Kotleciki z oliwkami to przepis, który jest moim autorskim pomysłem na zmianę tradycyjnych kotletów mielonych, które uwielbiam.

Tradycyjne kotlety mielone z kilku rodzajów mięsa. Soczyste w środku z chrupiącą skórką. Kto ich nie lubi? Te smaki z dzieciństwa są nie do zastąpienia. Pamiętam jak babcia mieliła: łopatkę, boczek i cielęcinę. Zawsze te kotlety mi smakowały. A jednak wykombinowałem nowy przepis na kotlety. Uwielbiam smak oliwek na surowo, czemu by ich nie dodać do kotletów mielonych? Pomyślałem. Tak powstał ten przepis. Zapraszam.

Etapy przygotowania kotlecików z oliwkami w jednym zdjęciu.
Etapy przygotowania kotlecików z oliwkami w jednym zdjęciu.

Przepis na kotleciki z oliwkami jest bardzo prosty do przygotowania. Wszystko przygotowujesz tak jak tradycyjne kotlety mielone. Aczkolwiek zamiast tradycyjnych ziół rodem z kuchni polskiej dodajesz bazylię i oregano. Całość uzupełniają pokrojone w kostkę zielone oliwki, które w połączeniu z lekko brązowym kolorem podsmażonego mięsa idealnie prezentują się na talerzu.

Tak przygotowane kotleciki idealne pasuje do sosów i makaronu.

Smak jest kwestią gustu, lecz jeśli jesteś smakoszem oliwek ten przepis jest dla Ciebie.

Do kotlecików możesz przygotować sos czosnkowy

Składniki - kotleciki z oliwkami
Składniki – kotleciki z oliwkami

Kotleciki z oliwkami

Do przygotowania tej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:

  • 0,5kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 100gram bułki tartej
  • 100gram oliwek bez pestki
  • przyprawy (pieprz, oregano, bazylia)
  • olej z pestek winogron
Kotleciki z oliwkami
Kotleciki z oliwkami

Przygotowanie kotletów

Rozpoczynamy od wymieszania składników: mięso mielone, drobno posiekane oliwki, bułka tarta, jajko oraz przypraw. Z powstałej masy formujemy nie za duże kotleciki.

Na dobrze rozgrzany olej z winogron kładziemy przygotowane kotleciki. Obsmażamy z każdej strony i podlewamy najlepiej bulionem lub rosołem. Dusimy pod przykryciem przez 25minut.

Tak przygotowane kotleciki z mięsa mielonego indyczego dobrze w komponuje się w smak ziemniaków oraz ogórka kiszonek tworząc pełnowartościowe danie na obiad

YouTube player

Życzę SMACZNEGO i do następnego gotowania!!!

KrychuGotuje

Zapraszam również obejrzenia przepisu na pyszną, aromatyczną, treściwą zupa węgierska, która idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Ten przepis oraz wiele innych przepisów kulinarnych znajdziesz na moim kanale na YouTube.

2 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese