Faszerowana papryka
Faszerowana papryka mięsem wieprzowo-wołowym z ryżem po arabsku, cebulą i pieczarkami. Przepis na danie obiadowe dla 3 – 6 osób. Faszerowaną paprykę robiłem wiele razy, tradycyjnie z doprawionym mięsem. Lubię eksperymentować w kuchni więc połączyłem tradycyjne rozwiązania z kuchni polskiej z orientalnymi sposobami przygotowania posiłków. Tak powstał przepis na faszerowane papryki.
Przygotowanie – faszerowana papryka
Łącznie na przygotowanie tego dania potrzebowałem ok. jednej godziny.
Link do filmu jak faszerować papryki w dolnej części przepisu. Zachęcam również do komentowania tego przepisu może stworzymy jeszcze lepszy pomysł na obiad? Wracając jednak do przepisu. Pierwszą czynnością było przygotowanie ryżu po arabsku.
Faszerowana papryka – przygotowanie ryżu po arabsku.
Rozpoczynam od rozgrzania oleju w garnku, najlepiej z grubym dnem żeby go nie spalić. Możesz również do tej czynności wykorzystać wok, wysoką patelnie. Chodzi o to by nie używać zbyt wiele oleju, jednakże musi go być na tyle dużo by makaron cały był w nim zanurzony.
Właśnie jak już rozgrzejesz garnek to wrzuć makaron (nitki) do niego i pilnuj uważnie. Jak zacznie łapać kolor (czerwony) dodajesz ryż. Należy w tym miejscu stać i mieszać i obserwować ponieważ chwila nie uwagi i może nasz makaron być spalony, mieć ciemny kolor i zły smak. Jak już makaron będzie gotowy dodawaj ryż, zamieszaj. Dodaj osoloną wodę.
Jak dodasz wodę szybko przykryj. Jak zacznie wrzeć zmniejsz na minimum moc kuchenki. Gotuj pod przykryciem ok. 15minut. Ale sprawdzaj co jakiś czas, jeśli woda zniknie odstaw lub dolej.
W międzyczasie jak ryż po arabsku się gotuje przygotowujemy farsz (nadzienie) do naszych papryk.
Przygotowanie nadzienia – faszerowane papryki
Dopraw mięso mielone, najlepiej dzień wcześniej. Na 1 kg mięsa myślę tak po jednej łyżce czerwonej słodkiej papryki oraz przyprawy do mięsa, jedna łyżeczka pieprzu cayen, jedna łyżeczka pieprzu, soli oraz szczypta cynamonu. Do tak przygotowanego nadzienia dodałem pokrojone w grubą kostkę: cebulę i pieczarki. Tak jak wspominałem lepiej dodać przesmażone wtedy szybciej połączą się z mięsem.
Jak już mamy gotowe zostaje tylko dołożyć wystudzony ryż z makronem po arabsku.
Faszerowane papryki – film
Nadziewanie papryk możesz zobaczyć na filmie: faszerowane papryki.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Faszerowane papryki – pomysł.
Jeśli ktoś nie przepada za ryżem można faszerowane papryki udoskonalić dodając kaszę gryczaną. Tak, przygotowaną w sposób orientalny kaszę gryczaną: jak przygotować kaszę w sposób orientalny.
3 comments