Rolada z boczku
Rolada z boczku czy boczek rolowany. Do przygotowania tego przepisu wykorzystałem wędzone plastry boczku oraz mięso z łopatki wieprzowej oraz suszone grzyby
Rolada z boczku
Rolada z boczku idealnie pasuje na świąteczny stół. Wiele razy przygotowywałem pieczony boczek z całego kawałka. Muszę powiedzieć, że ten sposób jest zdecydowanie prostszy i bardzo smakuje.
Składniki rolada z boczku
- 400 gram plastrów boczku wędzonego
- 500 gram łopatki wieprzowej
- 50 gram suszonych grzybów
- 100 gram cebuli
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, tymianek
Rolada z boczku przygotowanie
Przygotowanie rolady z boczku rozpoczynam od rozłożenia plastrów boczku na blasze. Blachę wcześniej wykładam folią aluminiową. Dzień wcześniej przygotowuje łopatkę wieprzową. Mielę ją na gruby sicie. Doprawiam: pieprzem i solą oraz czosnkiem i tymiankiem. Mięso do tego przepisu musi być dobrze (mocno) doprawione.
Grzyby mocze dzień wcześniej. Później kroje je na drobne kawałki i smażę razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą na maślę. Tak przygotowane grzyby gdy przestygną dodaje do wcześniej doprawionej łopatki wieprzowej.
Wszystko dokładniej łącze, tak by otrzymać jednolitą masę. To ważne by rolada była smaczna.
Całość wykładam na wcześniej przygotowane (rozłożone) plastry boczku i zwijam w roladę. Z podanego przepisu po rozłożeniu boczku, farsz powinien starczyć na ok 1cm grubość. Grubsza warstwa jest nie potrzebna, tak jest optymalnie i bardzo łatwo się zwija. By ułatwić sobie życie wykorzystuje folię aluminiową, w której piekę roladę.
Pieczenie rolady
Roladę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsiusa przez 1 godzinę. Zostawiam do ostygnięcia i kroję w plastry. Tak przygotowana rolada idealnie pasuje na świąteczny stół lub na deskę wędlin na imprezy. Co do smaku rolady?
Jest pyszna!!! Pasuje zarówno jako przekąska jak i wędlina na kanapki. Polecam.
Jeśli chcesz dokładnie zobaczyć jak przygotować taki boczek to zobacz ten przepis: boczek faszerowany.
Na kanale na youtubie zamieściłem także film jak przygotować boczek na Święta: Boczek na Święta.
Życzę smacznego
i do następnego gotowania.
KG
3 comments
Reply
Wygląda kapitalnie, przyda się na imprezę i Święta.
Klaudia, jeszcze lepiej smakuje.