Bigos polski na Święta
Tradycyjny bigos polski
Bigos polski – to tradycyjne danie kojarzące się z Świętami Bożego Narodzenia. Niepowtarzalny smak i stosunkowo prosty sposób przyrządzenia sprawiły, że Bigos na trwale wpisał się w jadłospis narodu polskiego. Dzięki temu, że można go odgrzewać kilkukrotnie, jak powiadają im więcej razy tym smaczniejszy, można go przechować do nocy sylwestrowej. W czasie zawieruchy świątecznej prawie w każdym domu czuć aromatyczny zapach przyrządzanego bigosu.
Bigos polski tradycyjna potrawa do przygotowania świątecznej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1,5 kg surowej kapusty
- 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka, gulasz)
- 0,8 kg boczku (surowego lub wędzonego)
- 0,5 kg kiełbasy (zwyczajnej lub śląskiej)
- 0,5 kg słoniny (na smalec)
- 150 gram suszonych śliwek
- 40 gram suszonych grzybów (borowik, podgrzybek)
- 2 cebule, 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: pieprz, sól, majeranek
- olej, koncentrat pomidorowy
Życzenia na kanale KrychuGotuje: życzenia noworoczne
Przygotowanie bigosu polskiego
Kapustę kiszoną pokroić i zalać wrzątkiem, dodać boczek, gotować przez godzinę
etap 1
Świeżą kapustę poszatkować
zalać wrzątkiem
dodać suszone grzyby i śliwki
gotować przez 40min
etap 2
Mięso wieprzowe przyprawić:
zarumienić na tłuszczu
dodać do kiszonej kapusty
dusić przez godzinę
etap 3
Połączyć obie kapusty dodać kawałki mięsa
Etap 4
Pokroić słoninę stopić na patelni (zebrać na smalec) dodać pokrojone mięso z szynki dodać cebulę i czosnek dusić przez 30minut dodać do kapusty
etap 4
Kiełbasę pokroić w plastry dodać do kapusty
etap 5
Dodać wszystko do bigosu dodać pieprz i sól do smaku dodać koncentrat dusić przez godzinę na wolnym ogniu
etap 6
Życzę udanego gotowania i wszystkiego dobrego.!!!
Bigos polski na święta na kanale YouTube:

Tradycyjny bigos nie tylko na Święta. Tak jak policzki wieprzowe, na które Cię dziś zapraszam. Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KrychuGotuje
2 comments