Jedna z moich ulubionych zup – zupa warzywna. Wspaniała kompozycja warzyw (kalafior, brokuł, marchew, seler, pietruszka) z delikatnym smakiem żeberek sprawiły, że dziś dzielę się z Tobą tym przepisem.

Zupa warzywna na obiad podana z chlebem w pełni zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów :).

Zupa warzywna na żeberkach z chlebem
Zupa warzywna na żeberkach

Składniki – zupa warzywna

  • 0,5kg żeberek wieprzowych
  • kalafior
  • brokuł
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • por
  • przyprawy: pieprz i sól, majeranek, papryka słodka
Składniki na zupę warzywną na żeberkach, kalafior, brokuł, seler, marchew, por, pietruszka, cebula
Składniki na zupę warzywną na żeberkach

Do zupy można dodać jeszcze:

  • ząbek czosnku
  • cebula
  • seler naciowy
Żeberka, marchew, seler, pietruszka, czosnek w garnku, brokuł kalafior na stole
Rozpoczęcie gotowania zupy warzywnej

Przygotowanie zupy warzywnej

Rozpoczynamy od garnka z osoloną jedną łyżką soli wodą, który wstawiamy na palnik. W pierwszej kolejności kładziemy żeberka. Ja w prezentowanym przepisie podzieliłem żeberka na dwie części: z kością i bez (akurat takie żeberka udało mi się dostać). Żeberko bez kości wrzuciłem do garnka, a drugą część żeberek pokroiłem w drobną kostka…dlaczego tak o tym za chwilę.

Następnie dodałem oskrobaną i umytą: marchew, seler, pietruszkę, por oraz przyprawy: liść laurowy, 10ziaren pieprzu (początek podobny jak przygotowanie rosołu. Przykryłem garnek i zabrałem się za drugą cześć żeberek.

Podsmażanie pokrojonych w kostkę żeberek i cebuli
Podsmażanie żeberek i cebuli

Podsmażanie żeberek z cebulą

Żeberka, które były bez kości oraz cebulę pokroiłem w drobną kostkę (jak na zdjęciu), przyprawiłem pieprzem i solą. Na małej patelni „dobrze” rozgrzałem łyżkę oliwy z oliwek i dodałem żeberka. Posypałem je czerwoną papryką słodką oraz obficie obsypałem majerankiem. Po 5minutach dodałem drobno pokrojoną cebulę. Przez kolejnych 5min wszystko smażyłem na dużym ogniu. Następnie tak przygotowane mięso z cebulą trafiło do garnka gdzie już gotował się na wolnym ogniu bulion wieprzowy.

Obsmażone a następnie uduszone w warzywach żeberka wyśmienicie wtapiają się w smak kalafiora i brokułu. Dlatego postaraj się by część twoich żeberek również była bez kości. Potrawa stanie się wartościowsza i smaczniejsza.

Brokuł i kalafior do zupy

Po około 20minutach od postawienia garnka na palniku dodałem w całości kalafior oraz brokuł. Na szczęście obyło się bez cięcia ;).\r\n\r\n

Kalafior i brokuł w zupie warzywnej
Dodanie kalafiora i brokuła do zupy

Warzywa i żeberka na bardzo mały ogniu dusiłem jeszcze pod przykryciem przez około godzinę. W połowie warto sprawdzić smak naszej zupy warzywnej czy nie brakuje soli lub pikantności.

Zupę warzywną na żeberkach podałem z chlebem. Ponownie nie mogłem się najeść 🙂 jeden talerzyk to za mało!! Mógłbym jeść bez końca. Życzę smacznego!!

Zupa warzywna na żeberkach w talerzu z chlebem
Zupa warzywna podana z chlebem

Zupa warzywna na żeberkach

Poniżej krótki film podsumowujący przepis na dobrą zupkę.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KrychuGotuje.

Jak lubisz zdrowe zupy to zapraszam Cię do zobaczenia przepisu na: zupę jarzynową przecieraną, która przypomina smak dzieciństwa. W zasadzie dziś mówi się na takie zupy – krem 😉

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>