Krupnik z podrobów drobiowych to mój pomysł na przygotowanie pysznego i sycącego obiad. Zapraszam wielbicieli serduszek i żołądków do zapoznania się z przepisem.

Zazwyczaj przygotowuje krupnik na mięsie wieprzowym: żeberkach wieprzowych. Tym razem potrzebowałem obgotować podroby drobiowe ponieważ chciałem z nich przygotować danie obiadowe.

Krupnik na podrobach drobiowych

YouTube player
Film: Krupnik na podrobach drobiowych.
Krupnik na podrobach drobiowych
Krupnik na podrobach drobiowych

Do przygotowania tej zupy potrzebować będziesz:

  • 400g żołądków,
  • 400g serc,
  • 250g marchwi,
  • 200g selera,
  • 100g pietruszki,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżkę soli,
  • 200g ziemniaków
  • 1 worek kaszy jęczmiennej
Serca drobiowe
Serca drobiowe
Żołądki drobiowe
Żołądki drobiowe
Przygotowanie bulionu
Przygotowanie bulionu
Ugotowane podroby do dania obiadowego z marchewką

Natychmiast podkreślę, że połowę podrobów wykorzystałem do:

Przygotowanie krupniku

Przygotowanie krupniku jest bardzo proste. Serca, żołądki drobiowe, włoszczyznę oraz przyprawy zalej 1,5litra wody. Dopraw solą (ok. 1 łyżki). Zagotuj i na wolnym ogniu gotuj przez 2 godziny. Po tym czasie podroby powinny być miękkie. Tak jak wspominałem potrzebowałem ok. 400g serc i żołądków do przygotowania innego dania, ale równie dobrze możesz je zostawić w krupniku.

Do krupniku potrzebować będziesz jeszcze kaszy jęczmiennej oraz ziemniaków. Kaszę ugotowałem osobno, dwa woreczki po 100g. Jeden trafił do dania o którym Ci wspominałem, a drugi do zupy. Do krupniku dodałem także wodę, w której gotowałem kaszę. Seler i pietruszkę pokroiłem w kostkę. Natomiast marchew w podłużne plastry. Co zdecydowanie smakowiciej prezentowało się na talerzu.

Dodałem surowe ziemniaki (4 sztuki), które wcześniej pokroiłem w kostkę. Po dwudziestu minutach moja zupa była gotowa do jedzenia. Już na talerzu dodałem świeżą natkę pietruszki.

Krupnik na podrobach
Krupnik na podrobach

Więcej informacji o podrobach kurczaka: …

Dodam jeszcze, że do tej zupy możesz dać śmietanę, koperek i… wodę od ogórków. Jeśli była by zbyt słodka. Taka jak z przepisu jest wyśmienita, ale każdy ma swoje ulubione kompozycję ;). Zapraszam do dzielenia się komentarzami.

Życzę smacznego

Pozdrawiam.

KrychuGotuje.

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
piątek, 20 października, 2023
sobota, 05 kwietnia, 2014
środa, 09 listopada, 2022
niedziela, 05 grudnia, 2021
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese