Najlepsze przepisy na cukinię
W dzisiejszym wpisie przedstawiam najlepsze przepisy na cukinię. To wspaniałe warzywo zawdzięczamy Włochom, ale wcześniej do Europy musiała zostać sprowadzona Dynia przez hiszpańskich żeglarzy.
Historia Cukinii
Właśnie od historii cukinii zaczniemy. Najstarsze wykopaliska wskazują, że dynia była uprawiana już ok. 7000lat p.n.e.. W tamtych czasach dynia, obok kukurydzy i fasoli, stanowiło podstawę żywienia prekolumbijskiej ludności. Po dzień dzisiejszy właśnie kukurydzy i fasola wykorzystywana jest do wielu przepisów kulinarnych w tamtych regionach. Natomiast przepisy na cukinię oraz dynię można dziś znaleźć praktycznie w każdym zakątku Świata.
Więcej przepisów kulinarnych dostępnych KrychuGotuje – YouTube
Przepisy na cukinię 1, 2, 3
Przepisy na cukinię numer 1: Cukinia faszerowana
Przepisów na cukinię faszerowaną jest nieskończenie wiele. Najbardziej znana jest cukinia faszerowana mięsem mielonym. Przepis jest bardzo prosty: wystarczy mięso mielone (jak na spaghetti) przesmażyć z cebulą. Farsz do cukinii doskonale sprawdzi się w wersji wegetariańskiej. Do tego celu zamiast mięsa użyj kaszy (np. jaglanej lub perłowej). Warto ugotowaną kaszę połączyć z przesmażonymi wcześniej warzywami (marchewką, pomidorami z puszki, czosnkiem, natką pietruszki). Można także do farszu dać tylko same warzywa. Bardzo dobrym farsz do cukinii otrzymamy wykorzystując ryż z warzywami, ale można także użyć soczewicy, ciecierzycy czy podsmażonych pieczarek. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od kreatywności. Na przygotowany farsz warto dać starty ser. Po upieczeniu polać sosem czosnkowym i świeżą zieleniną.
Przepisy na cukinię numer 2: Placki z cukinii
Placki z cukinii to doskonała alternatywa placków ziemniaczanych. Specyficzny smak sprawia, że warto je wypróbować. Składniki:
- 1 duża cukinia – 500 g
- 2 średnie jajka
- 4 łyżki mąki pszennej – 70 g
- 1 łyżka kwaśniej śmietany 18 %
- 1 średni ząbek czosnku
- garść cienkiego szczypiorku
- przyprawy: szczypta pieprzu i cukru oraz sól
- Olej roślinny
Przygotowanie:
- Zetrzyj cukinię,
- Dodaj jajka,
- Wyciśnij czosnek
- Dodaj posiekany szczypiorek.
- Dodaj mąkę
- Dodaj śmietanę oraz przyprawy.
- Wymieszaj na jednolitą masę,
- Smaż na rozgrzanej patelni, po jednej czubatej łyżce na placek
- Smaż 2-3 minuty z każdej strony
Przepisy na cukinię numer 3: Leczo z cukinii
Od zawsze cukinia kojarzyła mi się z leczo. Dobrze pamiętam ten smak z dzieciństwa. Kawałki kiełbasy, papryka i to coś takiego zielonego. Dopiero po latach dowiedziałem się, że to cukinia :).
Składniki:
- 1,5kg cukinii (najlepiej różne kolory),
- 0,5kg kiełbasy myśliwskiej,
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 500g pomidorów świeżych lub z puszki,
- Przyprawy: słodka papryka, majeranek, pieprz, sól.
Przygotowanie:
- Paprykę, cebulę, czosnek, kiełbasę podsmaż,
- Przełóż do garnka i dodaj pomidory,
- Podsmaż cukinię i dodaj do garnka,
- Dodaj szklankę wody,
- Gotuj 20 minut,
- Dodaj koncentrat i dopraw do smaku.
Nim przejdziemy do kolejnych przepisów na cukinię. By jeszcze bardziej zachęcić Was do przygotowania przepisów z tym warzywem przytoczę kilka informacji o Cukinii.

Informacje o cukinii
Cukinia, kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.) i patison (Cucurbita pepo convar. patissonina Greb.) należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceaes), rodzaju dynia (Cucurbita), gatunku dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) i są jej odmianami botanicznymi, pochodzącymi z Ameryki Środkowej. Jak było wcześniej powiedziane cukinia (właściwie dynia) znana była kilka wieków przed naszą Erą.
Jak cukinia znalazła się w Europie?
By odpowiedzieć na to pytanie musimy cofnąć się do XVI w. kiedy to hiszpańscy żeglarze sprowadzili dynię do Europy. W tych ciepłych rejonach łatwo się zadomowiła. Dopiero w XIX w. poprzez selekcje została wychodowana Cukinia (zucchnii). W Polsce odmiana tej dyni uprawiana i znana jest pod dwiema nazwami – cukinia i kabaczek. Odmiany te mogą różnić się znacznie (wielkością, kolorem, kształtem) i dlatego traktowane są nawet jako odrębne gatunki. W wielu regionach Polski nazywana jest kabaczek. Spotykana jest w różnych wariantach kolorystycznych, również poszczególne odmiany cukinii różnią się kształtem. Najbardziej znana i najczęściej występująca ma kolor zielony. Długość waha się od 20 do 50cm, oczywiście z racji bliskiego pokrewieństwa z dynią zwyczajną potrafi osiągać większe rozmiary. Co ciekawe to również kwiaty są jadalne, ale w tym odcinku miały być przepisy na dania z cukinii.
Przepisy na cukinię 4, 5, 6
Przepis na cukinię numer 4: Cukinia w słoikach
- 1,5kg cukinii,
- 4 ząbki czosnku,
- koperek, pietruszka,
- ½ szklanki octu,
- ½ szklanki oleju,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
Przygotowanie:
- Cukinię obrać, pokroić w kostkę,
- Wycisnąć czosnek na cukinię,
- Koper i pietruszkę drobno posiekać,
- Wymiaszać z olejem, solą, cukrem, pieprzem,
- Zalać olejem,
- Pasteryzować 10minut.
Przepis na cukinię numer 5: Cukinia po azjatycku
Przepis na cukinię numer 6: Szaszłyki z cukinią
Cukinia idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju szaszłyków. Podaje przepis na szaszłyki warzywne:
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 200g pieczarek
Przygotowanie:
Do przygotowania szaszłyków potrzebować będziesz marynatę:
- 80 ml oleju roślinnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/4 łyżeczki chili,
- po szczypcie kuminu, rozmarynu i tymianku
- Warzywa pokroić w równe kawałki,
- Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki,
- Odstawić na noc,
- Nakładać na szaszłyki,
- Smażyć na grillu lub patelni grillowej
Do szaszłyków przygotować sos czosnkowy.
Czy warto jeść cukinię?
Wartości odżywcze cukinii, kabaczka i patisona są podobne.
Owoce cukinii charakteryzują się:
- wysoka zawartość karotenoidów (zwłaszcza β-karotenu)
- witamin: A, C, E, K, PP,
- a także B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego.
- Zawierają również wiele składników mineralnych: K, P, Ca, Mg, a także Na, Fe, Zn.
Zawartość witamin i minerałów sprawia, że warzywa te mają duże znaczenie dietetyczne i lecznicze. Ich dodatkową zaletą jest lekkostrawność i zasadotwórczość. W swym składzie zawierają dużo wody (ok. 95%), węglowodany i białko. Ze względu na małą zawartość tłuszczu, niską kaloryczność (ok. 16-21 kcal w 100 g św. m.) oraz sporą zawartość błonnika, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspieszają przemianę materii i mogą być stosowane w dietach 6 odchudzających. Nie magazynują metali ciężkich i azotanów, więc mogą być stosowane w żywieniu małych dzieci
Przepis na cukinię numer 7: Zapiekanka
Składniki za kolorową zapiekankę:
- 10 ziemniaków,
- 2 pomidory,
- 3 cukinia (różnokolorowe),
- 3 papryki (różnokolorowe),
Sos do zapiekanki:
- 10 łyżek oliwy,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soli,
- przyprawy: słodka papryka, majeranku, pieprz, chili,
- świeża kolendra oraz tymianek.
Przygotowanie
- Warzywa pokroić: cebulę w pióra, papryki w paski,
- Wymieszać z połową sosu
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego,
- Cukinię i ziemniaki pokroić w plastry.
- Ułożyć w naczyniu (przekładaniec),
- Polać sosem,
- Piec w 180°C przez 1,5h
Gdzie uprawiać cukinie?
Cukinia, kabaczek i patison najlepiej rosną na glebach żyznych, próchnicznych, strukturalnych, szybko nagrzewających się, o dobrych stosunkach powietrzno-wodnych, dobrze utrzymujących wilgotność (80-90%), najlepiej o niegłębokim poziomie wody gruntowej (80-90 cm). Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego (powinien się zawierać w zakresie pH 6,0-7,2). Do uprawy cukinii, kabaczka i patisona najlepsze są stanowiska nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Bardzo korzystnie reagują na uprawę z pasami ochronnymi ze słonecznika, kukurydzy lub zbóż. Pasy ochronne zapewniają roślinom odpowiedni mikroklimat i chronią od wiatru.

Owoce morza w 10 minut ↗
Szybki przepis na przygotowanie owoców morza na obiad
Krewetki z pomidorkami koktajlowymi ↗
Pyszne krewetki!
Owoce morza z ryżem ↗
Pełnowartościowy obiad: owoce morza z ryżem.
0 comments