeszcze zobaczyć przepis jak przygotować owoce morza z warzywami. Bardzo szybko przygotujesz go na obiad. Co bardzo ważne jest bardzo prosty.
Do następnego gotowania…
Film jak przygotować kaszę bulgur z kanału YouTube:
4 comments
Reply
Wspaniały sposób na kaszę bulgur. Wygląda bardzo apetycznie.
Kasza bulgur z warzywami 🤭
Bardzo fajny przepis. Warto go posiadać w swojej diecie.