Jak przyrządzić podroby z kurczaka?
Dzisiejszy odcinek to zapowiedź filmów z serii Jak przyrządzić podroby z kurczaka. Zobaczysz kilka przepisów na wykorzystanie żołądków, serc, wątróbki drobiowej.
W tym wpisie również pokaże Ci jak przyrządzić podroby z kurczaka. Część z podrobów wykorzystam również do przygotowania pysznego dania obiadowego z kaszą. Zapraszam.
Na początek szybki przepis na pyszny Krupnik na bazie serc i żołądków drobiowych.
Krupnik z podrobów kurczaka (żołądków i serc)
Do przygotowania tego dania wykorzystałem:
- 400g żołądków,
- 400g serc,
- 250g marchwi,
- 200g selera,
- 100g pietruszki,
- 10 ziaren pieprzu czarnego,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżkę soli,
- 200g ziemniaków
- 1 worek kaszy jęczmiennej
Przygotowanie krupniku na podrobach to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. W tym przepisie nie używałem żadnych kości ani innego mięsa. Ponieważ część podrobów wykorzystałem do przygotowania dania obiadowego. Przepisów również dostępny na moim kanale.
Przygotowanie krupniku z podrobów kurczaka
Żołądki, serca oraz włoszczyznę i przyprawy zalej 1,5litra wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyciągnij połowę podrobów oraz włoszczyznę. Do krupniku dodaj kaszę jęczmienną jedne worek oraz wlej wodę z gotowania. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj jeszcze przez 20minut. Dodaj pokrojone w kostkę ugotowane: marchew, seler, pietruszkę. Tak przygotowany krupnik już jest gotowy do spożycia. Możesz jeszcze wkroić świeżo posiekaną pietruszkę oraz zagęścić go śmietaną. Ja tego nie robię bo sam w sobie jest smaczny i wartościowy. Są w nim mięciutkie żołądki oraz serca z kurczaka.
Życzę smacznego!
Co jeszcze można przygotować z podrobów z kurczaka?
Krupnik już mamy 🙂 To czas na wykorzystanie podrobów z kurczaka. W pierwszej kolejności w tym wpisie pokaże jak możesz przygotować szybkie i proste danie. W przepisie na krupnik wykorzystałem prawie kilogram serc i żołądków kurczak. Dlatego też połowę mogłem po ugotowaniu wykorzystać do dania, przepis poniżej.
Kolejnym bardzo fajnym przepisem jest:
Podroby z kurczaka: obiad z patelni.
Przepis na: serca i żołądki z patelni.
Zapraszam Cię również do wypróbowania innego przepisu z warzywami: wątróbka z warzywami.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
KrychuGotuje.
Więcej przepisów kulinarnych na blogu
Servings
8 minutes
Preparing Time
30 minutes
Cooking Time
120 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
400g żołądków,
400g serc,
250g marchwi,
200g selera,
100g pietruszki,
10 ziaren pieprzu czarnego,
3 liście laurowe,
1 łyżkę soli,
200g ziemniaków
1 worek kaszy jęczmiennej (100g)
DIRECTION
- Przygotowanie krupniku
Żołądki, serca oraz włoszczyznę i przyprawy zalej 1,5litra wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyciągnij połowę podrobów oraz włoszczyznę. Do krupniku dodaj kaszę jęczmienną jedne worek oraz wlej wodę z gotowania. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj jeszcze przez 20minut. Dodaj pokrojone w kostkę ugotowane: marchew, seler, pietruszkę.
NOTES
Możesz jeszcze wkroić świeżo posiekaną pietruszkę oraz zagęścić go śmietaną. Ja tego nie robię bo sam w sobie jest smaczny i wartościowy. Są w nim mięciutkie żołądki oraz serca z kurczaka.
0 comments