Zupa z ciecierzycy
Aromatyczna i treściwa zupa z ciecierzycy na bulionie mięsnym. Zupa na okres jesienno-zimowy wspomagająca odporność. Dodatkowo jest bardzo smaczna: łagodna i pikantna wersja.
Film – zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycą na obiad na kanale KrychuGotuje:
Pomysł na zupę z ciecierzycy przyszedł w trakcie gotowania fasolki po bretońsku. Przepis na blogu. Zawsze robiąc fasolkę po bretońsku dodatkowo przygotowuje bulion mięsny. Właśnie taki bulion jest podstawą mojej zupy z ciecierzycą.
Bulion mięsny do zupy z ciecierzycy
Bulion wymaga trochę czasu gdyż gotuje go na goleniu wołowy i żeberkach oraz boczku wędzonym.
Składniki
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 0,25 kg golenia wołowego,
- 0,25 kg wędzonego boczku (kostki),
- 2 marchewki,
- 2 gałązki selera naciowego,
- 1 por,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- 2 litry wody.
Bulion mięsny przygotowuje gotuje na bardzo wolnym ogniu przez 3 godziny. Marchew, seler, por wyciągam po godzinie gotowania. Marchew wykorzystam do zupy z ciecierzycy.
Zupa z ciecierzycy
Nim przejdę do podania składników z jakich robię tą zupę, poniżej przedstawiam kilka informacji o ciecierzycy, która prócz swojego niepowtarzalnego smaku ma też wiele wartości zdrowotnych.
Ciecierzyca (Cicer) – rodzaj roślin z rodziny bobowatych. Ciecierzyca jest prawdziwą skarbnicą białka. Jest też prozdrowotna:
- zapobiegają zaparciom,
- sprzyjają odchudzaniu,
- obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
- idealnie pasuje do czosnku,
- zupa z ciecierzycy z czosnkiem na bulionie mięsny z warzywami wspomaga odporność w czasie jesiennego okresu.
Ciecierzyca to także główny składnik Hummusu, pasty, która jest znana na bliskim wschodzie.
Składniki na zupę z ciecierzycy
Do przygotowania prócz bulionu mięsnego potrzebować będziesz:
- 200 g ciecierzycy,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- pieprz i sól,
- oraz pikantną węgierską pastę z papryki (opcja).
Przygotowanie zupy z ciecierzycy
Do ugotowanego dzień wcześniej bulionu mięsnego dodaje namoczoną ciecierzycę. Moczę ja w zimnej wodzie przez noc, wcześniej płuczę. Gotuje na wolnym ogniu przez godzinę. Dodaje jeszcze 2 ząbki czosnku oraz 1 łyżeczkę soli i świeżo zmielony pieprz.
Po ugotowaniu wyciągam kości wołowe i mięso. Zupę miksuje na jednolitą masę. Dodaje wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Jeśli lubisz pikantny smak, tak jak ja, to dodaj jeszcze 1 łyżeczkę węgierskiej pasty z papryki. Na koniec dodaje pokrojone gotowane mięso oraz marchew. Dodaje świeżą kolendrę.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG
Polecam również klasyczną: zupę węgierską, którą możesz obejrzeć na YouTube.
Polecam również zupy:
Zupa z soczewicy ↗
W podobnym klimacie co zupa z ciecierzycy.
Zupa warzywna na żeberkach↗
Klasyczna zupa.
Flaczki ↗
Od początku przygotowane i dobrze doprawione flaczki.
Zupa z ciecierzycy z pastą węgierską:
Servings
8 minutes
Preparing Time
30 minutes
Cooking Time
180 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
0.5 kg of pork ribs
0.25 kg of beef shaving,
0.25 kg of smoked bacon (cubes),
2 carrots,
2 sprigs of celery,
1 leek,
3 bay leaves,
1 teaspoon of salt,
1 teaspoon ground pepper,
2 liters of water.
200 g chickpeas,
4 cloves of garlic,
2 carrots,
DIRECTION
- Preparation of chickpea soup
To the meat broth cooked the day before, add soaked chickpeas. I soak it in cold water overnight, before that I rinse. It simmers for an hour. add 2 more cloves of garlic and 1 teaspoon of salt and freshly ground pepper.
After cooking, I pull out the beef bones and meat. Mix the soup to a uniform mass. Adds squeezed two cloves of garlic.
At the end, add chopped cooked meat and carrots. Adds fresh cilantro.
NOTES
If you like a spicy taste like I do, add 1 more teaspoon of Hungarian paprika paste.
0 comments