Przepis na kotlet schabowy w panierce z ziołami: prowansalskimi, zmienia smak tego dania. Chociaż nic nie przebije tradycyjnych kotletów schabowych z kością doprawionych tylko pieprzem i solą.

Tak przygotowane kotlety równie dobrze smakują.

Film kotlet schabowy z ziołami

YouTube player

Składniki – kotlet schabowy z ziołami

  • 0,5kg mięsa wieprzowego (schab bez kości)
  • 2 jajka
  • 100gram bułki tartej
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • olej

Przygotowanie kotletów schabowych z ziołami

Rozpoczynamy od pokrojenia mięsa na kotlety o grubości 1cm. Tak przygotowane schabowe rozbijamy na 4mm grubości. Ważne by równomiernie rozbić kotlety schabowe. Po rozbiciu od razu przyprawiamy: pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką. Tak przygotowane schabowe odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Rozbite kotlety schabowe z przyprawami
Rozbite kotlety schabowe z przyprawami

Na talerz rozbijamy dwa jajka, dodajemy paprykę ostrą (lub słodką) oraz sól. Całość roztrzepujemy by uzyskać jednolitą masę. Na kolejnym talerzu sypiemy bułkę tartą.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlet schabowy moczymy w jajku a następnie w bułce tartej (czynność możemy powtórzyć jeśli chcemy grubsze kotlety. Dla zyskania jeszcze grubszej panierki kotlet schabowy w pierwszej kolejności obtoczyć w mące i dwukrotnie w jajku i bułce tartej.

Tak przygotowane kotlety schabowe smażymy po 5minut z każdej strony, tak by panierka nabrała odpowiedniego kolory (ciemnozłoty). Gdy mamy więcej kotletów niż patelnia miejsca. Tak obsmażone kotlety schabowe zdejmujemy z patelni. Jeśli wszystkie są usmażone.

Z powrotem kładziemy je na patelnie. Zmniejszamy moc kuchenki i dodajemy 1/2 szklanki wody, bulionu lub rosołu. Przykrywamy i dusimy przez 15min by mięso nie było surowe.

Smażenie kotletów schabowych
Smażenie kotletów schabowych

Kotlet schabowy z ziołami na obiad

Tak przygotowane kotlety schabowe najlepiej podać z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz sałatą z śmietaną. Ja dziś podałem je z ryżem i buraczkami. A ty jak je podasz?

Kotlet schabowy z ziemniakami i marchewką z groszkiem
Kotlet schabowy z ziemniakami i marchewką z groszkiem

Przygotowane kotlety schabowe pasują do wielu surówek. Mogą być podane z kaszą, ryżem i ziemniakami. Na zdjęciu powyżej kotlety schabowe z ziemniakami oraz surówką z marchewki i groszkiem.

Przepis na marchewkę z groszkiem

Wielu, także mi, przepis na marchewkę z groszkiem kojarzy się z zasmażaną podaną na ciepło. W tym przepisie marchewka jest starta na grubym oku. Skropiona sokiem z cytryny oraz z groszkiem konserwowym. Delikatnie doprawiona solą i pieprzem.

Marchewka i groszek
Marchewka i groszek

Więcej przepisów na: szybkie surówki już dostępne na moim blogu kulinarnym.

Zapraszam do obejrzenia filmu: Kotlety schabowe w panierce

Życzę smacznego!!!

Do następnego gotowania. Pozdrawiam.

Krychu

Zapraszam Cię do dodania swojej opinii, sugestii czy też uwagi na temat tego przepisu, ale również całego bloga. Twoja informacja jest dla mnie ważna!

Zawijaniec schabowy ↗

Inny pomysł na przygotowanie schabowych. Trochę trudniejszy.

Policzki wieprzowe ↗

Klasyka kuchni i niebo w gębie. Pieczone policzki wieprzowe.

Karkówka w sosie własnym ↗

Tego dania nigdy nie odmawiam. Jeden z pierwszych na blogu.

Recipe By KrychuGotuje
Course: Dinner Cusine:Polish Difficulty:Easy

Servings

4 minutes

Preparing Time

10 minutes

Cooking Time

20 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 0.5kg of pork meat (boneless loin)

  2. 2 eggs

  3. 100gram breadcrumbs

  4. spices: pepper, salt, hot pepper, Provencal herbs

  5. oil

DIRECTION

  1. Preparation of pork chops with herbs

    Break two eggs on a plate, add hot (or sweet) peppers and salt. Whisk everything to get a homogeneous mass. Sprinkle the breadcrumbs on another plate.<br>Heat the fat in the pan. Dip the pork chop in the egg and then in the breadcrumbs (the operation can be repeated if you want thicker chops. For an even thicker coating, first coat the pork chop in flour and then twice in the egg and breadcrumbs.

  2. Frying pork chops

    Fry the pork chops prepared in this way for 5 minutes on each side, so that the coating acquires the right color (dark gold). When we have more chops than a pan of space. Remove the fried pork chops from the pan. If they're all fried.<br>Put them back on the pan. Reduce the power of the cooker and add 1/2 cup of water, broth or broth. Cover and simmer for 15 minutes so that the meat is not raw.

NOTES

    Recipe for carrots with peas<br>Many, including me, associate the recipe for carrots with peas with fried served hot. In this recipe, the carrot is grated on a thick eye. Sprinkled with lemon juice and canned peas. Lightly seasoned with salt and pepper.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
środa, 10 marca, 2021
poniedziałek, 24 grudnia, 2012
niedziela, 05 maja, 2013
poniedziałek, 22 stycznia, 2024
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese