Owoce morza
Owoce morza w 10 minut. Idealnie dobrana kompozycja smaków sprawi, że owoce morza zasmakują Ci. Pomysł na obiad, który przygotujesz w 10 minut.
Owoce morza w 10 minut
Witaj na blogu kulinarnym KrychuGotuje. Dziś przygotuje dla Ciebie owoce morza z warzywami. Bez marynowania, bez zbędnego tracenia czasu. Proste i bardzo smaczne danie obiadowe, również sprawdzi się na kolację.
Z racji braku czasu ostatnio szukam rozwiązań na szybkie dania. Tak właśnie powstał ten przepis. Zacznę od składników.
Składniki – owoce morza
- 200 gram owoców morza (mrożonka – mieszanka dostępna w jednym z polskich marketów)
- 400 gram mieszanka warzyw – chińska
- 50 gram masła
- 50 ml śmietany 30%
- 100 gram mleka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- Sos Sriracha
- Pieprz i sól
Zaufaj mi, ten przepis jest naprawdę smaczny. “Przetestowałem” go na znajomych i rodzinie, byli zachwyceni. Zawsze przed przygotowaniem dań z krewetek czy owoców morza, marynowałem je wcześniej.
Przygotowanie owoce morza z warzywami
Zaczynam od wyjęcia mieszanki warzyw oraz od rozmrożenia owoców morza. Do garnka lub miski wlewam ciepłą wodę i wrzucam do nich moją morską mieszankę ;).
Mieszankę frutti di mare, którą kupuje bardzo szybko się rozmraża dlatego lepiej wcześniej wyjąć warzywa. Po ok. 15 minutach owoce morza wyjmuje na sitko i czekam aż obsuszą się.
Przygotowuje wszystkie potrzebne składniki i zaczynam przygotowanie dania. Ząbek czosnku siekam na plastry, staram się by były równe i bardzo cienkie. Lepiej oddadzą smak i całkowicie wkomponują się w to danie. Na rozgrzaną patelnię dodaje 50 gram masła, gdy się rozpuści wrzucam moją mieszankę owoców morza. Przesmażam ok. 1 minuty i dodaje pokrojony czosnek, znów przesmażam przez ok 1-2minuty. Zobaczysz, że chwile potrwa zanim woda zniknie z patelni. Ponieważ się pojawi :).
Gdy wszystko się podsmaż wtedy dodaje mieszankę chińską warzyw. Dokładnie mieszamy by dobrze połączyć składniki. Doprawiam pieprzem i solą. Przykrywam i duszę ok. 3-4minut. Oczywiście bacznie patrzę by się nie przypaliło. Warzywa również mają sporo wody, więc raczej nie będzie potrzeby podlewania wodą. Ok.
Czas na śmietanę i mleko kokosowe
Teraz czas na dodanie śmietany. Używam sprawdzonej słodkiej śmietany 30% z lokalnej mleczarni, która jeszcze nigdy się nie zwarzyła. Po dodaniu śmietany całość polewam pikantnym sosem Sriracha, który idealnie podkreśli smak tego dania. Po dokładnym wymieszaniu składników dodaje jeszcze 100ml mleka kokosowego. Dzięki niemu nasz obiad będzie wyglądał i smakował idealnie.
W tym momencie można do tego dania dodać ugotowany wcześniej makaron, jeśli chcesz by ten przepis był jednogarnkowy. Z pewnością przepis na ryż po arabsku idealnie będzie pasował do tego dania. Aczkolwiek ja bym wybrał makaron, może jakieś wstążki lub penne.
W zasadzie gotowe. Zawsze sprawdzam w tym momencie smak sosu, czy nie brakuje soli lub nie jest zbyt mało wyraziste. Jeśli będziesz trzymać się mojego przepisu będzie z pewnością wyśmienicie.
Życzę smacznego i do następnego gotowania
KG.
Przepis na owoce morza – video
Przepisy kulinarne na YT
P.S. Jeśli lubisz takie smaki to z pewnością polubisz przepis na owoce morza z koktajlowymi pomidorkami. Przepis na obiad jak się patrzy! Zapraszam również do odwiedzenia mojego kanału na YouTube, tam znajdziesz więcej ciekawych przepisów kulinarnych z wykorzystaniem darów morza ;).
Blog kulinarny »5 comments
Reply
Wjeba…. Takiego przepisu na owoce morza szukałem, daje suba i czekam na więcej 🤔
Owoce morza, długo trwało bym je spróbował, ale gdy zrobiłem według tego przepisu, uznałem że są jednym z najlepszych, szybkich dań na obiad. Dodalem jeszcze ugotowany ryż z natka pietruszki. Pycha, spróbujcie.
Uwielbiam prosto przygotowane dania obiadowe. Do owoców morza dodałem jeszcze ugotowany ryż, wyszło pysznie. 👍
Super, właśnie może spodoba Ci się: Owoce morza z ryżem :):):)