Kurczak na smalcu
Jak to? Kurczak na smalcu? Na pierwszy “rzut oka” brzmi irracjonalnie. Wierz mi, że udka z tego przepisu są genialne, a filety idealnie pasują do gotowanego ryżu.
Dziś dwa przepisy na kurczaka z wykorzystaniem smalcu :). Sam byłem zaskoczony smakiem, gdy po raz pierwszy przygotowałem te dania. Mogę powiedzieć, że przepisy te w pełni zasługują na miano polskiej kuchni. Są proste do przygotowania i mają niepowtarzalny smak: udko i filet.
Udka kurczaka na smalcu
Składniki
- 2 udka kurczaka
- 100 gram słoniny
- majeranek
- pieprz i sól
Filet kurczaka na smalcu
- 2 filety z kurczaka
- 50 g smalcu ze skwarkami
- majeranek
- pieprz i sól
Polecam również serię filmów: jak przygotować kurczaka na obiad.
Przygotowanie kurczaka na smalcu
Zacznę od udek, które przygotowuje w następujący sposób. Bardzo dokładnie nacieram od strony mięsa udka majerankiem i doprawiam pieprzem i solą. Z kolei od strony skóry sypie tylko pieprz i sól. Na patelni rozgrzewam smalec. W tym przepisie na szybko pokroiłem słoninę w drobną kostkę i wytopiłem na szybko. Jak widzisz skwarki wyszły brązowe. Więc chwilę to trwało. Mięso zaczynam smażyć od strony skóry. Tu już dzieje się fajna sprawa bo skwarki przywierają do skórki. Smażę tak kurczaka po ok. 5 minut z każdej strony po czym przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 1 h. Drugim sposobem jest przygotowanie go w kurczaka w sosie własnym. Przepis w linku, w którym znajdziesz jeszcze kilka przepisów na kurczaka.
Filety kroje w grube paski, ok 4 z jednego fileta, doprawiam tylko pieprzem i solą. Majeranek dodaje do wytopionego smalcu i wtedy wkładam filety. Smażę ok. 10 minut i gotowe. Do tak przygotowanego kurczaka dodaje worek ryżu i mam gotowe danie, które idealnie pasuje do marchewki z groszkiem lub innych warzyw.
Polecam również dania z kurczakiem:
Makron z kurczakiem ↗
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z paprykami, pieczarkami.
Kurczak curry ↗
Filet kurczaka w curry, soczysty i smażony w całości.
Podudzie w sosie koperkowym ↗
w sosie śmietanowo-koperkowym, tradycyjne danie polskiej kuchni.
Servings
4 minutes
Preparing Time
10 minutes
Cooking Time
50 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
2 chicken legs
2 chicken fillets
100 grams of bacon
50 g lard with greaves
marjoram
pepper and salt
DIRECTION
NOTES
Today, two recipes for chicken using lard :). I myself was surprised by the taste when I first prepared these dishes. I can say that these recipes fully deserve to be called Polish cuisine. They are simple to prepare and have a unique taste: thigh and fillet.
0 comments