Kurczak w sosie serowym z makaronem, smakuje doskonale. Smażone podudzia z kurczaka rozpływają się w ustach.

Podudzia (kurczak) w sosie serowym z makaronem to idealny przepis na sezon jesienno-zimowy. Delikatny smak sosu serowego i podsmażonych podudzi kurczaka idealnie współgra z treściwym, makaronem Tagliatelle. Całość uzupełnia śmietana doprawiona świeżym tymiankiem. Po prostu palce lizać.

Kurczak w sosie serowym z makaronem
Kurczak w sosie serowym z makaronem

Kurczak w sosie serowym składniki:

Do przygotowania kurczaka w sosie serowym będziesz potrzebować:

  • 500 g podudzie z kurczaka,
  • 100 g serek topiony kremowy,
  • 100 g serek topiony ze szczypiorkiem,
  • 100 g sera Gorgonzola,
  • 20 g sera Grana Padano,
  • 200 ml śmietana 30%,
  • 50 g masła,
  • 1 duża cebula,
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól i pieprz oraz
  • 250 g makaronu Tagliatelle
Kurczak, podudzie doprawione, ser, makaron oraz cebula i tymianek
Kurczak, podudzie doprawione, ser, makaron oraz cebula i tymianek

Przygotowanie kurczaka w sosie serowym z makaronem podzieliłem na 3 kroki:

  1. Przygotowanie podudzi z kurczaka
  2. Przygotowanie sosu serowego
  3. Przygotowanie makaronu
Kurczak w sosie serowym z makaronem na talerzu
Kurczak w sosie serowym z makaronem na talerzu

►KROK 1

Przygotowanie podudzi z kurczaka

W tym przepisie wykorzystałem podudzia z kurczaka już bez kości, jednakże w trakcie krojenia okazało się że jednak musiałem poprawić maszynę. W podudziach zostały chrząstki, nic nie szkodzi mój psiak z chęć się nimi zajął. Kurczaka kroje na kawałki nie koniecznie równe, ale mniej więcej takiej samej wielkości, ok. 2 na 2 cm. Tak przygotowane mięso kurczaka doprawiam na desce, wcześniej równomiernie rozkładam pokrojone kawałki. Dodaje:

  • 1 łyżką suszonego tymianku,
  • 1 łyżką mielonej słodkiej papryki
  • oraz pieprzem i solą ok. 1mała łyżeczka soli i pieprzu

Mieszam dokładnie i gotowe.

Doprawione podudzia kurczaka suszonym tymiankiem i papryką, solą i pieprzem
Doprawione podudzia kurczaka suszonym tymiankiem i papryką, solą i pieprzem

Smażenie podudzi z kurczaka.

Kurczaka smażę na oleju roślinnym, ok. 20ml. , wcześniej rozgrzewam patelnię.

Smażę do momentu aż kurczak złapie mocno brązowy kolor.

Czas smażenia to ok. 10 minut. Pilnuję temperaturę by kurczak się nie przypalił. Mieszam od czasu do czasu.

Smażone podudzia z kurczaka
Smażone podudzia z kurczaka

Gdy jest gotowy przekładam go na durszlak. Nie chcę dodatkowe tłuszczu w tym daniu. W czasie gdy kurczak obcieka, przygotowuje sos serowy oraz makaron.

Podudzie kurczaka smażone na durszlaku
Podudzie kurczaka smażone na durszlaku

►KROK 2

Przygotowanie sosu serowego

Jedną cebulę kroję w drobną kostkę, jeśli nie przepadasz za cebulą możesz do tego dania wykorzystać por. Na patelni na której smażyłem kurczaka rozgrzewam masło. Zostało tam sporo smaku mimo tego, że zlałem olej ze smażenia. Masłem ściągam przypieczoną paprykę i tymianek.

Cebula, sery, makaron
Cebula pokrojona i sery do sosu serowego

Dodaje cebulę i smażę ją na średnim ogniu. Tak by zbyt mocno się nie przypaliła.

Smażę ok pięciu minut. Dodaje 2 łyżki octu jabłkowego, oraz sól i pieprz.

Cebula smażona, sery oraz tymianek
Cebula smażona, sery oraz tymianek

Wracamy na patelnię. Do podsmażonej cebuli dodaję:

trzy rodzaje sera:

  • po 100 gram topionego sera, w tej wersji był to serek kremowy i serek ze szczypiorkiem,
  • oraz 100 gram sera Gorgonzola.

Tutaj masz całkowitą dowolność w wyborze serów, większość fajnie się rozpuszcza, więc smak sosu możesz przygotować pod swoje podniebienie.

Ja uwielbiam smak serów z niebieską pleśnią, dlatego dodaje 1/3 gorgonzoli.

Gdy serki się rozpuszczą dodaje śmietanę 30% w ilości 200 ml,

Zmniejszam moc kuchenki tak by tylko delikatnie pyrkało.

►KROK 3

Przygotowanie makaronu

W czasie gdy cebula się smaży wstawiam osolą wodę z dodatkiem oleju, który spłyną z kurczaka.

makaron tagliatelle
makaron tagliatelle

Jest w nim dużo smaku i aromatu, więc sam makaron, który ugotuje w tej wodzie będzie smaczniejszy. Makaron gotuje 4-5 minut. Dlatego wrzucam go w momencie gdy cebula jest prawie gotowa.

Kurczak w sosie serowym z makaronem
Kurczak w sosie serowym z makaronem

Kurczak w sosie serowym z makaronem

Konkretnie podudzia kurczaka w sosie serowym z makaronem, dodaje do przygotowanego sosu. Dodaje wcześniej świeży tymianek. Mieszam dokładnie i to jest czas na dodanie makaronu

Makaron odcedzam, tak by szklanka wody została. Przyda się. Ponieważ makaron gotuje al dente, to jeszcze wciągnie trochę sosu. Woda z gotowania pozwoli rozrzedzić sos gdyby okazał się za gęsty. Również na drugi dzień przyda się do podlania, w trakcie odgrzewania.

Dokładnie mieszam wszystkie składniki, sprawdzam smak, doprawiam pieprzem i solą, dla dekoracji i smaku dodaje jeszcze świeże listki tymianku.

Danie obiadowe:

Już na talerzu dodaje starty twardy ser, czyli ser Grana Padano. Możesz oczywiście wykorzystać każdy inny ser, który doda jeszcze bardziej wyrazistego smaku tej potrawie.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Lubisz kurczaka, może zainteresują Cię przepisy poniżej:

Makron z kurczakiem ↗

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z paprykami, pieczarkami.

Kurczak curry ↗

Filet kurczaka w curry, soczysty i smażony w całości.

Podudzie w sosie koperkowym ↗

w sosie śmietanowo-koperkowym, tradycyjne danie polskiej kuchni.

Kurczak w sosie serowym z makaronem – film:

YouTube player
Film jak przygotować kurczaka w sosie serowym z makaronem

Zapraszam do polubienia tego filmu oraz do odwiedzenia strony:

Krychu-Gotuje.pl oraz mojego kanału kulinarnego: KrychuGotuje gdzie znajdziesz wiele przepisów kulinarnych w formie video jak powyżej.

Recipe By KrychuGotuje
Course: Dinner Cusine:World Difficulty:Medium

Servings

6 minutes

Preparing Time

10 minutes

Cooking Time

20 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 500 g chicken drumstick,

  2. 100 g creamy processed cheese,

  3. 100 g processed cheese with chives,

  4. 100 g Gorgonzola cheese,

  5. 20 g Grana Padano cheese,

  6. 200 ml cream 30%,

  7. 50 g butter,

  8. 1 large onion,

  9. 20 ml vegetable oil

  10. 1 tablespoon dried thyme

  11. 1 tablespoon of fresh thyme,

  12. 1 tablespoon sweet pepper

  13. salt and pepper and

  14. 250 g Tagliatelle pasta

DIRECTION

  1. Frying chicken drumsticks.

    Fry chicken in vegetable oil, approx. 20ml. , I warm up the pan beforehand.<br>Fry until the chicken catches a strong brown color.<br>Frying time is about 10 minutes. I make sure that the temperature does not burn the chicken. I stir from time to time. When it is ready, I translate it into a colander. I don't want extra fat in this dish. While the chicken is dripping, it prepares cheese sauce and pasta.

  2. Preparation of cheese sauce

    I cut one onion into small cubes, if you do not like onions, you can use leek for this dish. There was a lot of flavor left there, despite the fact that I poured oil from frying. With butter I pull off the roasted peppers and thyme.<br>I add onions and fry it over medium heat. So that it would not burn too much.<br>Fry for about five minutes. It adds 2 tablespoons of apple cider vinegar, and salt and pepper. When the cheeses dissolve, add 30% cream in the amount of 200 ml,<br>I reduce the power of the stove so that it only gently pyrkało.

  3. Preparation of pasta

    While the onion is frying, I put salt water with the addition of oil, which will flow from the chicken.<br>There is a lot of taste and aroma in it, so the pasta itself that it cooks in this water will be tastier. Pasta boils 4-5 minutes. That's why I throw it in when the onion is almost ready.

  4. Chicken in cheese sauce with pasta

    Chicken, specifically chicken drumsticks in cheese sauce with pasta, adds to the prepared sauce. Adds fresh thyme beforehand. I mix thoroughly and this is the time to add pasta<br>I strain the pasta so that a glass of water remains. It will come in handy. Since the pasta cooks al dente, it will still pull in some sauce. Water from cooking will allow you to thin out the sauce if it turns out to be too thick. Also on the second day it will be useful for watering, in the process of reheating.<br>I thoroughly mix all the ingredients, check the taste, season with pepper and salt, for decoration and taste adds fresh thyme leaves

NOTES

    This dish is in the Top3 of my favorite pasta recipes

7 comments

  1. Wygląda przepięknie, zawsze dawałam pierś, a tu proszę podudzia… Muszę wypróbować, dziękuję.

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese