Karkówka z rękawa
Karkówka z rękawa z ziemniakami, marchewką, natką pietruszki oraz czosnkiem w aromatycznych przyprawach. Czas przygotowania 15 min, pieczenia ok. 2 godzin. Karkówkę, ziemniaki, marchew oraz natkę pietruszki umieściłem w rękawie i przez dwie godziny z niecierpliwością czekałem na obiad :).
Karkówka z rękawa
Szybki pomysł na obiad? Mógłbym powiedzieć, że to przepis jednogarnkowy, ale tu garnków brak :). Jest za to rękaw, w którym można w zasadzie na szybko przygotować wszystko. Smaki zostają w środku. Mięsko jest mięciutkie, ziemniaki gotowe bez gotowania i marchewka też rozpływa się w ustach.
Karkówka z rękawa – składniki:
- 1kg karkówki
- 1kg marchwi
- 1kg ziemniaków
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie – karkówka z rękawa
Dwie godziny wcześniej zamarynowałem karkówkę:
- Pieprz,
- kminek kruszony,
- imbir,
- cynamon mielony,
- czosnek suszony,
- olej,
- sos sojowy
- oraz kurkuma mielona, kolendra, kozieradka, imbir mielony, pieprz czarny mielony, goździk, papryka chili (czyli mieszanka CURRY).
Ziemniaki i marchew pokroiłem w duże kawałki. Będzie idealnie. Dodałem też czosnek trochę drobniej pokrojony, tak by dotarł do wszystkich składników tego dania i… 😉 wszystko do rękawa. Po upieczeniu całość obsypałem solą. Wyszło delikatnie i aromatycznie.
Danie obiadowe z karkówki
Tradycyjnie przygotowanie tego dania prócz marynowania wymagało podsmażenia i duszenia plastrów karkówki, ugotowania ziemniaków, ugotowania marchewki. Trochę więcej brudnych naczyń, trochę więcej roboty, ale folia nie zostawała. Przetestowałem ten sposób, jest jak dla mnie ok, ale ta folia zostaje, więc ja zostaje na co dzień przy starych, sprawdzonych przepisach na karkówkę. Poniżej przedstawiam Ci kilka, które są naprawdę smaczne i stosunkowo proste do przygotowania.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam i do następnego gotowania.
Krychu.
Lubisz karkówkę, zobacz co jeszcze mam na blogu:
Karkówka po węgiersku ↗
Top3 na wykorzystanie karkówki, prosto i szybko. Jakże smacznie. Polecam.
Karkówka w sosie własnym ↗
Tradycyjna kuchnia polska, czyli karkówka w sosie własnym. Broni się sama.
Karkówka pieczona↗
Jak dobrze zamarynować karkówkę by po upieczeniu nadawała się na wędlinę, patrz wyżej :).
Zapraszam Cię do obejrzenia filmu:
gdzie znajdziesz przepisy, które według mnie są najsmaczniejsze, wszystkie znajdziesz na moim blogu lub kanale YouTube.
Servings
4 minutes
Preparing Time
15 minutes
Cooking Time
120 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
1kg pork neck
1kg carrots
1kg of potatoes
Parsley
2 cloves of garlic
DIRECTION
- Preparation of pork neck
Two hours earlier, I marinated the pork neck.
I cut potatoes and carrots into large pieces. It will be perfect. I also added garlic a little finer sliced, so that it reached all the ingredients of this dish and… 😉 everything up your sleeve. After baking, I sprinkled the whole thing with salt. It came out delicate and aromatic.
NOTES
A quick idea for dinner? I could say that this is a one-pot recipe, but here there are no pots :). There is a sleeve in which you can basically quickly prepare everything. Flavors stay inside. The meat is soft, the potatoes are ready without cooking and the carrots also melt in the mouth.
0 comments