Dziś na blogu przepis na barszcz czerwony oraz uszka z kapustą i grzybami. Tradycyjny przepis na potrawę wigilijną.

Film: uszka z grzybami:

YouTube player

Przepis na przygotowanie uszek z grzybami

Uszka z grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna. Uszka w barszczu są jakoby pierwszym daniem serwowanym na kolacji wigilijnej. Barszcz do uszek musi być wyrazisty i lekko pikantny.

Przepis na barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny przygotowuje z koncentratu. Mój przepis, który prezentuje na blogu kulinarnym przygotujesz w 15 minut. Potrzebować będziesz następujące składniki:

  • 330ml koncentratu buraczanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4liście laurowe,
  • 5ziaren pieprzu,
  • sól, pieprz, cukier, majeranek
  • ocet.

Do garnka wkładam przyprawy, zalewam wrzącą wodą. Ok. 2 litrów. Gotuje przez 10 minut. Dodaje koncentrat buraczany. Wyciskam 2 ząbki czosnku i gotuje przez 5 minut. Na koniec dodaje jeszcze majeranek, pieprz i sól, cukier, ocet do smaku. Gotowe.

Uszka z grzybami

Wigilijne uszka do barszczu
Wigilijne uszka do barszczu

Ciasto na uszka

  • 250g mąki krupczatki,
  • 100ml wrzącej wody,
  • 50ml masła,
  • sól
Ciasto na uszka, rozwałkowane i pocięte
Ciasto na uszka, rozwałkowane i pocięte

Mąkę w misce zalewam wrzącą wodą. Mieszam mąkę łyżką. Dodaje rozpuszczone masło oraz sól. Dokładnie ugniatam ciasto. Odstawiam na parę minut. Rozwałkowuje. Kieliszkiem wycinam krążki.

Robienie uszek.

Uszka robię podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami z tym że rogi zlepiam do środka tak by powstało uszko :). Gotowe.

Jak robię farsz?

Robienie farszu grzybowego
Robienie farszu grzybowego

Farsz przygotowuje z:

  • 100g suszonych grzybów
  • 1 dużej cebuli,
  • tymianku, pieprzu i soli,
  • oraz 50 gram herbatników
Farsz grzybowy do uszek
Farsz grzybowy do uszek

Na patelni smażę cebulę z tymiankiem, na maśle. Dodaje wcześnie odmoczone i ugotowane suszone grzyby. Wszystko przesmażam przez 5 minut. Mielę przez maszynkę z drobnym sitem. Herbatniki również mielę. Wszystko łączę. Do farszu dodaje jeszcze ugotowaną kiszoną kapustę, którą odłożyłem przy okazji przygotowania kapusty z grzybami. Kapustę odciskam i bardzo drobno kroję. Dodaje do farszu grzybowego. Mieszam i można lepić uszka do barszczu.

Uszka z grzybami
Uszka z grzybami

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
niedziela, 13 listopada, 2022
czwartek, 17 listopada, 2022
czwartek, 25 listopada, 2021
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese