Prawdziwa męska wyżera, czyli żeberka ekstra mięsne z cebulką duszone w sosie własnym. Wybór porcji mięsa jest kluczowy do przygotowania tego dania. Znajdź w sklepie żeberka ekstra-mięsne w jednym kawałku (0,6-0,7kg) o grubość ok. 4-5cm. Teraz możemy szykować żeberka do których ugotujemy kalafior.

W tym wpisie pokażę Ci trzy sposoby przygotowania żeberek:

  • żeberka ekstra mięsne z cebulą,
  • żeberka ekstra mięsne z warzywami,
  • żeberka pieczone.

Zacznę od przepisu na najprostszy sposób na przygotowanie żeberek ekstra mięsnych.

Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby

Żeberka ekstra mięsne z cebulą

Żeberka ekstra mięsne z cebulą
Żeberka ekstra mięsne z cebulą

Składniki

  • 600gram żeberek ekstra-mięsnych (1sztuka),
  • 2 czerwone cebule,
  • pieprz mielony oraz ziarnisty,
  • papryka słodka, majeranek, chili,
  • cynamon mielony, ziele angielskie, sól,
  • sól, olej, woda.
Żeberka ekstra mięsne z cebulą
Żeberka ekstra mięsne z cebulą

Przygotowanie – żeberka ekstra mięsne

Przygotowanie żeberek zaczynamy od przepłukania ich pod bieżącą wodą. Przecieramy papierowym ręcznikiem, ale bez przesady. Czas na przyprawy: najpierw sporą ilość pieprzu oraz papryki słodkiej. Ważne by przyprawy znalazły się równomiernie z każdej strony Twojego kawałka żebra :). Teraz od strony kości dajemy majeranek oraz szczyptę cynamonu oraz chili w zależności jak nasze mięsko ma być ostre. Ok, gotowe.

Smażone żeberka na patelni
Smażone żeberka na patelni

Na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub smalec do wysokiej temperatury. Na drugim palniku w garnku wstawiamy szklankę wody z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz solą. Smażymy żeberka: góra i dół, następnie boki. Tutaj przydadzą się dwie drewniane łyżki by móc ustawić nasze żebro w pionie. Gdy ekstra-mięsne żeberka „przypalą się” z każdej strony przekładamy do gara z wcześniej przygotowaną wodą, który powinna się gotować. Przykrywamy i wracamy na patelnie.

Cebulę czerwoną kroimy w piórka i wrzucamy na tłuszcz z przyprawami pozostałymi ze smażenia żeberek. Na cebulkę sypiemy szczyptę majeranku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do żeberek.

Przez dwie godziny na wolnym ogniu dusimy żeberko, w tym czasie możemy wyjść z kuchni.

Po dwóch godzinach wstawiamy wodę z solą. W niej ugotujemy kalafior.

Gdy będzie miękki serwujemy go z żeberkami.

Życzę smacznego!

Żeberka ekstra mięsne
Żeberka ekstra mięsne

Żeberka ekstra mięsne z warzywami

Przepis na żeberka jest bardzo podobny. Żeberka zamarynować. Tak jak w poprzednim przepisie. Z tymże wystarczy tylko pieprz i sól. Podsmażyć z każdej strony.

Żeberka ekstra mięsne z warzywami
Żeberka ekstra mięsne z warzywami

W garnku wstawić lekko osoloną wodę oraz dodać warzywa:

  • cebulę pokrojoną w talarki
  • papryki w paski
  • ewentualnie marchew i pietruszkę (może być bez)

Żeberka dusić pod przykryciem do miękkości ok. 1-2h w zależności od mięsa.

Upieczone żeberka wieprzowe i łopatka
Upieczone żeberka wieprzowe i łopatka

Żeberka pieczone

W tym przepisie razem z żeberkami, tym razem opcja “paski” piekłem łopatkę wieprzową. Wracając do żeberek, to najpierw dzielę je na kawałki: ok. 2-3 kości na sztukę. Przyprawiam w:

  • Papryce słodkiej mielonej
  • Kminku
  • oraz pieprzu i soli.

Żeberka obsmażam na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego, w którym na spodzie układam:

  • marchew plastry
  • cebulę talarki
  • czosnek w ząbkach

Tak przygotowane żeberka piekę w 200 stopniach przez 1 godzinę

Żeberka paski w piekarniku
Żeberka paski w piekarniku

Życzę smacznego!

Pozdrawiam

KrychuGotuje.

Zobacz przepis na: Karkówkę z rękawa

Więcej przepisów kulinarnych na moim kanale na youtube: KrychuGotuje. Zapraszam Cię również do odwiedzenia mojej strony: KrychuGotuje gdzie znajdziesz wiele ciekawych informacji związanych z tematem gotowania, a także przepisy kulinarne.

Jeśli lubisz polską kuchnię zobacz to:

Kapusta czerwona zasmażana ↗

Danie obiadowe z czerwonej kapusty idealne do kopytek.

Kluski śląskie ↗

Kolejne kluski ziemniaczane, tym raze prosto ze śląska.

Zrazy wołowe ↗

Kopytka, zrazy wołowe i sos grzybowy, czy można sobie wyobrazić lepszy obiad?

Recipe By KrychuGotuje
Course: Dinner Cusine:Polish Difficulty:Medium

Servings

minutes

Preparing Time

minutes

Cooking Time

minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 600gram of extra-meat ribs (1piece),

  2. 2 red onions,

  3. ground and granular pepper,

  4. sweet pepper, marjoram, chili,

  5. ground cinnamon, allspice, salt,

  6. salt, oil, water.

DIRECTION

  1. preparation of pork ribs

    We start preparing the ribs by rinsing them under running water. We wipe with a paper towel, but without exaggeration. Time for spices: first a large amount of pepper and sweet pepper. It is important that the spices are evenly placed on each side of your piece of rib :). Now from the bone side we give marjoram and a pinch of cinnamon and chili depending on how our meat is to be spicy.

  2. Frying and stewing of extra meat ribs

    In a pan we heat the vegetable oil or lard to a high temperature. On the second burner in the pot put a glass of water with allspice, pepper and salt. We fry the ribs: up and down, then the sides. Here two wooden spoons will be useful to be able to set our rib vertically. When the extra-meat ribs "burn" on each side, translate into a pot with previously prepared water, which should boil. We cover and return to the pans.

  3. Ribs stewing

    Cut the red onion into feathers and throw it on fat with spices left over from frying the ribs. On the onion we sprinkle a pinch of marjoram. When the onion has become vitrified, add to the ribs.<br>For two hours on a slow fire we stew the rib, during this time we can leave the kitchen. After two hours we put water with salt. In it we will cook cauliflower. When it is soft, we serve it with ribs. I wish you tasty!

NOTES

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pierogi na święta
Pierogi na święta
Przepisy na pier...
Gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki z kaszą ...
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Czas by podzieli...
Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomid...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese