Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa, prawdziwa węgierska potrawa. Idealna potrawa na chłodne dni. Do zupy wykorzystuje zarówno wołowinę, jak i wieprzowinę.
Witajcie!! Zupa węgierska czy zupa gulaszowa?
Ważny przecież jest smak 🙂
Przepis na zupę gulaszową który przedstawiam w tym wpisie powstał ponad 10lat temu. Drogi czytelniku muszę powiedzieć Ci, że jest wspaniały. Przetestowałem go w barze w który kiedyś pracowałem i każdy polubił jej smak.
Przygotowanie zupy gulaszowej
Po przygotowaniu tej potrawy byłem pewien, że zrobiłem gulaszową. Jednak doświadczony gastronom stwierdził, że jest to klasyczny węgierski Bogracz (węg. bogrács). Przygotowany w normalnym garnku (wołowo-wieprzowy), przecież nie każdy ma możliwość gotowania w kociołku nad rozpalonym węglem nad brzegiem morza ;).
Składniki na BOGRACZ
- 1,0kg wołowiny (goleń, szponder, karkówka)
- 1,0kg wieprzowiny (łopatka)
- 3 duże czerwone papryki
- 3 duże żółte papryki
- 1 papryka chilli
- 4 żółte cebule
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- włoszczyzna
- 250ml śmietany 30%
- smalec i/lub olej roślinny
- przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, chilli, mieszanka do wieprzowiny (skład: tutaj), przyprawa do gulaszu (Kam…), majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie – zupa węgierska, zupa gulaszowa
Rozpoczynamy od przygotowania buliony z wołowiny. Rozpoczynamy od przygotowania mięsa (oddzielam mięso od kości).
W dużym garze wlewamy 2litry wody, dodajemy mięso (kości pozostałe z przygotowania mięsa, o tym za chwile), włoszczyznę, oraz 4 ziela angielskie i 2 liście laurowe i 6 ziaren pieprzu.
Gotujemy przez godzinę. Dodajemy warzywa (marchew, pietruszka oraz seler były prawie miękki), wyjmujemy na talerz.
W czasie gdy nasz wywar się gotował kroimy w kawałki wołowinę i wieprzowinę. Mięso marynuje osobno, ponieważ osobno będę je obsmażał przed dodaniem do zupy gulszaowej
Marynowanie mięs do zupy gulaszowej
Wołowinę obsypujemy czerwoną papryką, oraz odrobiną chilli oraz dodaje rozmaryn. Wieprzowinę marynujemy w przyprawie do mięsa wieprzowego oraz papryce słodkiej i majeranku. Odstawiam do lodówki na 24 godziny.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (wykorzystałem świeżo skrojony smalec) ale na oleju roślinnym też będzie ok. Smażę cebulę na lekko brązowy kolor.
Cebulę przekładam do bulionu, na patelni od smażenia cebuli obsmażamy mięso, najpierw wołowe tak by z każdej strony się zarumieniło, wrzucamy do wywaru. Gotujemy razem przez godzinę.
W tym czasie przygotować możemy przygotować włoszczyznę z bulionu. Kroimy ją w kostkę i dodajemy do wcześniej przygotowanej papryki.
Właśnie paprykę smażę już w dniu kiedy marynuje mięso. Jak? Na bardzo mocno rozgrzanym oleju tak by lekko zbrązowiała. Trzeba ją smażyć chwilę by nie straciła swej jędrności.
Wracamy do zupy gulaszowej. Po godzinie gotowania wołowiny dodaje przesmażoną wieprzowinę, którą również przyprawiamy: pieprzem oraz przyprawą do gulaszu.
Obsmażamy i dodajemy do pozostałych składników. Czasami w podłużne kawałki, nie za grube kroję ziemniaki i dodajemy do zupy węgierskiej. Dodaje teraz koncentrat pomidorowy, zagotowuje oraz dodaje przygotowane warzywa. 5-10minut i gotowe. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Jak lubisz gęste zupy to przygotuj na patelni zasmażkę z mąki, dodajemy do niej śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy węgierskiej.
Zdecydowanie wolę zupę tylko ze śmietaną podaną w taki sposób jak na zdjęciach.
Zupa gulaszowa na talerzu ze śmietaną
Życzę smacznego i do następnego gotowania :).’
Zupa węgierska – BOGRACZ – bográcsgulyás – zupa gulaszowa (węg. gulyás)
Zapraszam również do obejrzenia filmu jak przygotować przyszną zupę gulaszową ala Bogracz.
Ciekawy przepis znajdziesz również na moim blogu zobacz jak przygotować karkówkę po węgiersku. Fajny smaczny i zdecydowanie prostszy przepis na danie obiadowe 😉
Pozdrawiam.
KG.
10 comments
Reply
Zupa gulaszowa to moja ulubiona, ale musi być zrobiona z należytą starannością, tak jak ten przepis.
Dziękuję za przepis. Zupa ma coś w sobie. Faktycznie mięso było odpowiednio miękkie, ale nie rozgotowane. Czy uzywasz, używacie innych mies do zupy gulaszewej? Podzielcie się pomysłami. Dzieki.
Zupa gulaszowa to moja ulubiona zupa… Twój przepis jest fajny. Wybrobowalem go, oczywiście dodaje pikantnej suszonej papryki, wtedy ze śmietaną jest jak prawdziwa węgierska 🤩
Cudowna zupa gulaszowa, dzięki za przepis
Brakuję mi tylko ziemniakow w tej zupie, ale to kwestia gustu. Może zamiast śmietany warto dodać do zupy gulaszewej ziemniaki. Pozdrawiam.
Świetny pomysł 🙂 czasem do gulaszowej dodaje, trochę zagęszczą i zupa smakuje inaczej 🙂
Pyszna ta Twoja zupa gulaszowa przystojniaku 😘😘😘