Wiele pytań otrzymałem: “Jak przygotować marynatę do karkówki?”. W tym wpisie pokaże Wam mój sposób na przygotowanie karkówki, która doskonale sprawdzi się na zimno, ale także na gorąco.

Karkówka na zimno

Karkówka na zimną płytę, pokrojona w plastry do tego sos chrzanowy i kiszone ogórki. Prawdziwa polska kuchnia. Po pieczeniu koniecznie wystudź karkówkę i dopiero po 1 dniu spróbuj ją pokroić ;). Oczywiście będzie to ciężkie do wykonania gdyż po wyjęciu z pieca, zapach i wygląd są bardzo kuszące. Karkówka, “mówi”: “zjedz mnie” :). Tak serio, to po pieczeniu i szybkim wychłodzeniu w całości karkówka zachowa soczystość. Pozostawiona w marynacie będzie z każdym dniem jeszcze lepsza.

Marynata do karkówki

Składniki:

  • 100 ml oleju
  • 100 ml wody
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 łyżek soli
  • 1 łyżka Curry

Marynatę do karkówki przygotowuje w najszybszy z możliwych sposobów. Wszystko wrzucam do pojemnika i miksuje. Miksuje na jednolitą masę.

Nakłuwam karkówkę w kilku miejscach. Karkówkę wiąże sznurkiem w celu zaokrąglenia.

Karkówkę układam w naczyniu, w którym będzie się piekła. Polewam marynatą i zostawiam pod przykryciem w lodówce przez minimum 3 dni.

YouTube player
Pieczona karkówka – przepis na marynatę

Pieczenie karkówki

Karkówkę (2,5kg) piekę w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 2,5 godziny.

Czas pieczenia 1kg = 1 h.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG

2 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pierogi na święta
Pierogi na święta
Przepisy na pier...
Gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki z kaszą ...
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Czas by podzieli...
Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomid...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese