Policzki wieprzowe
Policzki wieprzowe, niestety coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. To proste w przygotowaniu danie obiadowe jest niepowtarzalne w smaku. Delikatne, rozpływają się w ustach.
Po przygotowaniu poliki wieprzowe wyglądają bardzo apetycznie. Pieczone w warzywach w naturalnym sosie z dodatkiem kaszy gryczanej po prostu niebo w gębie. Jako dodatek do policzków idealnie pasują ogórki kiszone lub Ćwikła z chrzanem. Wykorzystać możesz również mix sałat z sosem chrzanowym.
Mam nadzieje, że choć trochę zgłodniałeś. Wiem, że duża część społeczeństwa nigdy nie jadło polików. Pewnie dlatego, że to poliki :). Wieprzowina kojarzy się ze schabowym, polędwiczkami, żeberkami, golonką. Ale naprawdę warto do swojego menu dołożyć właśnie ten przepis. Jest cudowny, można spokojnie odgrzać go na drugi dzień, myślę nawet że zrobić zimną przekąskę w pokrojone w plastry poliki też dadzą radę.
Składniki – policzki wieprzowe
Co będziemy potrzebować do przygotowania tego dania:
- 0,5 kg policzków wieprzowych
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 liście szałwii
- 1/2 cytryny (sok)
- Przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny i sól,
- Marynata: Sos tabasco, olej, ocet balsamiczny, miód
- 3 duże marchewki (ta żółta to też marchewka z ekologicznego gospodarstwa)
- 2 kwaśne jabłka (najlepiej szara reneta, ale inne też mogą być)
- natka pietruszki
Marynowanie – policzków
W pierwszym odcinku pokażę Ci jak szybko zamarynować policzki wieprzowe. W kolejnym odcinku zobaczysz jak przygotować policzki wieprzowe na obiad. Policzki będą pieczone w niskiej temperaturze z dodatkiem jabłek i marchewek z ekologicznego gospodarstwa.
Jak przygotować marynatę do policzków możesz zobaczyć na filmie. Oczywiście można poliki zamarynować w prostszy sposób. Mianowicie dodać tylko pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Natomiast w dzisiejszym przepisie poliki przygotowane zostały według tej receptury.
Policzki wieprzowe marynowałem 24 godziny. Po tym czasie jest czas na przygotowanie ich. Robię to tak: poliki obtaczam w mące i obsmażam na patelni i przekładam do brytfanny. Tu chciałbym zwrócić Twoją uwagę na pozostałą marynatę. Wykorzystuje ją do przysmażenia marchewek na patelni. Zobacz na filmie: jak przygotować policzki wieprzowe.
Jak już podsmaży poliki i marchewki i przełożymy je do brytfanny dodaje jabłka podzielona na cztery części oraz cały pęczek natki pietruszki. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika
Pieczenie policzków wieprzowych
Poliki wieprzowe piekę w temperaturze 90 stopni przez 5 godzin. Dla niecierpliwych powiem, że można skrócić czas, ale wtedy trzeba zwiększyć temperaturę. Np. 140 stopni 2 godziny. Dlaczego nie 180 stopni. Tu tkwi sekret by poliki prużyły się w niskiej temperaturze, Będą rozpływać się w ustach
Film – jak przygotować policzki wieprzowe
Tak prezentuje się danie główne na talerzu z warzywami. Do nich idealna będzie kasza gryczana oraz surówka np. z czerwonej kapusty. Można je również podać samodzielnie z upieczonymi marchwiami i jabłkiem. Jeśli zachowasz czas i temperaturę to jabłko będzie delikatne, ale nie rozpłynie się na talerzu. Podobnie marchewki. Czekam na twoje opinie.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Krychu Gotuje.
4 comments
Reply
Niebo w gębie robiłam 2 godziny w 140 st
Cieszę się że, smakowało :):):) spróbuj Golonka w kapuście trochę dłużej się robi, ale obiad na kilka dni 🙂
🙂