Zapiekanki kto ich nie lubi? Można je zrobić z bagietki lub z „gotowców” ze sklepu. Właśnie takie dziś przygotowałem i wyszły wspaniale.

Cześć, dziś zdecydowanie inny wpis, niż większość publikowanych na blogu kulinarnym. Prosto, szybko i smacznie. Często z braku czasu przygotowuje zapiekanki na obiad. Mam sprawdzony lokalny sklepik w którym dostępne są takie pyszności z serem i pieczarkami. Ciasto jest mega smaczne i wystarczy 8-10minut w piekarniku, aby przygotować fajny obiad na sobotni obiad. Tak baza stanowi podkład do reszty składników.

Dziś do zapiekanek dodałem salami, cebulę, paprykę czerwoną oraz sos czosnkowy (przepis na sos znajdziesz niżej). Jestem ciekaw, jakie są Wasze pomysły dodatki, podzielcie się nimi w komentarzu.

Dwie zapiekanki z piekarnika
Dwie zapiekanki z piekarnika

Oczywiście możesz samemu przygotować zapiekanki, np. z bagietek.

Wtedy smażysz pieczarki na maśle z cebulką. Fajnym pomysłem jest wydłubanie miąższu z bagietek i dodanie go smażonych pieczarek. Do smaku dodajesz sól i pieprz. Ścierasz ser i gotowe. Tak właśnie, możesz oczywiście przygotować samemu bagietki, lecz jest to zdecydowanie dłuższy sposób. Dziś gdy wszyscy mamy niewiele czasu na gotowanie, taki pomysł wydaje się być odpowiedni.

Zapiekanki z salami, serem, pieczarkami, cebulą, papryką czerwoną
Zapiekanki z salami, serem, pieczarkami, cebulą, papryką czerwoną

Natomiast do dzisiejszego “fastfooda”, którą widzisz na zdjęciach dodałem jeszcze:

  • salami
  • paprykę czerwoną
  • cebulę (bardzo cienko pokrojoną w piórka)

Całość uzupełnia jeszcze sos czosnkowy, który łączy smaki i sprawia, że zapiekanki wyglądają rewelacyjnie, aż chce się jeść. Zachęcam do komentowania mojego bloga oraz Kochani napiszcie, jakie składniki dodajecie do zapiekanek. Z chęcią wypróbuje wasze kompozycje.

Życzę smacznego!

Do następnego gotowania.

KG

Blog kulinarny » Zapiekanki
Zapiekanki z chrupiącą skórką
Zapiekanki z chrupiącą skórką

Lubisz “fastfoody”? Zapraszam do obejrzenia filmu: Tortilla z mięsem mielonym, dobry pomysł na obiad. Bardzo smaczne i syte meksykańskie danie. Oczywiście jestem zwolennikiem Polskiej Kuchni i dań tradycyjnych, ale od czasu do czasu jem to co dobre :), ale zawsze staram się przygotować “fastfoody” samemu. Wtedy wiem co jem. Zdecydowanie omijam sieciowe jadłodajnie. Jak już jem “na mieście” to tylko u lokalnych gastronomów.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese