Barszcz czerwony z uszkami z grzybami i kapustą
Dziś na blogu przepis na barszcz czerwony oraz uszka z kapustą i grzybami. Tradycyjny przepis na potrawę wigilijną.
Film: uszka z grzybami:
Przepis na przygotowanie uszek z grzybami
Uszka z grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna. Uszka w barszczu są jakoby pierwszym daniem serwowanym na kolacji wigilijnej. Barszcz do uszek musi być wyrazisty i lekko pikantny.
Przepis na barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny przygotowuje z koncentratu. Mój przepis, który prezentuje na blogu kulinarnym przygotujesz w 15 minut. Potrzebować będziesz następujące składniki:
- 330ml koncentratu buraczanego,
- 2 ząbki czosnku,
- 4liście laurowe,
- 5ziaren pieprzu,
- sól, pieprz, cukier, majeranek
- ocet.
Do garnka wkładam przyprawy, zalewam wrzącą wodą. Ok. 2 litrów. Gotuje przez 10 minut. Dodaje koncentrat buraczany. Wyciskam 2 ząbki czosnku i gotuje przez 5 minut. Na koniec dodaje jeszcze majeranek, pieprz i sól, cukier, ocet do smaku. Gotowe.
Uszka z grzybami

Ciasto na uszka
- 250g mąki krupczatki,
- 100ml wrzącej wody,
- 50ml masła,
- sól

Mąkę w misce zalewam wrzącą wodą. Mieszam mąkę łyżką. Dodaje rozpuszczone masło oraz sól. Dokładnie ugniatam ciasto. Odstawiam na parę minut. Rozwałkowuje. Kieliszkiem wycinam krążki.
Robienie uszek.
Uszka robię podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami z tym że rogi zlepiam do środka tak by powstało uszko :). Gotowe.
Jak robię farsz?

Farsz przygotowuje z:
- 100g suszonych grzybów
- 1 dużej cebuli,
- tymianku, pieprzu i soli,
- oraz 50 gram herbatników

Na patelni smażę cebulę z tymiankiem, na maśle. Dodaje wcześnie odmoczone i ugotowane suszone grzyby. Wszystko przesmażam przez 5 minut. Mielę przez maszynkę z drobnym sitem. Herbatniki również mielę. Wszystko łączę. Do farszu dodaje jeszcze ugotowaną kiszoną kapustę, którą odłożyłem przy okazji przygotowania kapusty z grzybami. Kapustę odciskam i bardzo drobno kroję. Dodaje do farszu grzybowego. Mieszam i można lepić uszka do barszczu.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG.
0 comments