Jak to? Kurczak na smalcu? Na pierwszy “rzut oka” brzmi irracjonalnie. Wierz mi, że udka z tego przepisu są genialne, a filety idealnie pasują do gotowanego ryżu.

Dziś dwa przepisy na kurczaka z wykorzystaniem smalcu :). Sam byłem zaskoczony smakiem, gdy po raz pierwszy przygotowałem te dania. Mogę powiedzieć, że przepisy te w pełni zasługują na miano polskiej kuchni. Są proste do przygotowania i mają niepowtarzalny smak: udko i filet.

Udka kurczaka na smalcu

Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • 100 gram słoniny
  • majeranek
  • pieprz i sól
Udka kurczaka na smalcu
Udka kurczaka na smalcu

Filet kurczaka na smalcu

  • 2 filety z kurczaka
  • 50 g smalcu ze skwarkami
  • majeranek
  • pieprz i sól
Filet kurczaka z smalcem i skwarkami
Filet kurczaka z smalcem i skwarkami

Polecam również serię filmów: jak przygotować kurczaka na obiad.

Przygotowanie kurczaka na smalcu

Zacznę od udek, które przygotowuje w następujący sposób. Bardzo dokładnie nacieram od strony mięsa udka majerankiem i doprawiam pieprzem i solą. Z kolei od strony skóry sypie tylko pieprz i sól. Na patelni rozgrzewam smalec. W tym przepisie na szybko pokroiłem słoninę w drobną kostkę i wytopiłem na szybko. Jak widzisz skwarki wyszły brązowe. Więc chwilę to trwało. Mięso zaczynam smażyć od strony skóry. Tu już dzieje się fajna sprawa bo skwarki przywierają do skórki. Smażę tak kurczaka po ok. 5 minut z każdej strony po czym przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 1 h. Drugim sposobem jest przygotowanie go w kurczaka w sosie własnym. Przepis w linku, w którym znajdziesz jeszcze kilka przepisów na kurczaka.

Filety kroje w grube paski, ok 4 z jednego fileta, doprawiam tylko pieprzem i solą. Majeranek dodaje do wytopionego smalcu i wtedy wkładam filety. Smażę ok. 10 minut i gotowe. Do tak przygotowanego kurczaka dodaje worek ryżu i mam gotowe danie, które idealnie pasuje do marchewki z groszkiem lub innych warzyw.

Polecam również dania z kurczakiem:

Makron z kurczakiem ↗

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z paprykami, pieczarkami.

Kurczak curry ↗

Filet kurczaka w curry, soczysty i smażony w całości.

Podudzie w sosie koperkowym ↗

w sosie śmietanowo-koperkowym, tradycyjne danie polskiej kuchni.

Recipe By KrychuGotuje
Course: Dinner Cusine:Polish Difficulty:Easy

Servings

4 minutes

Preparing Time

10 minutes

Cooking Time

50 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 2 chicken legs

  2. 2 chicken fillets

  3. 100 grams of bacon

  4. 50 g lard with greaves

  5. marjoram

  6. pepper and salt

DIRECTION

    NOTES

      Today, two recipes for chicken using lard :). I myself was surprised by the taste when I first prepared these dishes. I can say that these recipes fully deserve to be called Polish cuisine. They are simple to prepare and have a unique taste: thigh and fillet.

    0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

    Pierogi na święta
    Pierogi na święta
    Przepisy na pier...
    Gołąbki z kaszą i grzybami
    Gołąbki z kaszą i grzybami
    Gołąbki z kaszą ...
    Sałatka z wędzonym kurczakiem
    Sałatka z wędzonym kurczakiem
    Czas by podzieli...
    Kaszanka w pomidorach
    Kaszanka w pomidorach
    Kaszanka w pomid...
    Przepisy kulinarne z kanału YouTube
    KrychuGotuje
    Zupa gulaszowa
    Owoce morza
    Zupa z soczewicą
    Spaghetti Bolonese